Adeline Boeckaert

META Nummer 2019/2

Adeline Boeckaert

Geschreven door Adeline Boeckaert
Gepubliceerd op 04.03.2019

Het is noodzakelijk om constant bij te scholen

Adeline Boeckaert is bibliotheekcoördinator van Sint Lucas Antwerpen (Karel de Grote Hogeschool) en redactielid van META.

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Na mijn studies Musicologie werkte ik eerst voor Resonant – Centrum Muzikaal Erfgoed in Leuven en vervolgens als wetenschappelijk medewerker bij het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Daar kreeg ik positieve stimulansen om me verder te professionaliseren in de bibliotheeksector: in 2009 behaalde ik het certificaat initiatie bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde en in 2011 het post­graduaat in de informatie- en bibliotheekwetenschap. Sinds mei 2013 ben ik bibliotheekcoördinator van Sint Lucas Antwerpen.

In hoeverre heeft je studie je voorbereid op je huidige job?

Zowel de initiatie als het postgraduaat vormden een goeie basis, maar heel wat vakkennis bouw je natuurlijk gewoon on the job op. Zeker in een snel veranderende sector als die van de bibliotheek is het noodzakelijk om constant bij te scholen.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Werken in een bibliotheek aan een kunsthogeschool omvat twee belangrijke facetten. Langs de ene kant heb je de collectie zelf, die in grote mate afgestemd wordt op het onderwijs dat aan Sint Lucas gegeven wordt en het artistieke onderzoek dat er gevoerd wordt. Zo werd de collectie op vraag van enkele docenten recentelijk uitgebreid met toonaangevende uitgaven over kunst en ontwerp uit de MONA-regio (Midden-Oosten & Noord-Afrika). Langs de andere kant ligt de klemtoon op de dienstverlening naar studenten toe. Hen wegwijs maken in de collectie, de catalogus en de databanken vormt een van onze belangrijkste opdrachten.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Het dagelijkse beheer van de bibliotheek zorgt voor een enorme verscheidenheid aan taken, van collectiebeheer, catalografie en boekverzorging tot het helpen van studenten en docenten met allerhande vragen. Elke dag ziet er anders uit en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat maakt het voor mij enorm boeiend.

Wat heb je al kunnen verwezenlijken?

Door actief te participeren aan projecten binnen de school probeer ik de drempel naar de bibliotheek zo laag mogelijk te maken. In 2015 werd naar aanleiding van 75 jaar Sint Lucas een groots project georganiseerd: 80 studenten en 25 docenten trokken een week naar Venetië om als eerste Belgische kunsthogeschool deel te nemen aan de Biënnale Sessions en er tentoon te stellen. Zelf begeleidde ik er een workshop rond de bibliotheekcollectie en het fotoarchief van de Fondazione Giorgio Cini.

Welke ambities koester je?

In februari verhuist Sint Lucas Antwerpen naar een nieuwe campus en zal de bibliotheek een centrale plaats innemen in de school. Er staan allerlei activiteiten gepland: een lezingenaanbod, kleine voorstellingen, enkele tentoonstellingen, enz. Op die manier willen we uitgroeien tot de ontmoetingsplek bij uitstek, een plek waar studenten en docenten graag vertoeven. En waar ook andere geïnteresseerden natuurlijk steeds welkom zijn.

Wat was je motivatie om lid te worden van de redactieraad van META?

Collega’s uit andere secties ontmoeten, samen nadenken over actuele tendensen in de sector, ideeën uitwisselen, en — nog voor het verschijnen van META — artikels kunnen (na)lezen, waren de belangrijkste redenen.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be