Duurzame apps

META Nummer 2020/2

Duurzame apps

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 11.03.2020

De lente is in zicht, tijd voor de grote schoonmaak. In plaats van spullen weg te smijten, kun je ze ook een tweede leven geven. Op Facebook zijn er groepen om eten en voorwerpen te delen of tweedehands te verkopen, en in vele gemeenten organiseert men naast rommelmarkten ook geefpleinen.

Er zijn ook apps die de zoektocht naar een tweede thuis voor je spullen kunnen vergemakkelijken, zoals Vinted (iOS & Android), waarmee je je tweedehandskledij kunt aanbieden. De Deense app Freemi (iOS & Android) laat je dan weer toe om spullen gratis weg te geven, maar helaas is die nog niet beschikbaar in de Belgische appstores.

Een alternatief daarvoor is OLIO (iOS & Android), maar die tool is nog niet zo populair bij ons. We smijten enorm veel voedsel weg. Ook op dit vlak lopen onze noorderburen weer op ons voor, met apps zoals NoFoodWasted (iOS & Android) en Thuisafgehaald (iOS & Android). Met de eerste kun je opzoeken welke producten in de supermarkten bijna vervallen en dus afgeprijsd zijn, terwijl de andere app je toelaat om (restjes van) maaltijden op te pikken bij buren.

Omdat deze apps enkel hun nut hebben als er andere gebruikers in je buurt zijn, hebben ze nog een groeicurve nodig in Vlaanderen. Dat kan niet gezegd worden van Too Good To Go (iOS & Android). Restaurants en winkels verkopen via deze app hun overschotjes aan lage prijzen. In vele Vlaamse steden kun je op die manier een goedkope en duurzame maaltijd scoren. Breng wel zelf een zakje mee, om bijkomend afval te vermijden.

Volledig afvalloos zijn we nog lang niet, en dus moet de vuilbak regelmatig buitengezet worden. Met de app Recycle! (iOS & Android) krijg je niet enkel de eerstvolgende ophalingen in je straat te zien, maar kun je ook informatie opvragen over wat nu juist in welke zak thuishoort en wanneer het containerpark open is.

Meer info en nuttige apps: http://bibidee.blogspot.com.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be