De deelnemers kregen de opdracht om niet alleen informatie over de SDG’s onder bibliotheken en gebruikers te verspreiden, maar ook om in contact te komen met overheden om ervoor te zorgen dat ze erkennen wat bibliotheken bijdragen.
In het bijzonder hebben we bibliotheken aangemoedigd om deel te nemen aan nationale ontwikkelingsplannen die regeringen moeten voorbereiden als onderdeel van hun inzet om de SDG’s te realiseren.
Met honderden workshops, tienduizenden bibliothecarissen en bibliotheekgebruikers die leerden over de SDG’s en honderden bijeenkomsten met overheden, kunnen we besluiten dat we een enorme inzet zagen bij de deelnemers.
Die inzet uit zich in het feit dat we zagen dat bibliotheken geïntegreerd werden in een aantal nationale plannen, evenals referenties in de Voluntary National Reviews die regeringen om de vier jaar bij de VN uitvoeren.
Dat kan nuttige referenties opleveren voor bibliotheken tijdens hun belangenbehartiging. Daarnaast toont het aan dat het belang van bibliotheken in het algehele succes van de SDG’s geaccepteerd wordt.
Om dit engagement te ondersteunen, zijn de onderzoekswerkzaamheden van IFLA – zowel het Development and Access to Information Report en het ondersteunende materiaal, als aanvullende onderzoeken – allemaal ontworpen om referenties te leveren die je kunnen helpen bij je belangenbehartiging.
We moedigen je aan om een kijkje te nemen en gebruik te maken van de argumenten en bewijzen die zij leveren om je bij je werk te ondersteunen. Een van de belangrijkste tools die IFLA haar leden biedt, is de Library Map of the World.
De kaart begon als een belangrijke bron van de belangrijkste bibliotheekgegevens van over de hele wereld. Meer dan 130 landen verschaften al informatie over het aantal verschillende soorten bibliotheken, hun personeel en gebruik.
Hierdoor kon IFLA beginnen met het uitvoeren van analyses die de correlatie aantonen tussen de kracht van bibliotheekvelden en belangrijke SDG-gerelateerde kwesties zoals vaardigheden, gelijkheid, gendergelijkheid, onderzoek en sociale cohesie.
De Library Map of the World is echter ook een plek om SDG-verhalen te lezen: onze verzameling geëvalueerde voorbeelden van hoe verschillende soorten bibliotheken, over de hele wereld, concrete resultaten opleveren voor de Agenda 2030.
Nogmaals, dit kan zowel een geweldige manier zijn om het werk dat je doet onder de aandacht te brengen, als een bron van referenties voor je belangenbehartiging.
Ten slotte hebben we ook een vaardighedenraster opgesteld om bibliotheken en verenigingen te helpen hun sterke punten op het gebied van belangenbehartiging rond de SDG’s te begrijpen. Ze kunnen zich hier ook op baseren om te beslissen waarop ze zich vervolgens willen focussen.
Actiepunten
Zoals benadrukt hangt het succes van IFLA’s werk rond de SDG’s af van de samenwerking met bibliotheken en bibliotheekverenigingen. Het bereiken van ons doel – erkenning en ondersteuning van bibliotheken – hangt voornamelijk af van de beslissingen die op nationaal en lokaal niveau genomen worden.
Het zijn onvermijdelijk de IFLA-leden die daarin het voortouw moeten nemen. Er zijn een aantal manieren waarop bibliotheken in België dit kunnen bereiken. Allereerst is het belangrijk om het nodige onderzoek te doen om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor het werk rond SDG’s, zowel bij de regering als bij de parlementen.
Mogelijk is er een raad van belanghebbenden of een andere groep die geïnteresseerde actoren samenbrengt. In een aantal landen zijn bibliotheken al vertegenwoordigd.
Ten tweede: zorg ervoor dat je over het bewijs beschikt dat je nodig hebt om mensen binnen de overheid te laten begrijpen welke bijdrage bibliotheken kunnen leveren.
De verhalen die in dit nummer en andere nummers aan bod komen, zijn al goede voorbeelden. IFLA zou verhalen uit België van harte welkom heten op de Library Map of the World.
Het is de moeite waard, aangezien gepubliceerde verhalen natuurlijk kunnen helpen om links naar de SDG’s te onderstrepen wanneer dit belangrijk is (bijvoorbeeld bij sommige investeringsboden), evenals in belangenbehartiging die niet rechtstreeks verband houdt met de SDG’s.
Ten derde: kijk uit naar de volgende Voluntary National Review in België. De laatste editie vond plaats in 2017, waar er helaas niet verwezen werd naar de rol van bibliotheken. Hopelijk kan de volgende editie, mogelijk in 2021, een kans bieden om te zorgen voor sterke referenties naar onze sector.
Denk ten slotte na over hoe de structuur die de SDG’s bieden, kan helpen binnen bibliotheken, als een manier om reflectie over je bijdragen aan de samenleving te organiseren.
De Agenda 2030 is expliciet niet alleen van toepassing op regeringen, maar op alle actoren, en er zijn al goede voorbeelden, zoals bijvoorbeeld uit Australië, van hoe zij ons veld kunnen helpen bij het plannen van de toekomst. Succes!