Het folderhoekeffect

META Nummer 2019/1

Het folderhoekeffect

Geschreven door Stef Strobbe
Gepubliceerd op 20.01.2019

Onlangs kreeg ik een weekendje getrakteerd in het Nederlandse Biesbosch. Overnachting in een fort! Perfect gecast, gezien mijn interesse in militaire bouwkunde. In de streek is er veel te beleven, dus enig speurwerk was nodig om een to-dolijstje samen te stellen. Na een half uur surfen had ik een interessante wandelpagina. Eventjes piepen tussen mijn bookmarks en na nog een half uur had ik een aardig lijstje bezienswaardigheden. Hoeveel tijd zou mij dat gekost hebben zonder internet?

Voor het ontbijt kregen we een tafeltje naast het folderhoekje. Je weet wel, zo’n verzameling foldertjes zoals je ze ook vindt in de toeristische diensten. Puur commerciële brochures leken wel te ontbreken. Het was dit folderhoekje dat mij die dag met de kracht van fysieke informatie confronteerde. Een verzameling foldertjes, zonder enige vorm van classificatie, slaagde erin om mij in amper een kwartier veel betere informatie te verschaffen dan deze die ik sprokkelde tijdens één uur op internet. In amper 900 seconden vond ik uitgebreide beschrijvingen van wandelingen, fietsroutes, musea, restaurants en cafeetjes. De onderlegger voor mijn ontbijt was een knappe kaart van het gebied, groter dan mijn iPad en veel koffiebestendiger!

Op internet staat een duizendvoud aan info over het Biesbosh, maar toch was het dit magische infohoekje dat mij voorzag van de beste informatie. Zo ontdekte ik ook Geofort, een fort omgebouwd tot museum van geo-en cartografie. Iets waar ik nogal mee bezig ben. Ik zou er echter nooit aan gedacht hebben in mijn internet search Biesbosch te combineren met cartografie of geografie. Beste Google, je stelt me teleur! Ik dacht dat je me beter kende. Het was de folderhoek die het digitaal onzichtbare voor mij zichtbaar maakte. Die kracht zou ik graag het folderhoekeffect noemen.

Zelfs hier bij deze minuscule, ongeorganiseerde collectie was het dit effect dat mijn behoefte naar informatie het best beantwoordde.

Als ik rondom me heen zie hoe volledige collecties afgevoerd worden en er enkel nog geïnvesteerd wordt in onzichtbare digitale vergaarbakken, dan is binnenkort het folderhoekeffect nergens nog te ervaren. En zolang dit effect niet digitaal genereerbaar is zijn we beter af met slordige folderhoeken dan met virtuele folterhoeken.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be