Leen Van Dijck met pensioen

META Nummer 2018/5

Leen Van Dijck met pensioen

Geschreven door Johan Vanhecke
Gepubliceerd op 27.06.2018

Op 1 juni ging Leen van Dijck met pensioen als directeur van het Letterenhuis. Zij begon haar carrière in het toenmalige Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven — beter bekend als AMVC — in juni 1979 als btk-medewerker (btk voor bijzonder tijdelijk kader) aan het brieveneditieproject rond het tijdschrift Van Nu & Straks. Het was de glorietijd van de zogenaamde nepstatuten en Leen wisselde btk’s af met periodes van werkloosheid of met tijdelijke baantjes in het onderwijs. Na nog een btk rond het archief van Maurice Gilliams in 1988-89 werd Leen per 1 oktober 1989 benoemd tot adjunct-conservator van het AMVC. Bij een reorganisatie van de culturele stadsinstellingen kwam het AMVC in juli 1998 los te staan van de Stadsbibliotheek en werd Leen conservator en enige jaren later directeur. In die jaren herbronde het AMVC zich en concentreerde het zich weer meer op literatuur. De naam werd Letterenhuis.

Onder Leens beleid kwam het Letterenhuis weer op de kaart te staan. Nadat ze een incident met Angèle Manteau helemaal ten goede had weten te keren, groeide de Letterenhuiscollectie snel aan. De archiefvormers in het literaire veld ervoeren dat het Letterenhuis een instelling was waaraan ze hun materiaal konden toevertrouwen. Ward Ruyslinck, Hugo Raes, Ivo Michiels, Paul de Wispelaere, Herman de Coninck, Ons Erfdeel, Standaard uitgeverij, de lijst is lang, Wanneer het nodig was, wist Leen belangrijke sponsors over te halen om te investeren in de verwerving van belangrijke archieven: Louis Paul Boon, Willem Elsschot, Jef Geeraerts en recent nog Hugo Claus.

In 2010 kregen Leen en het Letterenhuis de Vlaamse Cultuurprijs voor cultureel erfgoed en niet veel later was ook de officiële erkenning als erfgoedinstelling voor het Vlaamse literaire erfgoed een feit.

In februari 2013 werd Leen tot lid verkozen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. “Als geen ander weet Leen van Dijck de archivalische functie van het Letterenhuis te combineren met de opdracht interesse voor het literaire erfgoed te wekken bij een ruimer publiek,” aldus de Academie naar aanleiding van haar verkiezing. Leen was voorzitter van het Hugues C. Pernathfonds, de Stichting Vita Brevis en van het Boekenoverleg. Zij is ook lid van het Arkprijscomité. In 2008 kreeg Leen de Frans-Drijversprijs voor in Vlaanderen verdienstelijke personen en in 2008 het Gulden Boek van Boek.be. In 2013 kwam daar nog de vijfde Parnassusprijs van het Vlaams Fonds voor de Letteren bij.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be