Erasmus+ Library Staff Training Week

META Nummer 2019/7

Erasmus+ Library Staff Training Week

Geschreven door Ine Boogmans
Gepubliceerd op 01.10.2019
IMPORTANT

Aan de azuurblauwe Egeïsche Zee, omgeven door glooiende heuvels vol zonovergoten boomgaarden, ligt Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland. In mei verzamelden enthousiaste bibliotheekmedewerkers uit heel Europa daar voor de derde Erasmus+ Library Staff Training, georganiseerd door de Aristotle University. Erasmus+ is het programma waarmee de Europese Unie internationaal georiënteerde opleidings- en trainingsprogramma’s ondersteunt, in een poging onderwijspersoneel de kans te bieden ervaring op te doen in het buitenland.

Het idee van kennis delen over landsgrenzen heen stond dan ook centraal bij het bibliotheekteam in Thessaloniki. Hun opzet om een gastvrije omgeving te creëren waarbinnen collega’s uit het Europese werkveld elkaar kunnen ontmoeten, best practices uitwisselen en een leerrijke ervaring opdoen bleek een beproefde formule voor succes.

De 22 deelnemers waren afkomstig uit elf landen: België, Jordanië, Spanje, Tsjechië, Duitsland, Kroatië, Estland, Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk, en Kosovo. België werd vertegenwoordigd door twee Antwerpse bibliotheekmedewerkers: Ine Boogmans van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool) en Jef De Ridder van de Universiteit Antwerpen.


Gedurende vijf dagen organiseerde de gastinstelling een gevarieerde mix van lezingen over de bibliotheekwerking in de onderwijssector, afgewisseld met culturele uitstappen. Bij de presentatie over de Universiteit van Thessaloniki werd er dieper ingegaan op het aanbod en de werking van de elektronische bibliotheeksystemen en -diensten. Na de zware economische crisis in 2009 beslisten onze Griekse collega’s om niet te snoeien in de dienstverlening, maar om andere kostenbesparende oplossingen te zoeken. Zo maakte de Aristotle University in de mate van het mogelijke de overstap naar open en free software, zoals Drupal en Koha voor de geïntegreerde bibliotheeksystemen, Invenio voor de institutional repository van de universiteit en Moodle voor alle online cursussen.

De bezoekers kwamen ook uitgebreid aan het woord en kregen de kans om ideeën uit te wisselen. Tijdens een brainstormsessie viel op dat — ondanks het gevarieerde internationale publiek — alle collega’s met ongeveer dezelfde kwesties worstelen, zoals de nood aan een goed uitgewerkte bibliotheekopleiding om nieuwe medewerkers klaar te stomen voor het werkveld, en een gebrek aan budget dat zich vertaalt naar tekorten op vlak van personeel, infrastructuur, ruimte, collectie, en onvoldoende mogelijkheden tot vernieuwing en innovatie. Andere pijnpunten zijn het gebrek aan erkenning van het belang van de bib binnen de overkoepelende instelling en onvoldoende connectie met de gebruikersgroepen van studenten en docenten.

Mogelijke oplossingen die werden aangedragen omvatten het investeren in virtuele collecties om het plaatsgebrek te compenseren, het promoten van lokale en internationale opleidingen voor informatiespecialisten, en vooral het onophoudelijk lobbyen voor de bibliotheek als centraal informatiepunt van de educatieve instelling. Om de dienstverlening niet in het gedrang te brengen in tijden van besparing werd aangeraden om te werken met open source software, het inzetten op Europese fondsen en het verwerven van donaties en schenkingen.

Naast de professionele presentaties was er ook tijd voor culturele uitstappen in en rond Thessaloniki. Met de Griekse collega’s als gids kregen we een rondleiding door de universiteitscampus en het stadscentrum, waar we de rijke geschiedenis van deze havenstad voor onze ogen zagen ontvouwen. Thessaloniki werd gesticht in 315 v.C. door Cassander van Macedonië, en was zowel in de Romeinse als de Byzantijnse periode een belangrijke en welgestelde handelsstad. In 1430 werd de stad veroverd door het Ottomaanse Rijk, en pas in 1912 zou het bij de onafhankelijke Griekse staat gevoegd worden.

Het dwalen door de kronkelende straten voelt als een reis door de tijd, waar op iedere hoek monumenten opduiken uit de Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse periode, vele waarvan bovendien op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijken. De meest indrukwekkende blikvangers zijn de Triomfboog en het Mausoleum van keizer Galerius (vierde eeuw n.C.), de Panagia Archeiropoietos kerk (vijfde eeuw n.C.), het Eptapirgio kasteel (14e – 15e eeuw n.C.), de iconische Witte Toren (15e – 16e eeuw n.C.) aan de haven, en het Archeologisch Museum en het Museum voor Byzantijnse Cultuur. Een hoogtepunt voor de historische nerds onder de Europese bibliothecarissen was het bezoek aan de Graftombes in Vergina, de laatste rustplaats van koning Philippos II van Macedonië, vader van Alexander de Grote, waar archeologische artefacten, gouden grafgiften en mythologische muurschilderingen in onwaarschijnlijk goede toestand bewaard zijn gebleven.


>    https://www.lib.auth.gr/en/central-library
>    https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be