Op weg naar een (nieuwe) Faculteitsbibliotheek Politieke en Sociale Wetenschappen

META Nummer 2020/1

Op weg naar een (nieuwe) Faculteitsbibliotheek Politieke en Sociale Wetenschappen

Geschreven door Stijn Meersseman
Gepubliceerd op 04.02.2020
IMPORTANT
De twee resterende bibliotheken na 3 februari 2020: Universiteitstraat en Korte Meer.

Binnen de UGent-familie is de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen de jongste telg (pas in 1992 afgesplitst van de faculteit Rechtsgeleerdheid). De vier vakgroepen zijn er de samenstellende onderdelen van, elk met een eigen dynamiek en ontwikkeling.

Door de jaren heen richtten ze elk hun eigen bibliotheek op, naast elkaar en binnen hetzelfde bouwblok van nauwelijks 50 op 50 meter (Universiteitstraat-Korte Meer). De bibliotheken van de vakgroepen Communicatiewetenschappen, Politieke Wetenschappen, Sociologie en Conflict- en Ontwikkelingsstudies (ooit was er zelfs nog een vijfde) wisten elk een gespecialiseerde academische collectie op te bouwen, aansluitend bij hun respectievelijke onderzoeksdomein.

Bij gebrek aan een intense samenwerking vertoonde de gezamenlijke collectie nogal wat overlappingen en door de versnippering van de beschikbare personeelsleden waren de openingsuren ook niet altijd zeer uitgebreid.

Sinds 2003 is de strategie van de bibliotheekdiensten aan de UGent gebaseerd op het rapport van Lars Björnshauge van de Zweedse Universiteit van Lund. Dit herstructureerde de dienstverlening tot een netwerk van bibliotheken. 

De intentie was om dit te doen met één bibliotheek per faculteit, maar zolang men aan de minimumvereisten voldeed, mocht dat ook met de (vier) vakgroepbibliotheken. De geplande verhuis van de hele faculteit in 2021 naar een nieuw onderkomen in de Sint-Pietersnieuwstraat dwingt de huidige vier vakgroepbibliotheken te versmelten tot één overkoepelende faculteitsbibliotheek.

De vier vakgroepbibliotheken worden op voorhand al zoveel mogelijk geïntegreerd, o.m. met het oog op het stroomlijnen van hun werkmethodes. Aangezien de nieuwe bibliotheek geen plaats heeft om de volledige collectie onder te brengen, zal op voorhand al een selectie gemaakt worden van wat naar depots zal gaan en wat in open kast zal komen te staan.

Om dit te vergemakkelijken (zowel op infrastructureel als op het vlak van personeel) werd overgegaan tot een eerste reorganisatie. Op 20 november 2019 sloot een eerste vakbibliotheek, en op 3 februari 2020 zal een tweede van de vier bibliotheken sluiten voor het publiek.

In de overige twee afdelingen wordt de actuele collectie geconcentreerd. De gesloten vestigingen zullen dienst doen als intern depot. Het laat toe met het bestaande personeel meer dienstverlening aan te bieden en andere voorbereidingen te treffen voor de grote verhuis in 2021.

De komende maanden zullen besteed worden aan praktische zaken, maar ook aan het uitwerken van een heldere visie op wat een geïntegreerde faculteitsbibliotheek in de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen precies kan en moet doen.

Dit kan enkel in overleg met de vakgroepen en rekening houdend met het personeel. Als alles volgens plan verloopt, zal de overgang in september naar de nieuwe locatie vlekkeloos verlopen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be