Stimuleren van creatief hergebruik
In 2019 startten twee partijen, namelijk het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut, een project waarin het creatief hergebruik van digitale erfgoedcollecties gestimuleerd werd.
Door de relevantie van het onderwerp en het onderzoek, maar ook door de kritische vragen die vooral door mediamakers gesteld werden, is er in 2020 besloten het project op een duurzame manier uit te breiden en een internationaler karakter te geven.
Het openstellen van digitale, open en rechtenvrije collecties levert voor makers en instellingen namelijk nieuwe en verrassende verhalen op.
Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid slaan komend jaar, samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de handen ineen om dat zichtbaar te maken.
Het beschikbaar stellen en artistiek hergebruiken van digitaal erfgoed staat daarbij centraal, met ruimte voor uiteenlopende creatieve, technische en auteursrechtelijke interpretaties.
Drie mediamakers zullen uitgenodigd worden om op basis van de open, digitale collecties van de instituten een nieuw mediawerk te maken dat geëxposeerd wordt in Het Nieuwe Instituut.
Ook wil Open Archief een internationaal en grootschalig kennissymposium organiseren, waarbij mediamakers en professionals aan het woord komen en kennis delen omtrent auteursrechten en aanverwante thema’s en onderzoek.
Het doel daarvan is het openbreken, vergemakkelijken en toegankelijk maken van copyright- en licentiekwesties. Dat leidt tot nieuwe verhalen, nieuwe kunstenaars, nieuwe gebruikers en nieuwe manieren om digitale collecties te ontsluiten.
RE:SEARCH
Kennisuitwisseling is een belangrijk onderdeel van Open Archief. Voor zowel de creatieve industrie als het museale veld valt er veel te winnen wanneer ze met elkaar in gesprek gaan over fundamentele vraagstukken rondom auteursrechtelijke aspecten van hergebruik, het beschikbaar stellen van collecties, en duurzaamheid.
Daarnaast is het ook belangrijk voor mediamakers en instellingen om van elkaar te leren op het gebied van onderzoek. Om dat te onderstrepen is RE:SEARCH het thema van Open Archief 2020.