In 2021 viert de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie vzw (VVBAD) haar honderdjarig bestaan. Op 4 augustus zal het dan honderd jaar geleden zijn dat in de Koninklijke Taverne in de Gentse Kammerstraat het Verbond van Vlaamsche Boekbewaarders boven de doopvont gehouden werd, de voorloper van de VVBAD.
In datzelfde jaar werd op 17 oktober de eerste Belgische bibliotheekwet aangenomen, ook wel bekend als de wet-Destrée, vernoemd naar de toenmalige minister van Kunsten en Wetenschappen. Deze belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze vereniging kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
Daarom kijken we niet alleen vooruit met een feestelijke editie van Informatie aan Zee en een vernieuwde vormgeving van META. Dankzij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kunnen we met de digitalisering van De Bibliotheekgids ook terugblikken op wat de vereniging de voorbije honderd jaar realiseerde.
Reeds tijdens de allereerste bijeenkomst van de vereniging had voorzitter Lode Baekelmans gewezen op de nood aan beroepsontwikkeling en op het feit dat die het best door het uitgeven van een tijdschrift over leeszalen en boekerijen bevorderd kon worden.
In 1922 zag De Bibliotheekgids het levenslicht, eind 2021 zal de volledige publicatie ook digitaal beschikbaar zijn. De medewerkers van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience maakten alvast een inventaris van de te scannen jaargangen van De Bibliotheekgids. Het gaat over 59 jaargangen (1922-1983).
“Voor deze digitalisering volgen we onze standaard workflow”, vertelt conservator Natasja Schouterden. “We scannen de banden integraal, van cover tot achterflap. De ontsluiting gebeurt op het niveau van de jaargang met de onderliggende afleveringen per jaargang.
Alle afleveringen worden vervolgens ge-ocr’d, waardoor alle tekens in de afbeelding herkend worden. Hiervoor gebruiken we de ABBYY-software. Per aflevering maken we dan een doorzoekbare pdf.” Het ontsluiten en raadplegen van De Bibliotheekgids gebeurt via het digitaal platform dams.antwerpen.be.
Gebruikers kunnen hier de hoge-resolutieafbeelding raadplegen en downloaden (indien rechtenvrij), en de volledige tekst doorzoeken. Deze digitalisering is tevens een ode aan de vele auteurs die op vrijwillige basis een bijdrage leverden aan De Bibliotheekgids.
Auteurs die hun tekst liever niet digitaal toegankelijk zien, verzoeken we ons hierover te contacteren. Dit najaar zullen alvast de eerste jaargangen van De Bibliotheekgids online verschijnen.
Eind 2021 zou het digitaliseringsproces afgerond zijn, waardoor honderd jaargangen van De Bibliotheekgids en diens opvolgers De Bibliotheek- en archiefgids en META online toegankelijk zijn. We kijken ernaar uit.