Wouter Kesteloot

META Nummer 2021/2

Wouter Kesteloot

Geschreven door Wouter Kesteloot
Gepubliceerd op 01.03.2021


 

Ik mocht in het archief op zoek gaan naar goudmijntjes uit de Vlaamse radiogeschiedenis.


Hoe ben je in de archiefsector beland?

Nadat ik de opleiding Archivistiek: Erfgoed- en Hedendaags Documentbeheer afrondde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kon ik drie maanden tijdelijk aan de slag als archiefmedewerker bij het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA), het universiteitsarchief van de VUB.

Dat was een leuke eerste werkervaring in de archiefsector. Ik werkte in deze periode samen met ex-studenten die samen met mij de opleiding archivistiek gedaan hadden. Ik heb toen een inventaris gemaakt van de dienst Cultuur van de VUB.

In hoeverre heeft je studie je voorbereid op je huidige job?

Mijn studie gaf me wel veel basiskennis over archivistiek, wat nuttig is voor mijn huidige job, maar ik heb in het begin ook nog veel moeten bijleren. De selectielijst van de VVBAD met bewaartermijnen voor archief kwam bijvoorbeeld slechts beperkt aan bod in de opleiding archivistiek. In het begin moest ik de selectielijst dus uitvoerig bestuderen om in het archief te kunnen vernietigen.

Waar werk je nu? En wat houdt jouw baan in?

Ik ben archivaris en documentalist in een tweetalige omgeving bij Inforum. Ik kom als externe archivaris ter plaatse in verschillende Vlaamse gemeenten en OCMW’s om hun archief op orde te brengen. Mijn takenpakket is divers.

Zo zorg ik onder andere voor de jaarlijkse selectie van archief op basis van de selectieregels van de VVBAD, klasseer ik nieuwe documenten van diensten in het archief en geef ik ook opleidingen over archief aan het personeel.

Er zijn gemeenten waar ik elk jaar langskom, maar daarnaast zijn er soms ook eenmalige grote projecten, bijvoorbeeld als gevolg van een verhuizing.

Samen met een collega combineer ik de functie van archivaris met de functie van documentalist. Wij hebben bij Inforum een juridische databank voor gemeenten, en als documentalist help ik mee met onder andere het verzamelen van informatie voor die databank.

Op welke verwezenlijkingen ben je trots?

Soms kom ik bij kleinere gemeenten waar het archiefbeheer jarenlang verwaarloosd is vanwege een gebrek aan middelen of personeel. Deze gemeenten doen dan een beroep op ons om hun archief weer beter te organiseren.

Als er op het einde van een lang project een mooi resultaat is en als de gemeente dankbaar is voor het geleverde werk, dan ben ik wel trots. Een voorbeeld van zo’n project is het archiefproject dat ik in de Limburgse gemeente Beringen uitvoerde.

Dat was een groot project van meerdere maanden als voorbereiding op een nakende verhuizing. Ik maakte een inventaris met bewaartermijnen, zorgde voor vernietigingslijsten en gaf advies over het digitaal archief.

Wat heb je meegemaakt met een sectie of werkgroep dat je altijd zal bijblijven?

Ik was van 2017 tot 2019 actief lid van de subwerkgroep Selectielijsten Gemeenten van de VVBAD. In deze werkgroep werden de bewaartermijnen van documenten besproken tot er in 2020 vanuit de Vlaamse overheid een selectiecommissie opgericht werd.

Ik vond het heel leerzaam om samen met collega’s te overleggen over de vraag of documenten bewaard moesten worden of vernietigd mochten worden. Ik was verantwoordelijk voor de aanpassing van de bewaartermijnen van het thema kinderopvang en heb zelf dus ook kunnen bijdragen aan de verdere uitbreiding van de selectielijst.

Wat is je leukste archiefervaring?

Voordat ik aan de opleiding archivistiek begon, had ik al gewerkt in een archief. Via een vroegere studie journalistiek kwam ik namelijk terecht in het archief van de VRT. Ik heb als stagiair en redacteur meegewerkt aan een tentoonstelling over honderd jaar radio.

Dat was een heel leuke periode. Ik mocht in het archief op zoek gaan naar goudmijntjes uit de Vlaamse radiogeschiedenis. Zo ontdekte ik onder andere radiofragmenten over de begrafenis van koning Albert I en de Tweede Wereldoorlog, en oude verslagen van voetbalmatchen.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be