Tine Englebert

META Nummer 2020/7

Tine Englebert

Geschreven door Tine Englebert
Gepubliceerd op 23.09.2020

“De kruisbestuiving en het samen nadenken over actuele tendensen in de sector is verrijkend.

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Als pas afgestudeerde germaniste kreeg ik een stagecontract aangeboden in de stadsbibliotheek van Gent. Het was de eerste helft van de jaren tachtig en de uitstroom van jonge universitairen was groot. Er werd me aangeraden de akte van bekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek te behalen.

Ik begon vervolgens aan de graduaatsopleiding in de bibliotheekschool van Gent en heb mijn verdere carrière in de bibliotheek uitgebouwd.

In hoeverre hebben je studies je voorbereid op je huidige job?

Met een diploma taal- en letterkunde op zak en met een grote liefde voor literatuur leek de link tussen mijn studies en mijn professionele omgeving evident. Doch, de Gentse bibliotheek zocht medewerkers voor een op te richten muziekafdeling.

Ik werd opgenomen in het muziekteam en kreeg op korte termijn de collectievorming klassieke muziek en de opstart van de muziekcatalografie in mijn takenpakket. Die muziekregelgeving werd steeds belangrijker.

Na het schrijven van een lokale handleiding werkte ik actief mee aan de opstart en begeleiding van de muziekcatalografie in het Oost-Vlaamse Informatienetwerk Openbare Bibliotheken (Ovinob) en later in de databank Open Vlacc. Voor beide was ik lange tijd voorzitter van de werkgroep muziekcatalografie.

Twintig jaar stond muziek centraal in mijn professionele wereld. Maar ook daarbuiten kreeg de klassieke muziek alle aandacht. Ik volgde AMC (algemene muziekcultuur) aan een stedelijke muziekacademie, deed aan zelfstudie en werd een fervente concertganger en operabezoeker.

De link tussen literatuur en muziek fascineerde me. Als catalograaf ijverde ik voor de opname van de oorspronkelijke auteur in beschrijvingen van opera’s en liedcycli. Mijn interesse resulteerde ten slotte in een doctoraat over de relatie tussen een literaire tekst en een libretto.

Nog steeds ben ik muziekredacteur voor The Oscar Wilde Society en de Société Oscar Wilde. Door mijn huidige opdrachten binnen De Krook is de professionele band met literatuur opnieuw hechter. 

Hoelang ben je al actief binnen de VVBAD?

Als beginnend personeelslid vond ik het belangrijk direct aan te sluiten bij de beroepsvereniging VVBAD, deel te nemen aan de activiteiten en zo een netwerk op te bouwen. Vrij vlug was ik verbonden aan de vakgroep AVM (later vakgroep Muziek, vervolgens vakgroep Muziek- en Filmbibliothecarissen).

Na het vertrek van Marc Storms was ik een aantal jaren voorzitter. Recenter heb ik me geëngageerd in de vakgroep Collectiebeleid, nu als voorzitter, en in de sectie Openbare Bibliotheken.

De kruisbestuiving, het ontmoeten van collega’s, het samen nadenken over actuele tendensen in de sector en het uitwisselen van kennis en ervaringen is verrijkend. Het is samen professionaliseren en innoveren.

Ik engageer me met plezier in tijdelijke projectgroepen, zoals voor de (geannuleerde) studiereis naar Helsinki en de voorbereiding van de speciale editie Informatie aan Zee 2021.

Op welke vlakken ben je nu actief?

De laatste jaren heb ik me binnen de Gentse bibliotheek als bibliothecaris voor verschillende diensten en opdrachten geëngageerd. Momenteel zet ik me vooral in voor Gent Leest, de Gentse leescommunity, en coördineer ik externe relaties. Mijn lange carrière binnen de bibliotheeksector is bij dit laatste een grote hulp.

Gent Leest is dan weer een schot in de roos. Fijn te werken voor een leescommunity die echt aanslaat! Ik kijk enthousiast uit naar al wat de toekomst nog zal brengen op bibliotheekvlak en in het open huis dat De Krook is.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be