IFLA World Library and Information Congress 2019

META Nummer 2019/8

IFLA World Library and Information Congress 2019

Geschreven door Lieselot Verryckt
Gepubliceerd op 07.11.2019
IMPORTANT

Van 24 tot 30 augustus verzamelden 3636 deelnemers uit 140 landen in Athene voor het 85e World Library and Information Congress. Athene is een stad met pareltjes van bibliotheken, van de bibliotheek van Hadrianus uit de klassieke Oudheid tot de hypermoderne Nationale Bibliotheek. Met de ondertitel van het congres, Libraries: dialogue for change, werd tijdens de openingsceremonie letterlijk de link gelegd naar de Griekse filosofie en de Socratische methode.

Dit jaar werden elf sessies live gestreamd, meer dan ooit tevoren. Deze sessies zijn nog steeds te bekijken via https://2019.ifla.org/live-streaming/, en via de IFLA World Library and Information Congress 2019 playlist op YouTube. De elf gestreamde sessies zijn maar een kleine staalkaart van wat IFLA WLIC te bieden had. Zo kwamen er met parallelsessies over onder andere artificiële intelligentie en data mining, augmented reality, smart cities en blockchain uiteraard een aantal hot topics aan bod. Daarnaast was er plaats voor luchtigere momenten. In de sessie Library Love Stories kreeg iedereen de kans om liefdesverhalen verbonden met bibliotheken te delen.

Het zonnige weer en de strakke bries onderstreepten de insteek van het congres: met de nieuwe IFLA Global Vision 2019-2024, Inspire, Engage, Enable, Connect, een frisse wind laten waaien door de sector. 

Deze Global Vision werd tijdens het congres dan ook geregeld in de schijnwerpers gezet. De nieuwe visie was twee jaar in de maak en werd opgebouwd vanuit de basis. Ze werd opgesteld door 1.200 vrijwilligers en alle zeven officiële talen van IFLA waren vertegenwoordigd in deze groep. De Global Vision 2019-2024 kan men dus beschouwen als een geesteskind van de wereldwijde bibliotheekgemeenschap. 

IMPORTANT
Vlaamse deelnemers op het congres.

Er werd tijdens dit congres veel gesproken over de noodzaak om onze belangen te behartigen (advocacy). Zo werd een sessie gewijd aan Strengthening the Global Voice: Securing the Future of Libraries (een van de elf online sessies), met als spreker Stephen Wyber, IFLA’s policy and advocacy manager. Onze belangen behartigen moet immers op alle niveaus gebeuren. IFLA werpt zich op als globale speler, maar ook lokale belangenbehartiging staat hoog op de agenda. Als bibliotheken zijn we per slot van rekening afhankelijk van anderen. En het is niet omdat we veel sympathie opwekken bij ons publiek, dat we daarom daarbuiten ook op de nodige steun kunnen rekenen. Het is belangrijk om voor onszelf en onze sector op te komen:

  1. Omdat toegang tot informatie zorgt dat we vooruitgang boeken in het streven naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties.
  2. Omdat bibliotheken onontbeerlijke partners zijn voor ontwikkeling.
  3. Omdat business as usual geen optie is. Internationale actie is essentieel voor een modern copyrightkader.
  4. Omdat openheid ervoor zorgt dat rechtvaardigheid, vooruitgang en transparantie toenemen.
  5. Omdat het bewaren en toegankelijk maken van erfgoed de hoeksteen van een sterke maatschappij is.
  6. Omdat publieke internettoegang in bibliotheken een vitaal deel is van de bredere toegang tot het internet.
  7. Omdat intellectuele vrijheden het beschermen waard zijn.
  8. Omdat onderwijs het langetermijnantwoord op fake news moet zijn.

Er werd niet alleen sterk de nadruk gelegd op de noodzaak van belangenbehartiging, IFLA reikte ook enkele werktuigen aan die hierbij kunnen helpen. Zo bevat de Library Map of the World (twee jaar jong ondertussen en te vinden op https://librarymap.ifla.org/) een heleboel data, verhalen rond de SDGs, landenprofielen, en foto’s met CC Zero licentie die je kunt gebruiken om je overheden te overtuigen. Wyber benadrukte dat we niet mogen verwachten dat mensen vriendelijk zijn voor ons omdat wij vriendelijk zijn voor hen. We moeten als sector proactief handelen en onze stem laten horen.

#EveryLibrarianAnAdvocate

Het gastland gaf wat betreft haar interesse voor de bibliotheeksector alvast het goede voorbeeld. De culturele avond vond namelijk plaats in het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Dit indrukwekkende gebouw, ontworpen door Renzo Piano Building Workshop, werd in 2017 geschonken aan de Griekse staat door de stichting van de redersfamilie Niarchos. Het huisvest onder andere de nieuwe Nationale Bibliotheek van Griekenland.

WLIC 2019 werd afgesloten door IFLA president Glòria Pérez-Salmerón, die haar laatste congres beëindigde met de woorden: “Bibliotheken zijn een investering, geen kostenpost”. De volgende twee jaar wordt IFLA geleid door de Australische Christine Mackenzie, die haar voorzitterschap begon met een warme oproep om samen te werken en bibliotheken zo goed en zo sterk mogelijk te maken.

Hiermee liep WLIC 2019 in Athene ten einde. We wensen alvast onze Nederlandse collega’s veel succes met de organisatie van IFLA WLIC 2021 in Rotterdam. Maar eerst is het in 2020 de beurt aan Dublin, van waaruit men ons alvast Céad Míle Fáilte, honderduizend verwelkomingen, stuurt.

 

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be