Poëziecentrum aan het woord

META Nummer 2021/1

Poëziecentrum aan het woord

Geschreven door Carl De Strycker
Gepubliceerd op 02.02.2021
IMPORTANT
S. Goossens, C. De Strycker, S. Vanhaezebrouck, A. Lonsain, P. Vergauwe, S. Kartal, N. Metepli, B. Potvliege.

Wanneer werd vzw Poëziecentrum opgericht?

Het centrum werd in 1980 opgericht, nadat ons tijdschrift Poëziekrant in 1976 het levenslicht zag. Naar aanleiding van het blad kwamen er zoveel zoekvragen van lezers binnen op de redactie, dat een Poëziecentrum met een documentatiecentrum en een brede werking een goed idee leek.

We zouden in 2020 onze 40ste en 45ste verjaardag vieren, maar dat feestje is even uitgesteld.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

Wij zorgen voor de knowhow op het vlak van dichtkunst, brengen poëzie onder de aandacht en werken mee aan grote en kleine initiatieven met partners en organisaties in Vlaanderen en Nederland die poëzie uitdragen.

Ook koesteren we lezers die willen kennismaken met of zich verder willen verdiepen in poëzie. Ons centrum bestaat uit vijf afdelingen.

Zo is er ons tijdschrift Poëziekrant en de documentatieafdeling – een grote collectie met oorspronkelijk in het Nederlands geschreven poëzie, poëzie in vertaling, jeugdgedichten, een uitgebreide verzameling non book-materiaal en een immens knipselarchief van zes miljoen krantenberichten over poëzie.

Daarnaast is er een uitgeverij en een leuke poëzieshop, waarmee we ook vaak op locatie gaan. Ten slotte hebben we een afdeling die evenementen en projecten organiseert.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

Veel diverse dingen zoals Gedichtendag en Poëzieweek; Poëzie-centraal, een infowebsite over Vlaamse dichters; Paukeslag.org, een digitaal platform voor levend poëzieerfgoed; onze poëziepodcast Beeldspraak; De Gouden Poëziemedaille, een poëzieproject voor scholen waar dit jaar 82.000 leerlingen uit het basisonderwijs aan deelnamen en dat we volgend jaar in het middelbaar uitrollen en Dichter des Vaderlands.

Poëziecentrum maakt ook deel uit van Versopolis, een Europees poëzienetwerk dat Nederlandstalige dichters promoot in het buitenland en anderstalige dichters introduceert in ons taalgebied.

Painting is silent poetry, and poetry is painting that speaks.

Daarnaast geven we het nicheblad Poëziekrant uit, dat toch het grootste literaire tijdschrift van Vlaanderen en Nederland is, en organiseren we de Poëziedebuutprijs Aan Zee, waarmee we samen met deAuteurs jong talent in de kijker zetten, een unicum in Vlaanderen. Daarnaast zetten we talloze boekprojecten en heel veel kleinere evenementen zoals lezingen en leesgroepen op touw.

Welke ambities willen jullie als team nog graag verwezenlijken?

We willen graag poëzie-televisie maken, om op een toegankelijke manier de kijkers te kunnen informeren over poëzie. Hoe meet je de impact van jullie werk? We tellen het aantal bezoekers op onze digitale platformen en bij onze live evenementen, en we houden bij hoe vaak onze acties of publicaties in de media vernoemd worden.

Het documentatiecentrum houdt aparte statistieken bij over bezoekers en het gebruik van de collectie. Wat maakt jullie team zo uniek? De combinatie van gedrevenheid en werkkracht enerzijds en de liefde voor poëzie en dichters anderzijds.

Hoe zou je de team-spirit omschrijven?

Allemaal voor de poëzie en poëzie voor allemaal!

Welke achtergrond hebben de teamleden?

Die is heel uiteenlopend. Het team bestaat uit medewerkers die letteren studeerden, iemand heeft kunstgeschiedenis gestudeerd, iemand anders fotografie, weer iemand anders boekhouding.

We hebben ook elk jaar mensen in dienst uit het traject duaal leren, die bij ons een kans krijgen om ervaring op te doen. Jaarlijks vervoegen ook stagiairs ons team, zowel uit universitaire opleidingen zoals letterkunde of management als uit de opleiding administratieve hulp.

Welke vaardigheden zijn cruciaal om in dit team te functioneren?

Je moet veel balletjes tegelijkertijd in de lucht kunnen houden, bereid zijn tot overleg, snel schakelen en natuurlijk … interesse hebben in poëzie.

Welke voordelen (en risico’s) heeft het werken in teamverband voor een literaire organisatie?

Het Poëziecentrum is een netwerkorganisatie met verschillende deelwerkingen. Het is dan ook belangrijk dat de teamleden een groot en kwalitatief netwerk uitbouwen voor de deelwerking waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Omdat er voor heel wat projecten waaraan Poëziecentrum meewerkt input nodig is vanuit de verschillende afdelingen, koppelt goed teamwerk de verschillende deelnetwerken aan elkaar. Een goed team functioneert niet als een eiland, maar als een atol (een ringvorming koraalrif, n.v.d.r).

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be