Ingrid Goddeeris

META Nummer 2019/8

Ingrid Goddeeris

Geschreven door Ingrid Goddeeris
Gepubliceerd op 07.11.2019
IMPORTANT

In feite leer ik nog dagelijks bij.

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Ik studeerde in 1997 af als kunsthistorica aan de KU Leuven. Om mijn toekomstperspectieven te verruimen volgde ik nadien de Aanvullende studie Geschiedenis aan de KUL (1998) en de opleiding Archivistiek en Hedendaags documentbeheer aan de VUB (1999). Toen ik vijf jaar aan de slag was op de archiefdienst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) kwam er een vacature vrij in de instelling voor het beheer van de museumbibliotheek. Een diploma kunstgeschiedenis was een van de vereisten voor de job. Zo ben ik erin gerold.

In hoeverre hebben je studies en/of vorige werkervaringen je voorbereid op je huidige job?

Als kunsthistorica doe je uiteraard zelf onderzoek en zijn bibliotheken en archieven the place to be, zelfs in tijden van digitalisering, om bronnenmateriaal te verzamelen. Ik heb dus een goede kijk op wat de gebruiker van een museumbibliotheek nodig heeft en mijn ervaring als onderzoeker helpt bij de keuze van de aankopen voor de bibliotheek. De regels van de bibliotheekwetenschappen leerde ik hoofdzakelijk al doende via de bibliothecarissen, ervaren catalografen, die er nog steeds werken. In feite leer ik nog dagelijks bij en dat is wat de job zo boeiend maakt. Ik sta er vaak versteld van hoe snel een werkdag voorbij is en na meer dan vijftien jaar op deze dienst moet ik zeggen dat het werk in een bibliotheek nooit af is.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Ik heb meerdere petjes op: eentje als vorser en eentje als verantwoordelijke van de bibliotheek. Het is fantastisch als ik beide functies kan combineren. Mijn wetenschappelijk onderzoek focust zich op de 19e-eeuwse Belgische en internationale kunsthandel, meer specifiek het netwerk van kunsthandelaren als Léon Gauchez, Ernest Gambart en Prosper Léopold Everard. Ik ben ook heel erg gefascineerd door de achterkant van schilderijen, waar men vaak informatie vindt over de herkomst van de kunstwerken via verzamelaarsmerken, tentoonstellingslabels, enz. Een andere interessante bron om de historiek van een kunstwerk te achterhalen zijn de veilingcatalogi, wat me weer terugbrengt bij de collectie van de museumbibliotheek. De KMSKB herbergen een belangrijk bestand van catalogi van kunstveilingen van de 18e eeuw tot op heden. Heel wat catalogi zijn geannoteerd en bevatten prijzen, namen van kopers, enz. Deze catalogi zijn echter niet in onze online catalogus opgenomen. Het beschrijven van deze publicaties vereist namelijk specifieke velden die een standaard beschrijvingsmodule niet voorziet. Met Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) werkten we al rond deze problematiek. Een van mijn ambities is om dit fonds, dat een goudmijn aan informatie bevat, beter te ontsluiten.

Op welke verwezenlijkingen ben je trots?

Laat me bij dit kostbaar bestand van veilingcatalogi blijven. Ik ben trots dat onze museumbibliotheek sinds 1994 actief meewerkt aan de Provenance Index Databases. Alle Belgische kunstveilingcatalogi van 1780-1790 en 1801-1840 werden lot per lot ingevoerd in deze databank met inbegrip van de annotaties. Die resultaten zijn online raadpleebaar bij het Getty Research Institute (http://piprod.getty.edu/starweb/pi/servlet.starweb). Daarnaast kon de bibliotheek via een partnerschap met Brill een duizendtal zeldzame veilingcatalogi digitaliseren en opnemen in de Art Sales Catalogues Online (ASCO). Deze databank is een essentieel onderzoeksinstrument voor wie onderzoek doet naar de kunsthandel en naar de herkomst van kunstwerken. En zo is de cirkel rond: een wetenschapper kan niet zonder de bibliotheek, een bibliotheek kan niet zonder wetenschappers.

Hoelang ben je al lid van de VVBAD?

De museumbibliotheek is als sinds 1989 lid van de VVBAD. Zelf ben ik sinds 2008 bestuurslid van OKBV. Ervaringen kunnen uitwisselen met andere kunstbibliotheken is verrijkend.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be