Els Mertens

META Nummer 2020/3

Els Mertens

Geschreven door Els Mertens
Gepubliceerd op 21.04.2020

Ik heb eigenlijk alles op de werkvloer geleerd

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Ik heb Sociologie gestudeerd en ben afgestudeerd in 1983, de eerste periode van hoge werkloosheid. Ik heb toen vijf jaar als secretaresse gewerkt bij Organon Teknika, een medisch bedrijf. Daarna volgde ik er de bibliothecaresse op. Ik vreesde toen wel dat ik mezelf vastzette, ik dacht dat ik daarna nergens nog terecht zou kunnen.

Maar dat is goed meegevallen, ik heb daarna altijd in bibliotheken gewerkt. Nadat het bedrijf naar Nederland verhuisd was, heb ik elf jaar bij Janssen Pharmaceutica gewerkt. En toen de bibliotheek daar opgedoekt werd, ben ik in de bibliotheek van Thomas More-hogeschool op de campus in Geel terechtgekomen. Daar werk ik nu al twaalf jaar.

In hoeverre hebben je studies je voorbereid op je huidige job?

Ik had al ergens onderweg een akte van bekwaamheid behaald. Maar toch heb ik eigenlijk alles op de werkvloer geleerd, in mijn eerste (eenmans)bibliotheek. In de volgende bibliotheek maakte het internet dan zijn opgang. Dat veranderde alles.

Toen er een eerste grote reorganisatie kwam in het bedrijf, waarbij 700 mensen ontslagen zouden worden, vond ik dat het tijd werd om een diploma te halen. Ik volgde de opleiding Informatie en Bibliotheekwetenschap (IBW) aan de UAntwerpen. Dat gaf mij een theoretisch kader voor wat ik in de praktijk ervaarde.

Een paar jaar later verdween de bedrijfsbibliotheek daadwerkelijk bij een volgende reorganisatie.

Waar werk je nu? En wat houdt jouw baan in?

Ik werk nu bij Thomas More-hogeschool Kempen. Ik ben verantwoordelijk voor de e-bronnen, het maken van hulpmiddelen voor refereren en citeren en plagiaat(controle). Ook de organisatie en coördinatie van de eindwerken, behoren tot mijn takenpakket.

Ik geef informatiesessies en ik publiceer de eindwerken op het internet (www.doks.be). Daarnaast beheer ik INVERT (www.invert.be), een databank met Nederlandstalige tijdschriften voor verpleegkunde. Bovendien kun je me ook een aantal uren per week terugvinden aan de balie van het leercentrum op de campus in Geel.

Welke ambities koester je nog?

Ik heb nog vier tot zes jaar te gaan in mijn carrière. Ik heb een mooi parcours achter de rug. Ik ben blij dat ik in verschillende soorten bibliotheken en organisaties heb kunnen werken. Ik kan iedereen aanbevelen om te veranderen van omgeving. En mijn ambitie voor mijn laatste jaren? Mij vooral blijven amuseren!

Wat was je motivatie om steunend lid te worden van de VVBAD?

Toen de subsidies voor de VVBAD wegvielen, vond ik het belangrijk dat de vereniging haar werk kon verderzetten. Daar wilde ik mijn steentje aan bijdragen, en zo ben ik steunend lid geworden.

Wat is de meest voorkomende misvatting over je jobinhoud, wanneer je mensen vertelt dat je werkt in een bibliotheek? En hoe weerleg je die?

Veel mensen denken dat een school- of bedrijfsbibliotheek lijkt op een openbare bibliotheek, en dat je er ook romans en films kunt lenen, en dat je daar heel veel kunt lezen. Maar dan moet ik ze altijd ontnuchteren. Wij bieden wetenschappelijke informatie aan, en van de helft van wat we hebben, begrijp ik zelf niet wat er staat. En echt lezen: dat doe ik thuis.

Wil je meer weten over hoe je de werking van de VVBAD, net zoals Els, een extra financieel duwtje in de rug kunt geven? Alle informatie over een steunend persoonlijk lidmaatschap vind je op www.vvbad.be/persoonlijk-lidmaatschap.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be