Nota bene

META Nummer 2020/8

Nota bene

Geschreven door Geert Leloup
Gepubliceerd op 26.10.2020

Werken in Nederland impliceert ook opleidingen volgen in Nederland. Toen ik zag dat het lesaanbod in Den Haag ook een Masterclass toekomstverkenning in de praktijk omvatte, hapte ik meteen toe.

Het intrigerende idee van de organisatoren is dat het Nederlandse beleid moet kunnen inspelen op alsmaar complexere maatschappelijke vraagstukken. En met het oog daarop kennisrobuust, omgevingsrobuust en dus ook toekomstrobuust moet zijn.

Kortom, alles wat het door Belgische en Vlaamse kabinetten uitgedokterde beleid niet is. Deelnemen is al een ervaring, zeker als je het Vlaamse onderwijssysteem gewend bent. Cursisten discussiëren actief mee, stellen constant kritische vragen én jagen er stapels veelkleurige ‘geeltjes’ door.

Maar ook het onderwerp zelf bleek ongemeen boeiend. Verschillende technieken passeerden de revue, maar de meest aansprekende waren wel de toekomstscenario’s. Daarbij plaats je twee belangrijke trends op een assenkruis, wat vier vlakken en dito toekomstscenario’s oplevert.

De uitdaging is uiteraard om plausibele scenario’s te ontwikkelen, dus zowel het thema, de trends als de stip op de horizon moet je zorgvuldig wikken, wegen en kiezen. Zelf ging ik aan de slag met het thema overheidsinformatie in 2040. De eerste trend draait om de tegenstelling collectief of individueel.

Weegt bij het beheer van overheidsinformatie het collectief dan wel het individueel belang zwaarder door? De tweede trend is schaarste of overvloed. Wordt opslag van overheidsinformatie goedkoper of duurder? Die oefening leverde uiteindelijk vier scenario’s op: China Syndrome, Scandi Chic, Russian Mogul en The Wild West.

Russian Mogul – dat uitgaat van het individu en van schaarste – is het zwartgalligst. Door het uiteenvallen van de Europese Unie krijgt de Nederlandse economie een fatale klap.

Noodgedwongen vervangt Nederland het poldermodel door het verdienmodel, ook op het gebied van informatie: wie gegevens wil opvragen of laten registreren, moet daarvoor betalen.

Enkel de rijkste één procent kan nog eigendommen registreren, rechtszaken voeren of een plaats in het verleden verdienen. Het klinkt misschien vergezocht, maar dat waren verhalen over een wereldwijde pandemie ook. Dus beste collegahistorici/-archivarissen: blik zeker ook eens vooruit!

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be