In memoriam Marianne Dossche

META Nummer 2021/3

In memoriam Marianne Dossche

Geschreven door Trui Galle
Gepubliceerd op 30.03.2021

Gewezen bibliothecaris stedelijke bibliotheek Deinze 1982 – 2016

IMPORTANT

Op 29 januari 2021 overleed Marianne Dossche na een slepende ziekte. Ze laat een leegte na in de bibliotheek van Deinze, in het culturele leven van de stad Deinze en in haar uitgebreide vrienden- en kennissenkring.

Marianne studeerde aan de Universiteit Gent (UGent) Germaanse Talen met keuzevak Zweeds. Haar thesis handelde over de Zweedse jeugdauteur Astrid Lindgren. Na haar studie aan de UGent studeerde Marianne een jaar in Denemarken, een Erasmusjaar avant la lettre. Haar hele leven lang koesterde Marianne een grote voorliefde voor de Scandinavische cultuur en natuur.

Terug in België volgde Marianne bibliotheekschool in Antwerpen. Ze werd deeltijds aangeworven als bibliothecaris van de bibliotheek van Aalter en in 1982 als deeltijds bibliothecaris van de stad Deinze. In 1986 werd Marianne benoemd tot voltijds bibliothecaris van de bibliotheek van Deinze. Ondertussen vond Marianne ook de tijd om als redactiesecretaris te werken voor het tijdschrift van de VVBAD, Bibliotheekgids (1983) en Bibliotheek- & archiefgids (1984-1987).

Haar carrière in de bibliotheek van Deinze begon in de kleine bibliotheek in het Saveryspand, maar al snel groeide de bibliotheek van Deinze uit tot de moderne bibliotheek op de Markt, die een voorbeeld was voor veel andere openbare bibliotheken. Heel wat bibliothecarissen kwamen op studiebezoek naar de bibliotheek van Deinze om te zien hoe Marianne de bibliotheek organiseerde en managede.

Niet de 99.000 boeken vormden het hart van de bibliotheek. Het kloppende hart was Marianne, de hoofdbibliothecaris. Zij had een visie over hoe de moderne bibliotheek van de toekomst er moest uitzien. Ze keek verder dan enkel Vlaanderen. Ze haalde inspiratie in Nederlandse en Scandinavische bibliotheken, die nog altijd iets creatiever en vooruitstrevender zijn. En deze ideeën haalde Marianne naar de bibliotheek van Deinze.

Niet alleen de boeken, ook de schwung en het engagement waarmee Marianne activiteiten, literaire avonden en lezingen in samenwerking met Amnesty International en de Oxfam Wereldwinkel organiseerde, typeerde haar. Tal van bekende namen waren te gast in de bibliotheek van Deinze: om er maar enkele te noemen: Rudi Vranckx, Yasmine, Lieve Blanquaert, Rita Törnqvist, Robbe De Hert, Bart Moeyaert, en zovele andere. En alle gasten waren vol lof over de hartelijke ontvangst door Marianne, die met elk van hen een boeiend, interessant gesprek kon voeren.

De jeugdbibliotheek lag haar nauw aan het hart. Marianne was maatschappelijk geëngageerd en ze besefte als geen ander dat de bibliotheek kansen biedt aan jongeren om zich te ontplooien. Ze bouwde de bibliotheek uit tot een open huis en een culturele ontmoetingsplek voor iedereen, jong en oud.

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Deinze besliste dan ook dat de nieuwe jeugdbibliotheek de naam van Marianne zal dragen. Marianne hield van boeken, van literatuur en van poëzie. Ze was heel belezen en kon intens genieten van een goed boek: Nederlandstalig, Engelstalig, Zweeds of Deens, het maakte niet uit.

Marianne was ook de leidende kracht achter het samenwerkingsverband De Vijf. Samen met haar collega-bibliothecarissen van Destelbergen, Lochristi, Melle en Merelbeke organiseerde ze tal van originele projecten rond boeken en lezen.

We zullen Marianne missen. Samen met de collega’s van de bibliotheek nemen we afscheid met de woorden van stadsdichter Steven Van de Putte, die dit gedicht voor Marianne schreef:

We hebben zoveel voor eeuwig aan jou ontleend,
de zin om te lezen, schrijven, samen te werken
te leren houden van de schone dingen van het leven.
Bedankt Marianne voor wie je was voor ons
en wat je in beweging hebt gebracht.
We zullen het koesteren en overeind houden.
Het is beloofd.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be