De complexiteit van een recept voor een nieuwe opleiding

META Nummer 2019/2

De complexiteit van een recept voor een nieuwe opleiding

Geschreven door Patrick Vanouplines
Gepubliceerd op 04.03.2019

Verderop in deze aflevering van META vinden we een aangenaam leesbaar artikel over het onderzoek naar de noden aan opleidingen voor informatieprofessionals.

Dat onderzoek leverde enkele bevestigingen op, maar ook enkele verrassingen. Een aangenaam aspect is dat er een databank werd opgesteld met daarin allerlei modules waarin de minder en meer beslagen informatieprofessional haar of zijn gading kan vinden. Dan trek ik meteen aan de alarmbel! Die databank is sinds gisteren, neen, zelfs eergisteren, verouderd. We zouden de middelen moeten hebben om deze schat aan gegevens niet alleen aan te vullen, maar ook up-to-date te houden en aan te bieden aan gegadigden. Echter, wie gaat dat betalen?

Laten we er meteen het beste van maken. Hier het recept. Men neemt uit de database enkele modules die al gedoceerd worden. Dat hoeven geen streekproducten te zijn, want producten van over de taalgrens en van over de landsgrens maken het gerecht des te aantrekkelijker. Men kruide het geheel met modules die nog niet bestaan. Warm opdienen en aankondigen als voedzame en gevarieerde schotel van informatieproducten. Kortom, een nieuwe opleiding om van te smullen.

In deze aflevering van META lezen we dat het recept er niet kant-en-klaar is: het moet dringend ontwikkeld worden. De ingrediënten (lesonderdelen of modules) verschillen enorm van prijs, al naargelang ze van Vlaamse of Nederlandse afkomst zijn, zodanig dat het erg lastig wordt om tot een gebalanceerd geheel te komen. Daarenboven willen de producenten van de ingrediënten misschien niet leveren, juist omdat de lesonderdelen of modules nu netjes in een bestaand menu verpakt zitten. Gelukkig zijn die producenten bereid gevonden om verder mee te praten en verder mee te denken.

Stel dat we de ingrediënten kunnen verkrijgen. Valt het recept dan in de smaak? Je weet dat nooit vooraf. Bijvoorbeeld de on hold geplaatste Antwerpse IBW-opleiding trok jaarlijks tientallen studenten aan. Gaat dat een paar jaar later, met een significant andere opbouw nog altijd zo zijn? En gaan werkgevers toestaan dat hun medewerkers het gerecht consumeren — zien die werkgevers van deze nuttiging voldoende de noodzaak in?

De prijsstelling van het gerecht is een lastig onderwerp. Op welk niveau moeten we aanbieden? Ook wat dat betreft zijn er nogal wat verschillen tussen Vlaanderen en Nederland.

Misschien moeten we de ingrediënten, eventueel aangevuld met onderdelen van eigen makelij, verder afzonderlijk aanbieden, via een overzichtelijke lijst? Misschien kan de VVBAD zelf zulke ingrediënten ontwikkelen en op de markt aanbieden? Dit vraagt verder onderzoek. We weten al wel uit onze beide uitgewerkte onderzoeksprojecten dat het de moeite loont.

Als het bovenstaande wat cryptisch is, maar u heeft de smaak te pakken, dan heb ik mijn doel bereikt, want dan gaat u meteen dit artikel lezen dat zo klaar is als een heldere bouillon, en heel wat serieuzer dan dit speelse editoriaal.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid

VVBAD maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door deze te accepteren of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil u meer weten over cookies, of uw cookie-instellingen voor deze website aanpassen? Bekijk dan hier de voorwaarden.

© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be