IMGent: Iedereen Informatieprofessional?

META Nummer 2018/7

IMGent: Iedereen Informatieprofessional?

Geschreven door Jan Van Hee
Gepubliceerd op 02.10.2018

Gent is een ‘wijze’ stad: het is een Smart City en het is de thuisbasis van IMGent. Afgelopen mei vond deze conferentie al voor de zevende keer plaats en deze keer kregen de Arteveldehogeschool en uitgeverij Politeia de medewerking van de VVBAD. IMGent kijkt met een brede, manageriële focus naar informatiemanagement, naar de concepten data, informatie, kennis en communicatie in de context van een organisatie.

Dit jaar was het thema Iedereen Informatie­professional?. Nooit was informatiemanagement belangrijker, maar nooit was er zoveel verwarring over informatiemanagement. Door de tijdsversnelling is het quasi onmogelijk alle noodzakelijke expertise in huis te hebben. De CIO, de functioneel analist, de informatie-architect, de BI-officer, ICT-manager, enz. struikelen over elkaar en daartussen loopt ook nog eens een bibliothecaris of archivaris verloren. Nieuwe concepten als GDPR, IOT, cloud computing, big data, enz. zijn niet enkel technologische issues, maar zijn organisatiewijde uitdagingen geworden. Zijn we intussen niet allemaal informatieprofessional geworden?

Voor de Arteveldehogeschool zijn 21st century skills en digitale geletterdheid sinds enkele jaren een strategische uitdaging. ICT-vaardigheden zijn immers cruciaal voor elke professionele bachelor om zijn/haar job efficiënt uit te voeren. Digitale geletterdheid is een basisvaardigheid geworden om zelfredzaam te zijn in onze samenleving, om haar eigen digitale identiteit en integriteit te bewaken en om volwaardig te kunnen deelnemen aan het democratische proces.

Niet toevallig kwam dit jaar de VVBAD het organisatieteam versterken, ze zijn immers de oudste beroepsorganisatie van informatieprofessionals in ons land. Dit gemeenschappelijk team werkte opnieuw een sterk programma uit, waarin ook de eigen projecten een plaats kregen. Inhoudelijk was het een schot in de roos.

De spits werd afgebeten door Astrid Oosenbrug, die haar expertise over het stimuleren van digitaal bewustzijn met ons deelde. Astrid is een autodidact, cybersecurity expert, hacktivist, sociaal ondernemer en medeoprichter van de Cyberwerkplaatsen in Nederland. Ze was tot maart 2017 Kamerlid in Nederland met o.a. de portefeuilles ICT bij de overheid en privacy. Ze beklemtoonde vooral bij privacy en security het belang van werken aan attitudes in plaats van ons te verliezen in regelneverij of technologische overdaad. We moeten de zaken vooral praktisch bekijken en de grote principes bewaken. “Digitale veiligheid begint bij bewustwording,” was haar mantra.

Daarna kwam Ruddy Coddens, schepen van Stad Gent, die ons kort liet proeven van hun smartcity-verhaal, met bijzondere aandacht voor hoe ze de gewone man in de straat en de werkzoekenden in de haven trachten mee te krijgen in het verhaal van de 21st century skills. Hij deelde met ons ook zijn droom om de hele stad met de smartphone te ontsluiten én elke Gentenaar mediawijs te maken. Een Smart City gaat niet over technologie, maar over mensen. “We gebruiken de digitale revolutie om Stad Gent innovatiever én participatiever te maken,” zei de schepen.

Barbara Van Den Haute gaf een gesmaakte presentatie over hoe de Vlaamse Overheid radicaal gedigitaliseerd wordt om de dienstverlening naar de burger zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Barbara is sinds september 2017 administrateur-generaal van het Agentschap Informatie Vlaanderen. Haar belangrijkste boodschap was: “API first” en “no wrong door”. Informatie Vlaanderen ontsluit data uit vele databanken voor andere overheden en ongeacht waar de burger zijn informatie gaat zoeken, hij of zij moet naar de juist informatie geleid worden. Dit lossen ze op door data te connecteren en burgerprofielen aan te maken.

Voor de dag werd afgesloten met de traditionele netwerkborrel vertelde Pieter Colpaert. Pieter is onderzoeker bij het Internet- en Datalab (IDLab) aan de UGent-imec en is een van de stichters van Open Knowledge in België.

Naast de keynotes was er keuze uit diverse presentaties en workshops. Ook een nieuwe spin-off van IMGent werd voorgesteld: het eerste boek in de nieuwe pocketreeks Het nieuwe organiseren van hoofdredacteur Filip Callewaert: Maak plaats voor Kenniswerk.

Alle workshops en presentaties werden lovend geëvalueerd. Zo was er Hans Tubbax over de nieuwe technologieën en de daarvoor benodigde competenties. Organisatiepsycholoog Anton Maes legde de relatie tussen kennisuitwisseling en de werkomgeving bloot. De innovatieve tool van de Arteveldehogeschool, Studeren Zonder Blokkeren, werd voorgesteld en nog uit eigen huis was er het spraakmakende onderzoek over digitale stress.

Intussen wordt er hard gewerkt aan de volgende editie, binnenkort hoor je daarover meer.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be