LINC

META Nummer 2018/4

LINC

Geschreven door
Gepubliceerd op 02.05.2018

LINC vzw werd begin jaren 80 opgericht als ‘lectuurbegeleidingsorganisatie’ onder de naam PLOB (Pluralistische Organisatie voor Bibliotheekgebruik). In 1995 koos men ervoor om verder te werken onder een nieuwe naam ‘Centrum voor Lezen en Informatie’, afgekort tot LINC. Sinds 2005 is LINC een beweging binnen het sociaal-culturele volwassenwerk.

Wat maakt LINC zo uniek?

De organisatie is doorheen de jaren uitgegroeid tot een veelzijdige beweging die zich niet alleen toelegt op leesbevordering, maar ook mensen vertrouwd wil maken met de digitale wereld. Door middel van projecten, lezingen, recensies en voorleespunten proberen we om zoveel mogelijk mensen bij de kennismaatschappij te betrekken.

LINC biedt een brede waaier aan lezingen rond voorlezen aan, zoals voorlezen aan je (klein)kind, in de kinderopvang, aan groepen kinderen, aan ouderen, enzovoort. We lanceerden voor die laatste groep trouwens leuke thematische voorleespakketjes om samen met senioren aan de slag te gaan rond lezen en voorlezen. Uiterst geschikt voor thuis of in woonzorgcentra, en bovendien een groot succes! Daarnaast pakken we het digitale thema aan en werken we rond digitaal voorlezen, tablets in de bib en (groot)ouders informeren en sensibiliseren over mediawijze thema’s. We werken ook actief mee aan campagnes zoals de Jeugdboekenmaand, de Digitale Week, de Voorleesweek en Week van de Geletterdheid. Naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand en met het oog op het bibliotheekcharter ontwikkelden we bovendien drie leuke quizzuilen met leeslamp die gedurende de maand maart door achttien bibliotheken ontleend werden, en ook nu nog bij LINC beschikbaar zijn. Een fijn initiatief dat op heel wat succes kan rekenen.

Tenslotte zijn we apetrots op Pluizer, onze online databank van recensies van kinder- en jeugdliteratuur waarin ook onze enthousiaste vrijwilligers een grote rol spelen. Op pluizer.be kun je heel eenvoudig zoeken naar recensies per onderwerp, leeftijd, auteur, enzovoort. In de loop van 2018 verwachten we trouwens al de 10.000e recensie op de website!

Hoe zien jullie de organisatie evolueren?

De uitdaging voor LINC bestaat erin om zoveel mogelijk de vinger aan de pols te houden van wat leeft in de samenleving op vlak van geletterdheid, leesplezier, digitale ontwikkelingen en media-educatie. LINC wil systematisch gepaste educatieve antwoorden bieden op basis van de noden en de vragen die we krijgen. E-inclusie blijft een bijzonder belangrijk aandachtspunt met als ultieme doel iedereen te laten participeren in onze samenleving. De weg daar naartoe loopt via taal, letters, cijfers en beelden en via analoge en digitale geletterdheid (zie Plan Geletterdheid op http://www.platformgeletterdheid.be).

Welke ambities willen jullie nog graag verwezenlijken?

Nog meer inzetten op geletterdheid waarbij leesplezier in functie staat van de verbeelding die bij iedereen kan aangezwengeld worden én om het sociaal-emotioneel welbevinden bij jong en oud te versterken. Daarnaast ook focussen op de digitale ontwikkelingen en media­educatie met de competenties die daarvoor nodig zijn. En ten slotte willen we met LINC nog meer inzetten op geletterdheid als bindmiddel voor een duurzame samenleving waarin mensenrechten centraal staan.

Wat maakt jullie team zo uniek?

Een snel veranderende samenleving vraagt van een organisatie zoals LINC en haar team gepaste formules op vlak van educatie en geletterdheid. Het LINC-team wordt ondanks de vermindering van subsidies permanent uitgedaagd om doordachte educatieve antwoorden te vinden. Dat vraagt creativiteit, leergierigheid, voeling met het terrein en onze doelgroepen, enthousiasme en samenwerking. De thematiek waarrond LINC werkt, ligt elke werknemer nauw aan het hart. Dus gaan we er met volle goesting voor!

Welke achtergrond hebben de teamleden?

Hoewel ons team slechts uit acht personen bestaat, zie je toch wel wat verschillende achtergronden terugkomen: communicatie, onderwijs, taal-en letterkunde, enz. Sommigen met al heel wat ervaring en jaren achter de rug bij LINC, anderen zijn hier vrij recent aan de slag gegaan. Een mooi, ervaren team met enkele jonge enthousiastelingen. Het is volgens ons dé perfecte combinatie: de ervaren werknemers geven hun kennis door en de jonge(re) teamleden zorgen voor frisse ideeën.

Kun je het team en de organisatie in twee zinnen toelichten?

LINC vzw, een socio-culturele beweging met een achtkoppig, gemotiveerd team dat enthousiast en vol passie werkt rond leesbevordering, e-inclusie en mediawijsheid. We hopen op die manier een steentje bij te dragen aan een meer participatieve kennismaatschappij. “Taal is de plattegrond van een cultuur. Het laat zien waar mensen vandaan komen en waar ze naartoe gaan.” (Rita Mae Brown – Amerikaanse schrijfster).

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be