Een nieuwe website Deutsches Digitales Frauenarchiv

META Nummer 2019/1

Een nieuwe website Deutsches Digitales Frauenarchiv

Geschreven door Inge Van der Stighelen
Gepubliceerd op 20.01.2019

Op 13 september 2018 was het zover en ging het nieuwe Deutsches Digitales Frauenarchiv (DDF) online, een portaal dat kennis over 200 jaar Duitse vrouwenbeweging bundelt en toegankelijk maakt via internet. 100 jaar nadat vrouwen in Duitsland stemrecht kregen, werd het gerealiseerd door i.d.a., de koepel van Duitstalige vrouwen- en lesbische archieven, bibliotheken en documentatiecentra uit Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en Italië en gefinancierd door het Duitse Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend (BMFSFJ). I.d.a. stond eerder mee aan de wieg van www.meta-katalog.eu, de gezamenlijke virtuele catalogus van al haar leden.

De centra die het DDF mee vorm gaven zijn centrale contactpunten voor het onderzoek naar de lesbische en vrouwenbeweging in de Duitstalige landen. Ze beschikken over waardevolle archieven en documenten van en over een van de grootste sociale bewegingen van de laatste 200 jaar. De geografische spreiding van de afzonderlijke bij i.d.a. aangesloten centra en de regionale aandachtsgebieden maakt het mogelijk om zowel de algemene ontwikkelingen in de vrouwenbeweging in het Duitstalige gebied als de plaatselijke bijzonderheden te onderzoeken en zo de diversiteit van de beweging tot haar recht te laten komen.

Het portaal zelf voorziet diverse toegangsmogelijkheden om zich te verdiepen in de geschiedenis van de vrouwenbeweging. Men kan een punctuele zoekactie uitvoeren om een specifiek document, persoon of vereniging op het spoor te komen. Maar men kan ook gebruikmaken van de aangeboden rubrieksindeling en in de databank grasduinen via Actoren en Thema’s. De eerste ingang brengt je bij een verzameling essays met biografische gegevens over het leven en werk van bekende en minder bekende vrouwen uit de eerste en tweede feministische golf in het Duitstalig gebied. Leuk is dat elke actor kleur krijgt via enkele citaten en dat je een visuele dynamische representatie krijgt van haar netwerk. De tweede ingang presenteert de inhoud van de databank rond zes hoofdonderwerpen: Arbeid en economie; Kennis en vorming; Geweld; Kunst, cultuur en media; Lichamelijkheid en seksualiteit en Politiek, recht en maatschappij. De website heeft ook een blog en uiteraard is DDF ook te volgen op Facebook en Twitter via ddfarchiv.

De essays werden geschreven door experts (m/v) en ervaren wetenschappers (m/v) en hebben een uniforme structuur: een teaser vat de inhoud samen en elke tekst is opgedeeld in paragrafen die voorafgegaan worden door een titel. Via een voetnoot en een literatuurlijst kun je verder op onderzoek gaan in de meta-catalogus, die toegang geeft tot de gezamenlijke boekencollectie van de i.d.a.-leden. Bovendien wordt de inhoud van de essays aangevuld met een selectie aan gedigitaliseerde sleuteldocumenten die de respectieve tekstinhoud onderstrepen en illustreren. Trefwoorden linken naar andere items rond hetzelfde thema en nodigen zo uit tot verdere verkenning en ontdekking van het portaal.

DDF is van onschatbare waarde voor iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Duitstalige vrouwenbeweging. Visueel aantrekkelijk, voorzien van authentiek bronnenmateriaal en wetenschappelijk verantwoord. Bewonderenswaardig hoe kleine centra door samenwerking grootse resultaten genereren. Een voorbeeld dat inspireert! Enige kennis van de Duitse taal is wel een must: zowel de zoekomgeving als de inhoud is enkel in het Duits voorhanden.

>    www.digitales-deutsches-frauenarchiv.de

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be