Dries Hanssen

META Nummer 2019/7

Dries Hanssen

Geschreven door Dries Hanssen
Gepubliceerd op 01.10.2019

Geniet openlijk van je favoriete muziek, maar niet té openlijk.

Wat is je favoriete muziekgenre?

Een echt favoriet muziekgenre heb ik niet, mijn muziekpapillen zijn redelijk open-minded en kunnen allerlei soorten smaken. Dat gaat van kleinkunst en klassiek tot de intensere moderne elektronische muziek. Mijn gemoed is onlosmakelijk verbonden aan muziek. Sommige periodes heb ik meer nood aan iets uptempo, andere periodes zal ik eerder proberen tot rust te komen via muziek. Bepaalde genres of artiesten roepen ook herinneringen op en sturen mijn gemoed een bepaalde richting uit.

Wat ik absoluut niet graag hoor zijn liedjes waarin om de haverklap een vloek- of scheldwoord te horen is. Daar geraak ik onmiddellijk door geïrriteerd. Zeker met mijn jongere kinderen die op een leeftijd zijn gekomen waarbij ze gevoelig zijn voor woordenschat is dat een absolute no-go.

Heb je een favoriete groep?

Er zijn twee groepen waarmee je me op eender welk ogenblik echt kunt plezieren, namelijk The Cranberries en Nirvana. Dat is gewoon tijdloze muziek. Mijn favoriete albums — tevens de eersten waarvan ik ooit een album heb gekocht en die intussen grijsgedraaid zijn — zijn afkomstig van deze twee groepen, respectievelijk No need to argue en Nevermind.

Als je zelf je eigen festival mocht samenstellen, welke artiesten zou je programmeren?

Moest het mogelijk zijn, dan zou ik zeker The Cranberries en Nirvana programmeren.

Heb je een guilty pleasure? Een ‘foute’ plaat waar je stiekem wel eens naar luistert?

Het verbaast mij soms dat bepaalde liedjes als ‘fout’ geclassificeerd zijn. Vaak zijn dat liedjes die ik gewoon goed of leuk vind, of waar ik een bepaalde associatie mee heb. Zo word ik wel vrolijk van Peter Koelewijns Kom van dat dak af en Allemaal beestjes, of Bobby McFerrins Don’t worry, be happy, maar daar schaam ik mij niet voor. Als je blij wordt van een bepaald genre of lied, dan moet je daar niet stiekem maar net openlijk naar kunnen luisteren. Niet té openlijk, natuurlijk. Je ziet tegenwoordig veel mensen op straat of op het openbaar vervoer met hun oortjes in. Dat is allemaal oké, maar wat mij wel vaak stoort is dat het volume zó hoog staat dat je als medereiziger (of passant) gewoon mee móét luisteren, zelfs vanop enkele meters afstand.

Hoe kom je aan je muziek?

Naast een beperkt aantal cd’s bevat mijn persoonlijke muziekcollectie ook een aantal downloads, maar tegenwoordig verken ik andere groepen en genres via de cd-collectie van de bib. Er duiken zo nu en dan wel getalenteerde artiesten op, maar persoonlijk vind ik de hedendaagse muziek van ondermaatse kwaliteit, of ik vind simpelweg niet mijn gading.

Hoe en waar luister je naar muziek?

Meestal luister ik naar muziek via de radio of op cd. De cd is een medium dat intussen ook al ouderwets genoemd mag worden, maar dat vind ik niet erg. Ik luister voornamelijk naar muziek in de auto, of gewoon thuis. Mijn autoradio beschikt niet over een USB-aansluiting, dus mijn keuze is beperkt tot FM of cd. Aangezien mijn auto al op een respectabele leeftijd is, is het de investering in een nieuw audiosysteem niet meer waard. Maar de volgende zal wellicht een modernere muziekinstallatie bevatten.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be