Verb(l)ind

META Nummer 2021/1

Verb(l)ind

Geschreven door Hein Huyghe
Gepubliceerd op 02.02.2021
IMPORTANT
Op consultatie bij dichters van wacht. Foto’s: © Anneke D’Hollander.

Verb(l)ind vzw is een verhaal van mensen, verbondenheid en ontmoeten. Vier seizoenen lang al zet de organisatie in op warm samenleven. De vzw toont dat we samen veel voor elkaar kunnen betekenen.

Wanneer is verb(l)ind opgericht?

Verb(l)ind nam haar eerste initiatief in december 2019. Met buttons voor een babbel en koffiemomenten om te delen, nodigden we haastige reizigers in stations uit om even stil te staan bij elkaar.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

Verb(l)ind is een vzw die inzet op verbondenheid, deugddoend ontmoeten en warm samenleven. Hoe? Op uiteenlopende manieren, want er is niet zoiets als één formule die voor iedereen werkt of iedereen aanspreekt. Bovendien werkt het realiseren van al deze initiatieven ook verbindend, want realiseren doe je samen, niet alleen.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

Na buttons voor een babbel volgde samen vieren op kerst 2019. Een vrouw had ons geschreven dat ze opzag tegen kerst zonder haar man. Dat er mensen mochten aanschuiven aan haar tafel.

We beslisten om ondersteuning te bieden en een paar dagen later deelden honderden mensen die elkaar voorheen niet kenden de kersttafel en hartverwarmende gesprekken.

IMPORTANT

Op valentijn hadden we samen eten – waarbij ziende mensen in het donker blind dineerden terwijl slechtziende en blinde mensen het opdienen voor hun rekening namen – en in volle lockdown lanceerden we dichters van wacht.

Met dichters van wacht hebben we intussen duizenden mensen een hart onder de riem gestoken, via de telefoon en in levenden lijve. Dichters van wacht – grote namen, maar ook debuterend talent – kwamen op tv, op de radio, in kranten, zelfs NOS stak er de grens voor over.

De Standaard kopte: “Dichter is een essentieel beroep”. Eind augustus realiseerden we in samenwerking met onder andere OBiB (dienst Ondersteuning Bibliotheken in Brussel) een Brusselse, meertalige editie.

Het is deugddoend om te zien en te vernemen hoeveel positiefs je werk teweegbrengt.

Onze gedichtenapotheek bezoeken kan niet meer, maar er een in huis halen wel, dankzij onze bloemlezing We zouden naar zee gaan. Op de Internationale Dag van de Apotheker lanceerden we onze eerste wachtverzachter, een op het uitstalraam van apotheken geïllustreerd gedicht als wachtverzachter tijdens het aanschuiven buiten.

In november hadden we danken bij leven – toen schreven zeven dichters een dankbrief – en in aanloop naar Sinterklaas dichters van wacht Junior. Omdat ook studenten het kunnen gebruiken, lanceerden we in aanloop naar De Warmste Week #pepwalk, inclusief mondmasker en warmste wens. Het nieuwe jaar omarmen deden we met klokslag 20.20

Welke ambities willen jullie nog graag verwezenlijken?

Onze plannen zijn talrijk en top secret, maar ik kan jullie alvast verklappen dat er van dichters van wacht een internationale editie zit aan te komen en dat er ook een doorlopend en gediversifieerd aanbod van in de maak is.

Hoe meet je de impact van jullie werk?

Toen ik psychologie studeerde, koos ik de afstudeerrichting theorie en onderzoek. Die opgedane kennis en vaardigheden komen nu van pas bij het meten van impact.

Kwantitatief kan er van alles in kaart gebracht worden, wat we doen, maar in het bijzonder waardeer ik de kwalitatieve feedback, niet alleen van mensen met wie we samenwerken, maar ook van mensen die ons hebben leren kennen en genieten van ons aanbod.

Het is deugddoend om te zien en te vernemen hoeveel positiefs je werk teweegbrengt.

Welke tendensen merken jullie op met dichters van wacht?

Waar ik in het bijzonder blij mee ben, is dat we dankzij dichters van wacht mensen de waarde van poëzie helpen (her)ontdekken. Het is opvallend hoeveel mensen we bereiken die rapporteren niets met poëzie te hebben, maar toch dichters van wacht bellen.

Bij dichters van wacht weet je niet op voorhand welke dichter je aan de lijn krijgt. Dat faciliteert het ontdekken van nieuw werk en de mens erachter. Bovendien engageren we niet enkel grote namen, maar ook debuterend talent.

IMPORTANT

Zo krijgen zij meer kansen om ontdekt te worden, hoewel ook de grote namen weleens gevraagd werd om hun naam te spellen, omdat de beller hen nog niet kende.

Het is interessant dat een aantal dichters tijdens dichters van wacht Junior consequent polsten naar of de jonge bellers vaak lazen, voorgelezen werden of weleens iets ontleenden in de bibliotheek. Er werd keer op keer “nee” geantwoord, terwijl ze wel met een dichter aan de lijn hingen, uitkijkend naar een gedicht.

Anderzijds is het ook fijn om poëzie te kunnen brengen op plekken waar ze doorgaans niet te vinden is. In boekhandels en bibliotheken kun je altijd terecht en daar komen veel mensen over de vloer, maar met wachtverzachters brengen we gedichten aan op vitrines van apotheken.

Ook daar komen veel mensen over de vloer, maar die krijgen niet noodzakelijk vaak gedichten onder ogen.

Hoe hebben jullie de sector (en de eigen organisatie) zien evolueren?

Verb(l)ind is een jonge, wendbare organisatie. Nadat corona haar intrede deed, hebben we het roer moeten omgooien, maar ik kon snel een alternatief aanbod verzinnen en realiseren. We zijn in staat gebleken om ons gezwind aan te passen aan evoluerende omstandigheden, uitdagingen en mogelijkheden.

Vrijwel alles via mail, videocall en telefoon op poten kunnen zetten en in goede banen kunnen leiden, heeft ons bovendien nog sneller en efficiënter gemaakt. En dat zonder aan kwaliteit van interactie te moeten inboeten. Niet dat we het zo willen houden.

Contact op afstand is niet hetzelfde als contact fysiek nabij. We blijven ook consequent inzetten op verbondenheid, deugddoend ontmoeten en warm samenleven. We kunnen het met z’n allen gebruiken.

Verb(l)ind vzw 

Na haar oprichting in 2020, organiseerde verb(l)ind verschillende initiatieven. Het doel is om mensen met elkaar te verbinden en ontmoetingen te faciliteren. Hun laatste initiatief van vorig jaar was klokslag 20.20, waarbij ze opriepen om op oudjaarsavond om 20.20 uur samen op de stoep afscheid te nemen van 2020.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be