Walk&Talk, een Vlaamse primeur

META Nummer 2018/6

Walk&Talk, een Vlaamse primeur

Geschreven door Tine Depyper
Gepubliceerd op 21.08.2018

In oktober 2017 organiseerde de Bib Sint-Niklaas voor het eerst, samen met het Welzijnshuis en de VDAB, Walk&Talk, een informatie- en netwerkmoment voor mensen die op zoek zijn naar (ander) werk. Met negen succesvolle bijeenkomsten verzamelde Walk&Talk heel wat trouwe deelnemers. In oktober start het nieuwe programma.

Overgewaaid uit Nederland

Walk&Talk werd in Nederland bedacht door Debbie Heijne. Zij botste in haar zoektocht naar werk op de eenzaamheid van het solliciteren en bedacht dat het fijn zou zijn om samen te komen met collega-werkzoekenden. Sinds 2013 begeleidt Debbie met De Levende Sollicitatiegids Nederlandse bibliotheken die de bijeenkomsten willen organiseren. Ondertussen groeide Walk&Talk met meer dan 100 locaties en maandelijks meer dan 2.000 deelnemers uit tot het grootste netwerkevent voor werkzoekenden in Nederland.

Reden te meer om het in België te implementeren, meer bepaald in Sint-Niklaas. Pieter Malengier, teamhoofd van de Bib, woonde in Nederland een paar bijeenkomsten bij en was meteen enthousiast. Hij zocht partners binnen de stad en vond die bij de VDAB en het Welzijnshuis. Na een opleidingstraject en een promotiecampagne ging het team aan de slag en kreeg Walk&Talk voet aan de grond in Vlaanderen.

Wat was

Tim Briers beet op 3 oktober 2017 de spits af met De sollicitatiebrief die scoort. Met 26 deelnemers werd dit meteen een succes. Ook Solliciteren bij de stad door de personeelsdienst van de stad en Spring in het oog bij uitzendkantoren van het Vlaams Vormingsfonds voor Uitzendkrachten werden zeer gesmaakt.

Het informatieve moment met de gastspreker is weliswaar een belangrijk element van Walk&Talk, maar niet de kern ervan. Walk&Talk draait eigenlijk vooral om het opbouwen van een netwerk, zodat je als werkzoekende weet dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt. Walk&Talk is hét moment bij uitstek om vragen te stellen, ervaringen of tips uit te wisselen of gewoon een babbeltje te slaan.

Samenwerken

Op elke bijeenkomst zijn de drie partners vertegenwoordigd. Met Walk&Talk bereiken zij mensen die niet altijd een (betere) job vinden via de reguliere kanalen van arbeidsbemiddeling of met gewone sollicitaties. Maar het project is zeker niet enkel bedoeld voor mensen zonder werk, ook wie overweegt om van job te veranderen is welkom. Begeleiders Koen Van Dooren (jobcoach VDAB), Tine Depypere (doelgroepenwerker Bib) en Valerie Muyshondt (jobcoach Welzijnshuis) blikken terug:

  • “Ik vind het bijzonder fijn om op een open en vrije manier aanspreekbaar te zijn voor de Walk&Talk’ers. Er zijn steeds mensen die met allerlei vragen rond solliciteren/werken zitten. Dikwijls weten ze niet meteen waar terecht. Om tijdens de koffie met hen hierover mee te denken en naar een oplossing te zoeken vind ik een belangrijke meerwaarde van het netwerkmoment. Daarnaast is de hele sfeer van de Walk&Talk bijeenkomsten gewoonweg uniek en aangenaam.” (Koen)
  • “Werkzoekenden worden door het netwerkmoment versterkt en blijven zo de moed vinden om hun zoektocht naar werk verder te zetten.” (Valerie)
  • “De Bib is al een tijd aan het evolueren van louter een plek waar je materialen komt lenen, naar een plek waar heel wat te beleven en leren valt. De bibliotheek organiseert heel wat activiteiten voor scholen, senioren, anderstaligen, nieuwkomers, enz. Ze evolueert naar een instelling die werkt op maat van de samenleving waarin zij gevestigd is. En het organiseren van Walk&Talk past helemaal binnen deze filosofie.” (Tine)

De Bib: een toegankelijke plek

De Bib is de uitgelezen plaats om — samen — werk te zoeken: iedereen is er welkom en ze heeft ruime openingstijden, het is daarenboven dé plaats bij uitstek om informatie te vinden en met de computers kan je de zoektocht naar werk direct in de praktijk omzetten. Lieve Delestinne uit Sint-Niklaas, trouwe deelnemer, getuigt: “Walk&Talk informeert me gericht in de zoektocht naar werk, hoe ik me zichtbaar kan maken voor potentiële werkgevers, waaraan ik aandacht schenk in een cv of motivatiebrief of hoe werkgevers te werk gaan. Doordat Walk&Talk in de bib plaatsvindt, heb je een ontspannen sfeer waar een gesprek mogelijk is en waar je nieuwe contacten maakt, belangrijk als je even zonder werk valt.”

Zelf aan de slag

Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Hier alvast enkele tips.

  • Vraag de gastspreker zeker om het informatieve moment kort (maximaal 20 minuten), laagdrempelig, concreet en praktisch te houden.
  • De gastspreker blijft aanspreekbaar tijdens het aansluitende koffiemoment. De persoonlijke vragen komen hier vanzelf en het netwerken kan beginnen.
  • Probeer vragen in groep zoveel mogelijk te vermijden.
  • Werk zeker samen met de plaatselijke VDAB en OCMW. Zij hebben vaak een groot ledenbestand voor promocampagnes en kunnen deelnemers werven.
  • De aanwezigheid van hun jobcoaches is trouwens steeds een meerwaarde als er specifieke vragen gesteld worden.
  • Wat komt

Na een light-versie in de zomermaanden zet Walk&Talk in oktober het tweede jaar in, met o.a. Skillbuilders, AZ Nikolaas en GTB.

>    Meer info: bib.sint-niklaas.be/activiteiten/volwassenen/walktalk

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be