Van ‘bibliotheek 2.0’ naar ‘bibliotheek 3.0’, in synergie met de kunstacademie en het stadsarchief

META Nummer 2020/3

Van ‘bibliotheek 2.0’ naar ‘bibliotheek 3.0’, in synergie met de kunstacademie en het stadsarchief

Geschreven door Nicolas Cappelle
Gepubliceerd op 21.04.2020

De voormalige drukkerij Strobbe in het hart van Izegem transformeert tot een nieuwe thuis voor de bibliotheek, de kunstacademie Art’Iz, het historisch stadsarchief en de lokale heemkundige kring Ten Mandere. De plannen werden al gesmeed tijdens de vorige bestuursperiode en komen nu tot uitvoering.

Tegen midden 2024 zou het project van 13,5 miljoen euro gerealiseerd moeten zijn. Enkele jaren geleden werd duidelijk dat Strobbe de stad zou verlaten. Het Izegemse stadsbestuur was toen volop bezig met de ontwikkeling van Visie 2030, een toekomstplan voor de stad. De volledige site van de drukkerij en de aanpalende gronden werden daarop geselecteerd als een van de te ontwikkelen ‘visies’ of toekomstbeelden.

“In 2016 palmde de kunstacademie de site al eens in voor De Artiestenfabriek!, een groots evenement naar aanleiding van haar nieuwe naam en van de fusie van de afdelingen Woord en Muziek met de afdeling Beeld.

Alle bezoekers waren onder de indruk van de gebouwen en van hun mogelijkheden”, zegt schepen van Bibliotheek, Kunstonderwijs en Archief Kurt Himpe (N-VA). “De Kunstacademie groeit zo sterk dat er momenteel 45 procent meer inschrijvingen zijn op enkele jaren tijd, er is dus nood aan een nieuwe stek.”

“De huidige bibliotheek dateert van 1990 en voldoet niet meer aan de hedendaagse visie op de bibliotheekwerking. De voorbije jaren transformeerde de bibliotheek van een aanbod- naar een vraaggerichte werking, naar een kenniscentrum en een plaats waar het bruist van de activiteiten”, verduidelijkt bibliothecaris Nicolas Cappelle.

“Maar de nieuwe manier van werken vraagt ook om een andere kijk op de infrastructuur. De huidige gebouwen laten dit onvoldoende toe. Met meer dan 10.000 bezoekers per maand, van jong tot oud, botsen we tegen de grens.”

“Ook de heemkundige kring kampt met een ruimteprobleem, en het stadsbestuur wil het historisch archief dichter bij de Izegemnaar brengen. De voorbije jaren werd sterk geïnvesteerd in het archief, en de werking begint op volle toeren te draaien. In de voormalige drukkerij komen deze vier uitdagingen samen.

En er kan aan de vier diensten niet alleen meer ruimte gegeven worden om verder te groeien: de kruisbestuiving tussen de bibliotheek, de kunstacademie, het stadsarchief en de heemkundige kring kan zich ook volop ontwikkelen en tot zeer interessante initiatieven leiden”, aldus Cappelle.

“De voorbije jaren zijn we in Izegem met succes geëvolueerd naar een ‘bibliotheek 2.0’, maar met deze bouwplannen zetten we belangrijke stappen naar een ‘bibliotheek 3.0’, in synergie met de kunstacademie en het stadsarchief. Het wordt een boeiende uitdaging, waarvoor we trouwens ook met de Vlaamse Bouwmeester samenwerken”, besluit schepen Himpe.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be