Mag het ietsje meer zijn?

META Nummer 2019/4

Mag het ietsje meer zijn?

Geschreven door Fleur De Jaeger
Gepubliceerd op 07.05.2019

We krijgen deze vraag wel eens te horen wanneer de rol salami net iets te enthousiast door de snijmachine in de beenhouwerij gehaald wordt en we zo geen 100 gram, maar wel 112 gram op ons papiertje mee naar huis krijgen. Ook wij als informatiebeheerders zouden perfect deze vraag aan onze gebruikers kunnen stellen: “Mag het antwoord op uw zoekopdracht ietsje beter gestructureerd zijn dan deze eindeloos lijkende lijst met links waarvan er maar enkele nuttig zijn?” “Is dit document misschien ook interessant voor u?” Of: “Wilt u juist snel en eenvoudig toegang tot dat ene artikel dat u dringend nodig heeft?”

De gigantische overload aan data uit uiteenlopende bronnen maakt de nood aan gestructureerde informatie steeds urgenter. En laat ons nu nét daarin de redder in nood zijn. We verzamelen, structureren, ontsluiten en maken informatie toegankelijk. Op die manier bieden we, al dan niet met behulp van interessante tools, niet alleen de correcte informatie aan maar bieden we zelfs een gigantische meerwaarde. Alleen, we zijn een beetje (of zelfs helemaal) op de achtergrond geraakt. We moeten ons herpositioneren en terug zichtbaar maken. Want ja, ook wij bedrijven, overheid, musea, vzw’s, enz. hebben een bibliotheek. Of tenminste, iets wat er (nog?) op lijkt. Want van het uitvoeren van klassieke bibliotheektaken is steeds minder sprake. En toch zijn we perfect in staat de informatienoden van onze gebruikers te beantwoorden.

Bibliotheken zijn al lang geen verzamelplaats meer voor boeken. De openbare sector is des te meer het kloppend hart van de samenleving geworden en bij universiteiten en hogescholen zien we eveneens een positieve evolutie. De bibliotheek wordt er gebruikt als studieplek, een plek om elektronische bronnen te raadplegen of een plek om aan groepswerken te doen. De bibliotheek is met andere woorden een leercentrum geworden. Dat lees je trouwens ook verder in deze META. Bij overige bibliotheken en informatiecentra die niet onder deze noemers vallen zien we dat we onze nieuwe plek nog moeten heroveren. We moeten onszelf terug op de kaart zetten en daarbij kan de sectie WDI te hulp schieten.

Ons netwerk wordt beetje bij beetje groter. Met de sectie bereiken we niet alleen wetenschappelijke universiteitsbibliotheken, na een kleine terugval zijn we terug op de radar gekomen van bedrijfsbibliotheken, kenniscentra en overheidsbibliotheken. Omdat we met dezelfde problematieken en gebruikersnoden te maken hebben, kunnen we onze krachten bundelen en aan de hand van brainstormsessies, workshops, studiedagen en een interactieve sessie op Informatie aan Zee werken we aan onze toekomst. We zijn misschien klein alleen, maar samen staan we sterker en leren we van elkaar. Van dat ietsje meer maken we een grote meer!

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be