Luisterpuntbibliotheek

META Nummer 2019/2

Luisterpuntbibliotheek

Geschreven door
Gepubliceerd op 04.03.2019

De lieve woorden van onze gebruikers zeggen ons veel over de impact van ons werk.

Wanneer werd Luisterpuntbibliotheek opgericht?

Luisterpuntbibliotheek werd begin 2008 opgericht, vorig jaar vierden we ons tienjarig bestaan. Daarvoor waren al lange tijd twee bibliotheken actief, zij stopten hun werking en richtten samen Luisterpunt op om hun krachten te bundelen.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

Luisterpunt leent als Vlaamse bibliotheek Daisy-luisterboeken en brailleboeken uit aan personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie).

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

Sinds de opstart in 2008 is het aantal leden verdubbeld en bouwden we samenwerkingen uit met heel veel bibliotheken, scholen en woonzorgcentra. In 2009 werkten we, in samenwerking met de Vlaamse ouderenraad en de rusthuizenkoepels en met steun van de Vlaamse overheid, een campagne uit voor ouderen: Daisy doet je lachen, Daisy ontroert je, Daisy bezorgt je rillingen en Daisy verbaast je. In 2011 stapten we over van ingebonden brailleboeken (één exemplaar) naar braille op aanvraag, zodat meerdere mensen tegelijk hetzelfde boek kunnen lezen, zonder wachttijd. Mede dankzij de uitwisseling van alle brailleboeken met onze Nederlandse collega’s hebben we nu meer dan 15.000 brailleboeken in onze collectie. Nog in 2011 konden we onze doelgroep uitbreiden, o.a. naar kinderen en jongeren met dyslexie, en we lanceerden de campagne Ik haat lezen. Daarvoor werkten we samen met Eureka ADIBib dat toegankelijke schoolboeken aanbiedt. We werken vaak samen met Iedereen Leest (bv. voor de boeken die genomineerd zijn voor KJV, voor studie­dagen, enz.). Sinds eind 2014 kunnen onze lezers kiezen tussen Daicy-cd (het boek wordt dan opgestuurd op een schijfje) en Daisy-online (streamen én downloaden). Onze leden lezen deze boeken meestal met de (voor hen gratis) anderslezen-app. Ook bibliotheken, scholen en woonzorgcentra kunnen online-boekenplanken met Daisy-boeken maken voor hun Daisy-lezers. Zo zijn onze 26.000 boeken steeds beschikbaar bij alle organisaties die lid zijn.

Welke ambities koesteren jullie nog?

Samenwerken vinden we bij Luisterpunt ontzettend belangrijk: met de bibliotheeksector, het onderwijs, andere leesbevorderaars (Wablieft, Iedereen Leest, enz.), auteurs en uitgevers, de zorgsector, enz. We willen nog meer en beter samenwerken met openbare bibliotheken, zodat mensen met een leesbeperking in hun eigen vertrouwde omgeving toegankelijke boeken kunnen vinden. We willen graag bereiken dat mensen die Nederlands leren ook Daisy-boeken mogen gebruiken. Hiervoor werken we al samen met Wablieft en de uitgeverij Eenvoudig communiceren. Dat is goed, maar niet voldoende. de vraag is groter, zeker van bibliotheken en scholen. We moeten ook overleggen met de uitgevers.

Hoe meet je de impact van jullie werk?

We weten hoeveel leden we hebben, hoeveel boeken ze lenen, welke leesbeperking ze hebben en hoe oud ze zijn. We weten hoeveel personen brailleboeken lezen, hoeveel personen met Daisy-cd’s en met Daisy-online werken. Die cijfers zeggen veel, maar niet alles. We weten hoeveel en welk soort organisaties lid zijn en hoe vaak ze hun collectie vernieuwen. Maar we weten niet hoeveel mensen onze boeken lezen via een andere organisatie zoals een bib, een school of een WZC. We kunnen ook niet inschatten hoeveel mensen we niet bereiken omdat er geen exacte cijfers bestaan over hoeveel mensen slechtziend zijn, wegens een fysieke beperking geen boek kunnen vasthouden of pagina’s kunnen omslaan, hoeveel kinderen en jongeren met dyslexie Daisy-boeken als hulpmiddel echt nodig hebben enz.

Maar die lieve woorden van Caroline die niet meer zonder onze boeken kan, de e-mail van de dochter die schrijft dat de wereld en de levenslust van haar blinde vader zoveel groter zijn dankzij Daisy-boeken, Nico die ons zegt dat zijn honden en onze boeken hem behoed hebben van een depressie na zijn onverwachte ernstige oogziekte, of de juf van Laura die ons mailt — met een foto van Laura met boek en tablet — dat Laura op haar tiende eindelijk een volledig gewoon boek heeft gelezen dankzij de Daisy-versie, of de mama die haar zoon met dyslexie net lid heeft gemaakt van een KJV-leeskring (ondersteund door Daisy-boeken natuurlijk): al deze berichten zeggen ons zoveel over de impact van ons werk!

Welke achtergrond hebben de teamleden?

Wij zijn met dertien, met uiteenlopen­de achtergronden: een aantal collega’s hebben een bibliotheekopleiding, anderen zijn meer IT-gericht, nog anderen meer thuis in communicatie. We hebben een studiomedewerker, veel luisterende oren en bereidwilligheid in onze uitleendienst, een redacteur voor ons (gesproken) huistijdschrift, enz. Belangrijk bij ons is dat je goed kunt samenwerken, dat je sociaal voelend bent en dat je niet bang bent van verandering en technologische vernieuwingen.

Hoe zou je de teamspirit omschrijven?

We zijn een kleine organisatie, waar het soms alle hens aan dek is om iets tijdig klaar te krijgen. En dan gaan we er ook voor. We hebben niet zoveel mankracht, maar we branden van ambitie om te evolueren: op vlak van technologie, maar ook op vlak van het aantal mensen dat we bereiken; er is nog zoveel groeimarge.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be