Paul Smit

META Nummer 2019/6

Paul Smit

Geschreven door Paul Smit
Gepubliceerd op 10.08.2019

Vrije wil is een illusie

Welke boeken liggen er op je nachtkastje?

Ik lees meestal alleen filosofische en wetenschappelijke boeken. Veel boeken zijn kopieën van wat al in andere boeken staat, maar zo nu en dan zitten er pareltjes tussen. Zoals Barking up the wrong tree van Eric Barker. Die laat zien dat de ideeën die we hebben over hoe je succesvol moet worden allemaal niet kloppen. Mooie eye-openers. Ook Friction van Roger Dooley vind ik erg interessant. Bedrijven zijn druk bezig om hun mensen te motiveren met strategische plannen, mooie kernwaarden en protocollen, en dat werkt vaak averechts. Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen vergroot door meer persoonlijke ontmoeting. Mensen in goed draaiende bedrijven blijken meer oxytocine in hun bloed te hebben, waardoor ze elkaar meer vertrouwen. Dat leidt tot minder stress, minder burn-outs, minder ziekteverzuim, meer toewijding, meer energie, betere productiviteit en meer geluk.

Welke boeken raad je iedereen aan?

Als je meer te weten wil komen over hoe je als mens in elkaar zit, lees dan Ben ik dat? van Mark Mieras of Het slimme onbewuste van prof. Ap Dijksterhuis. Beide boeken belichten dat wij mensen denken dat we een ik zijn dat zichzelf bestuurt. Dat is echter een illusie. Die ik die je denkt te zijn is slechts een constructie van ons brein. De vrije wil die je lijkt te hebben is ook een illusie. Het onbewuste deel van ons brein doet alles, waarna wij ons daar pas bewust van worden.

Wat vertelt jouw boekenkast over jou?

Dat ik me graag verdiep in de werking van ons brein en uitzoek waarom we doen wat we doen.

Lees je alle boeken uit of stop je als je een boek niet goed vindt?

Meestal ga ik diagonaal door een boek. Ik ben lid van Blinklist, een app die boeken heel goed in het kort samenvat. Er wordt zoveel gepubliceerd, deze app is voor mij ideaal om up-to-date te blijven.

Hoe ga je te werk als je zelf een boek schrijft?

Ik schrijf tijdens de zomer en doe daar nooit langer dan twee weken over. Ik verzamel het hele jaar door materiaal, en dat rolt er dan moeiteloos uit in de zomer­vakantie. Als het schrijven eenmaal begint ga ik daar zo in op dat ik door blijf werken tot vier uur ’s nachts. Dan slaap ik een paar uur en ga ik weer verder. Uiteindelijk laat ik het boek even een paar dagen met rust, zodat ik het nadien wat objectiever kan bekijken. Dan lees ik het nog een paar keer door, doe de laatste aanpassingen en stuur het naar de uitgeverij, die er doorgaans nog duizend spelfouten uithaalt.

Met welk boekenpersonage zou je goed bevriend kunnen zijn?

De laatste keer dat ik iets las waarin een verhaallijn zat was het Donald Duck. Ik denk dat ik het met Donald wel goed zou kunnen vinden.

Wat zijn je leesgewoontes?

Ik lees meestal voor het slapengaan en op vakantie. Altijd vanaf papier, want je brein leert beter als je leest vanaf papier.

IMPORTANT
Foto: © Hans Tibben

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be