Innovatie

META Nummer 2020/3

Innovatie

Geschreven door Stieve Van der Bruggen
Gepubliceerd op 21.04.2020

Deze week kreeg ik tijdens een gesprek de vraag over wat ik zie als innovatie binnen onze sector. Afhankelijk van je kennis, leeftijd en ervaring zul je iets anders aanhalen dan ik, maar vermoedelijk komen we toch ook enkele raakvlakken tegen. Denk aan de terechte aandacht voor de SDG’s, makerspaces en leesondersteuning. Allemaal kleine, maar belangrijke ontwikkelingen waarmee onze diensten zich kunnen profileren als innovatieve hubs.

Een grote ontwikkeling waarmee elke bibliotheek geconfronteerd wordt, is dan weer de nadruk op de bibliotheek als ‘ont-moetingsplek’. Niets moet, veel kan. Ontspannen, zoeken en vinden, beleven en ontdekken, leren en zweven: het kan allemaal in de huiskamer van de lokale gemeenschap.

Ook schoolbibliotheken ontspringen deze dans niet. Waar enkele decennia geleden de meeste grote scholen een eigen klassieke bibliotheek, mediatheek of open leercentrum hadden, bieden nu nog maar enkele deze dienstverlening aan. Innovatie raakt gelukkig ook onze deelsector. Hogeschoolbibliotheken vergaan en worden – met wat geluk – opgevolgd door leercentra waar het leren van en creëren door studenten en docenten centraal staat.

In deze META kom je alvast meer te weten over het renovatieproject van de onderwijswerkplaats aan de Thomas More-hogeschool te Vorselaar. Deze aanvankelijk vrij klassieke bibliotheek voor de leerkrachten van de toekomst, werd recent omgedoopt tot leercentrum De Serre dankzij een grondige renovatie en herinrichting. Innovatie, zoals hierboven beschreven, was de drijfveer voor een sterke samenwerking tussen verschillende diensten, opleidingen, bedrijven en aannemers.

Deze campus voor lerarenopleidingen in een van de kleinste dorpen van de Antwerpse Kempen bewijst dat vernieuwing niet altijd groots en blinkend hoeft te zijn. Waar het leercentrum vroeger de werkkamer was van de leerkrachten in wording, is ze nu geëvolueerd tot een meeting and creation hub voor iedereen op de campus. Over die evolutie en andere voorbeelden van innovatie kun je meer lezen in dit nummer van META.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be