De FilmClub: jeugdfilmvertoningen in de bibliotheek

META Nummer 2019/7

De FilmClub: jeugdfilmvertoningen in de bibliotheek

Geschreven door Egon Parmentier
Gepubliceerd op 01.10.2019

Hoe krijg je een groep kinderen tussen tien en dertien jaar zo ver om een heel schooljaar lang na schooltijd naar de bib te komen? Het Boechoutse antwoord: De FilmClub. Sinds vorig schooljaar komen tien jonge filmliefhebbers elke week samen om naar film te kijken, over film te reflecteren en met film te experimenteren.

De FilmClub is een project gecoördineerd door jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Verspreid over Vlaanderen en Brussel zijn er een veertigtal FilmClubs actief, die wekelijks kinderen en jongeren samenbrengen rond een andere film. De inspiratie komt van Into Film, een gelijkaardig Brits initiatief dat van een pilootproject met 25 filmclubs in enkele jaren tijd uitgroeide tot een netwerk van 11.000 filmclubs.

Een divers filmaanbod

Elke maandag na schooltijd loopt een groepje kinderen onder licht rumoer de trap van de Boechoutse Bib op, schopt de schoenen uit en ploft neer op de kussens in onze knusse filmhoek. Het gordijn schuift dicht, de projector gaat aan en de stilte daalt weer neer. De kinderen krijgen een film te zien die geselecteerd werd door filmprofessionals. Hollywoodklassiekers, actuele documentaires, korte animatiefilms, prijswinnaars uit de wereldcinema, enz. In al zijn diversiteit toont de selectie het beste wat cinema voor die jonge leeftijdsgroep te bieden heeft.

Als je een FilmClub opstart, doe je dit voor een (of meerdere) van de vier leeftijdsgroepen en plan je 25 vertoningen doorheen het schooljaar. Voor kleuters en kinderen (9+) is er een kant-en-klaar aanbod van 25 films. De FilmClubs voor de twee oudere leeftijdsgroepen (12+ en 15+) krijgen de keuze uit een aanbod van 30 films. Zo’n FilmClub kan dus een unieke programmatie samenstellen, waarin de jongeren zelf hun stem kunnen laten horen. Elke deelnemer betaalt twintig euro voor een heel schooljaar film.

Na afloop van de film praten we na over de film en bekijken we samen de trailer van de volgende film. Als er voldoende tijd overblijft, komen de tablets tevoorschijn en creëren de kinderen hun eigen film. Ze gaan aan de slag met apps die ze leerden kennen na de eerste filmvertoningen. Aan de hand van die apps leren de kinderen iets bij over cinematechnieken zoals stop-motion en timelapse. Op een heel laagdrempelige manier komen verschillende aspecten van film maken aan bod.

Een digitale werking

Om de films tot bij alle FilmClubs te krijgen wordt gebruik gemaakt van een bestaand video-on-demandplatform. Ook de rest van de werking verloopt grotendeels digitaal. Zowel de begeleiders als de leden hebben via de website van De FilmClub toegang tot verrijkende inhoud bij de film. Eens ingelogd vinden begeleiders tools om rond film en beeldvorming aan de slag te gaan, zoals handleidingen voor de eerder vermelde apps.

Communicatie- en promotietools voor begeleiders zijn te vinden op hetzelfde platform. Elke FilmClub heeft een unieke pagina, waarop naast algemene nieuwsberichten ruimte is voor de begeleiders om lokaal nieuws te posten. Voor de offline communicatie is er een tool om posters te creëren met een beeld uit een van de films uit de selectie. Dit laat toe lokaal en gepersonaliseerd te communiceren, met behoud van de huisstijl van De FilmClub.

De FilmClubleden kunnen een waardering geven aan elke film en vinden een plaats om een recensie achter te laten. Er is ook een WhatsAppgroep, die openstaat voor begeleiders en leden. Het doel hiervan is het onderlinge contact tussen FilmClubs te stimuleren en een discussie over de films op gang te brengen.

Filmbeleving in de bib

Vanwaar de keuze om een FilmClub in de bib op te starten? Veel openbare bibliotheken bieden een kwaliteitsvolle dvd-collectie aan of bieden hun klanten toegang tot het streamingsplatform dalton.be. Behalve die collectie is beleving rond film van minstens even groot belang. Dat is precies wat De FilmClub doet. Kinderen krijgen films te zien die hen anders moeilijk of niet zouden bereiken en krijgen de tijd en ruimte om na te denken over wat ze zien en erover in gesprek te gaan.

Bovendien is het eenvoudig en logisch om de link te leggen naar de bestaande filmcollectie. Als kinderen enthousiast zijn over een film, krijgen ze tips over films die qua thema, genre of stijl gerelateerd zin. Ook interessante vertoningen of festivals in de buurt komen dankzij De FilmClub op hun radar. Zo worden ze gestimuleerd zelf nog meer film te ontdekken.

Een film kijken in De FilmClub staat voor veel kinderen gelijk aan een cinema-ervaring. Film kijken op een groot scherm, met goed geluid, samen met anderen wordt steeds uitzonderlijker. Een dergelijke setting draagt bij aan een meer gefocuste kijkhouding en bijgevolg een groter inzicht in de film.

Wat opvalt is hoe snel het referentiekader van de deelnemende kinderen verbreed wordt. Overeenkomsten in stijl, techniek en thematiek vallen hen op omdat ze zo frequent naar film kijken en achteraf even stilstaan bij wat ze gezien hebben. De FilmClub draagt zo in een ruime zin bij aan het stimuleren van beeldgeletterheid.

Conclusie

In De FilmClub maken kinderen op een laagdrempelige, vrijblijvende manier kennis met kwaliteitsvolle cinema. Voor openbare bibliotheken is dit project een mooie opportuniteit om de jeugdfilmcollectie tot leven te brengen, jonge klanten aan zich te binden en een communitygevoel te creëren onder jonge filmliefhebbers. In Boechout gaan we alvast enthousiast ons tweede FilmClubjaar in.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be