De online collegagroep als toekomst?

META Nummer 2020/9

De online collegagroep als toekomst?

Geschreven door Lut Belaen
Gepubliceerd op 01.12.2020
IMPORTANT

In september en oktober organiseerde de vakgroep Jeugdbibliothecarissen (VJB) van de VVBAD haar eerste online collegagroepen. De aanleiding was het besef dat de organisatie van de jaarlijkse studiedag in het voorjaar niet langer vanzelfsprekend was.

We waren nochtans al op dreef, gewoontedieren die we zijn, met het bepalen van het thema en de locatie. De vraag rees of de VJB dan nog voldoende bestaansreden had.

Onze missie om de jeugdbibmedewerkers te ondersteunen en te informeren hebben wij ondanks onze eigen drukke jobs in bibliotheken, verspreid over het Vlaamse land, altijd nauw genomen.

Toen Nederland de AVI-niveaus reorganiseerde en dat voor een kleine revolutie zorgde, brachten wij het onderwijs, uitgeverijen en andere partners rond onze tafel. Op studiedagen hielden sprekers pleidooien voor leesplezier en voor partnerwerking.

Trendwatchers kaderden het leesgedrag van onze kinderen in de veranderende maatschappij. We bezochten ettelijke bibliotheken in Vlaanderen en Nederland zodat bibliotheekmedewerkers hun kijk op jeugdbibliotheekwerk konden verbreden.

En toch sloeg de onzekerheid toe.

Tot het idee van de online collegagroepen geboren werd. Er is een voelbare nood aan ondersteuning bij wat jeugdbibliotheken nochtans al decennia goed doen. We zijn er heel bedreven in, in het ontvangen van klassen en hen een op maat gesneden dienstverlening aanbieden.

We zijn goed in het organiseren van voorleesactiviteiten aan gezinnen, zelfs in meerdere talen en ja, zelfs digitaal. Natuurlijk blijven onze ervaring en sterke tradities dé solide basis waarop wij onze werking in deze moeilijke tijden verder uitbouwen.

Daarbovenop moeten we nu met zijn allen extra flexibel, creatief en vastberaden zijn. COVID-19 schopte ons onzacht uit onze comfortzone en we schakelden de voorbije maanden van plan A naar plan B naar plan C.

Hierdoor ontstaan er veel vragen en onzekerheden, en is het nodig dat iemand het kader schetst waarbinnen onze speelruimte ligt. Met de online collegagroepen kunnen we heel kort op de bal spelen qua tijd en ingaan op concrete vragen.

De VVBAD en partners zoals Iedereen Leest schetsen het kader en collega’s uit het werkveld inspireren en motiveren met praktijkvoorbeelden. Zal het concept het virus overleven? Het biedt in elk geval perspectief. Het is duurzaam op het vlak van tijd en inspanning, en laagdrempelig.

Inspireren, informeren en netwerken op anderhalf uur tijd. Ongetwijfeld zullen er altijd voldoende thema’s en boeiende partners zijn, en er is een schat aan expertise en best practices.

Verder in dit nummer lees je een verslag van de eerste bijeenkomst van de collegagroep. De nieuwsbrief van de VVBAD houdt je ook op de hoogte van volgende sessies. Ben jij ook overtuigd van onze bestaansreden en wil je actief meewerken, laat dat dan ook even aan de VVBAD weten!

 

Photo by Gabriel Benois on Unsplash.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be