Digitaal fiets- en wandelroutes uitstippelen

META Nummer 2020/4

Digitaal fiets- en wandelroutes uitstippelen

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 12.05.2020
IMPORTANT

Tijdens het schrijven van dit artikel zaten we nog vast ‘in ons kot’. Omdat we sowieso weleens buitenkomen om te bewegen, zetten we hier enkele sportieve apps en websites op een rijtje. De knooppuntenroutes zijn bij ons erg ingeburgerd.

Er bestaan ook heel wat websites en apps om zelf een route uit te stippelen, zoals Vlaanderen Fietsland (iOS & Android), Knooppunter (iOS & Android), www.fietsnet.be en www.fietsroute.org.

Je kunt je route snel samenstellen door knooppunten aan te klikken en de totale afstand te checken, en je kunt je parcours afdrukken of downloaden naar een GPX-bestand (voor je fiets-gps).

Enkele van de bovenstaande opties bieden extra mogelijkheden, zoals het tonen van een hoogteprofiel, het printen van een knooppuntenblad of het aanduiden van kasseistroken. Sommige tools zijn volledig gratis, bij andere moet je een account aanmaken of een abonnement nemen voor meer geavanceerde keuzes.

IMPORTANT

Voor wie liever wandelt, is er www.wandelknooppunt.be, wat op dezelfde manier werkt als de vorige voorbeelden. Daarnaast heb je Ilse ook heel wat tools die niet met knooppunten werken, zoals de website www.wandelroutes.org, die gebruikmaakt van RouteYou.

Deze laatste is een zeer bekende internationale website (www.routeyou.com), maar bestaat ook als app (iOS & Android), om fiets-, wandel- en motortochtjes uit te stippelen of te ontdekken. RouteYou is minder simpel in gebruik, maar biedt erg veel opties.

Klik op de kaart om tussenpunten aan te geven, en RouteYou suggereert op basis van je voorkeur de mooiste of snelste route. Ten slotte mag ook Komoot (iOS & Android) niet ontbreken in dit overzicht.

Deze internationale app biedt vele opties voor wandelen en fietsen. Je downloadt hierbij kaarten van je omgeving, maar daar hangt een prijskaartje aan vast. Voor wie het even wil uittesten, is de eerste regio wel gratis. En voorlopig mogen we toch enkel in onze eigen buurt sporten, dus dat komt goed uit!

> Meer info en nuttige apps: www.bibidee.blogspot.com.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be