Sally Chambers

META Nummer 2018/7

Sally Chambers

Geschreven door
Gepubliceerd op 02.10.2018

Als ik groot was ging ik bibliothecaresse worden.

Sally Chambers is Onderzoeks­coördinator Digital Humanities bij de Universiteit Gent. Vanuit het Ghent Centre for Digital Humanities coördineert ze verschillende projecten, o.a. DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities). Zij is lid van het DH Benelux Stuurgroep en het Wetenschappelijke Comité van het Mundaneum.

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Van jongs af hield ik van bibliotheken. Ik was vaak te vinden in de openbare bibliotheek. Ik groeide op in het Browne Issue-tijdperk. Het systeem van uitlenen op basis van een kaart vooraan in het boek vond ik fascinerend! “Als ik groot ben wil ik bibliothecaresse worden!”

Waar werk je nu? En wat houdt je baan in?

Ik werk bij het Ghent Centre for Digital Humanities als Onderzoekscoördinator Digital Humanities en ben het aanspreekpunt voor onderzoekers die gebruik willen maken van digitale tools, methoden of collecties in hun onderzoek. Projectcoördinatie is één van mijn voornaamste taken. Ik begeleid projecten door de hele projectcyclus heen.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Het gebruik van digitale collecties door digital humanities onderzoekers interesseert mij enorm. Bv. hoe je gedigitaliseerde kranten of webarchieven kunt analyseren op basis van digitale methoden zoals tekstanalyse. Bibliotheken en archieven doen veel om collecties digitaal beschikbaar te stellen, maar vaak is dat niet voldoende voor de noden van onderzoekers. Ik zou graag een Europees initiatief zien zoals Collections as Data in de VS.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Mijn werk draait vooral om samenwerking met projectpartners wereldwijd. Momenteel organiseer ik een reeks internationale workshops in de VS en Australië in het kader van DARIAH-EU. Twee van deze workshops DARIAH Beyond Europe vinden plaats in bibliotheken: bij de Universiteit van Stanford en de Library of Congress.

Welke ambities koester je?

Veel! Maar ik zou vooral graag een Digital Humanities-afdeling oprichten bij de Koninlijke Bibliotheek. In het buitenland zijn er mooie voorbeelden: het KB Lab in Nederland, Digital Scholarship team bij de British Library en het LC Lab bij de Library of Congress. België verdient dat ook!

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

Digitaal is niet langer een bijzaak in het bibliotheekvak: om kunnen gaan met digitale bronnen is noodzakelijk. Samenwerking binnen de erfgoedsector vind ik ook belangrijk, maar samenwerking buiten de sector misschien nog meer. Bij de digital humanities vind ik de samenwerking tussen onderzoekers, bibliotheken, archieven en musea nog steeds niet optimaal. Het digitale kan een hulpmiddel zijn om te verbeteren?

Volg je het internationale vakgebied op?

Ja! Ik kom uit het Verenigd Koninkrijk en daar ben ik sinds 1997 lid van de beroepsorganisatie van de bibliotheeksector CILIP (Chartered Institute for Library and Information Professionals). Ik vind het werk van LIBER, de Europese vereniging van Wetenschappelijke Bibliotheken, en in het bijzonder hun werkgroep Digital Humanities and Digital Cultural Heritage erg belangrijk. Ter ontspanning volg ik graag de Amerikaanse facebookgroep Library Think Tank #ALATT.

Wat is je leukste bibliotheekervaring?

Ik heb al veel bibliotheken mogen bezoeken. En elk bezoek vind ik spannend! Mijn favorieten zijn Filiaal 22 van de Openbare Bibliotheek van Krakau, Polen; DOKK1, de openbare bibliotheek van Aarhus, Denemarken en de Nationale- en Universiteitsbibliotheek van Slovenië in Ljubljana. Natuurlijk mag ik The British Library of mijn eigen openbare bibliotheek in Watermaal-Bosvoorde niet vergeten! 

  • Geboren op 25 maart 1974 in Derby, Verenigd Koninkrijk
  • Werkt sinds 1 februari 2015 bij het Ghent Centre for Digital Humanities
  • Eerste baan: Bibliotheekassistent bij de Derby Tertiary College, Wilmorton, Verenigd Koninkrijk
  • Vrije tijd: Reizen met de trein, bibliotheken bezoeken, in boekenwinkels snuffelen en naar de film gaan.
  • Inspiratie: Mensen met liefde en passie voor hun werk.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be