Leen Speecke met pensioen • Jan Stuyck naar M HKA • Drie nieuwe medewerkers bij Vlaamse Erfgoedbibliotheek

META Nummer 2018/4

Leen Speecke met pensioen • Jan Stuyck naar M HKA • Drie nieuwe medewerkers bij Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Geschreven door
Gepubliceerd op 02.05.2018

Leen Speecke met pensioen

Op 1 mei 2018 nam de Brugse openbare bibliotheek afscheid van directeur Leen Speecke, een grande dame van de Vlaamse bibliotheekwereld, die niet alleen lokaal, maar ook voor de sector veel heeft betekend.

Leen werd bibliothecaris kort na de verhuis naar de nieuwe hoofdbibliotheek in de Kuipersstraat, om in 1988 de leiding over te nemen. Jaar na jaar bouwde ze de organisatie verder uit tot een van de toonaangevende bibliotheken in Vlaanderen. Voor haar moest de bibliotheek “een gastvrij huis met vele kamers” zijn. Leidmotieven waren toegankelijkheid en van jongs af aan leesbevordering stimuleren als basis voor andere competenties. Zo gaf ze grote aandacht aan de uitbouw van de jeugdbibliotheken en van een educatieve werking. Onder haar leiding kreeg het Brugs bibliotheeknetwerk vorm, inclusief gevangenisbibliotheek, strandbibliotheek en bibliotheek aan huis. Heel wat filialen kregen een nieuwe huisvesting. De hoofdbibliotheek werd in 2011 heringericht. Daarnaast moest de bibliotheek een inspirerende plek zijn en “de geest openen”. Of het nu ging om het jaarlijkse Jeugdboekenfeest, literaire lezingen of erfgoed, ze wou jong en oud prikkelen met creativiteit in verhalen en beelden. Typerend voor haar visie waren ook de boekenproeverij en de erfgoedkoffer voor secundair onderwijs of de verrassende publiekscampagnes ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum (2004) en het zoeksysteem Cabrio (2009).

Nadat ze de erfgoedcollectie in 1993 terug onder de verantwoordelijkheid van de bibliotheek bracht, bouwde ze de erfgoedwerking uit. Hoogtepunten waren de internationale tentoonstellingen Besloten wereld open boeken (2002) en Haute lecture (2018). Ook het Gezellejaar (1999) was een aanleiding om een duurzame werking uit te bouwen met wetenschappelijke partners rond het Gezellearchief. Even belangrijk voor haar was de uitbouw van een kwaliteitsvol behoud en beheer, en de verdere uitbouw van het patrimonium via een gerichte aankooppolitiek. In 2011 ontving de organisatie het kwaliteitslabel als erkende erfgoedbibliotheek.

Ook op bovenlokaal niveau speelde ze jarenlang een rol van betekenis. Vanaf 1988 ontwikkelde ze een dienstverlening als centrale openbare bibliotheek. Haar initiatief om Winob op te richten was baanbrekend in 1991. Het provinciale online bibliotheeknetwerk bracht de Vlacc dichter bij de West-Vlaamse bibliotheken. Daarnaast zette ze haar schouders onder de Vlaamse Centrale catalogus, de oprichting van VCOB en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw.

De sleutel van haar succes: een grote mensenkennis en het vermogen om vertrouwen te schenken, tactisch doorzicht en daadkracht, een nuchtere kijk op de dingen die niet gespeend was van humor en relativering. Die zullen goed te pas komen voor die vele dingen waar ze nu tijd voor krijgt. Het is haar van harte gegund. Bedankt, Leen.

Koen Calis

Jan Stuyck naar M HKA

Jan Stuyck was als stafmedewerker verbonden aan het Letterenhuis (Antwerpen) van 2000 tot begin 2018. Hij legde zich toe op acquisitie, onderzoek en beleidsondersteunend werk. Vanaf 5 maart is Stuyck aan de slag als Consulent Archieven bij het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA). Hij werkt mee aan de voorbereiding van de oprichting van het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) dat -onder voorbehoud van honorering door de Vlaamse Overheid- in 2019 van start gaat. Dat centrum zal zich toeleggen op de zorg voor kunstarchieven in Vlaanderen. Het centrum richt zich op archiefvormers uit het brede veld van de hedendaagse beeldende kunst: kunstenaars, kunstenaarscollectieven, galerieën, kunsthallen, curatoren, verzamelaars, kunstcritici, kunstorganisaties, enz. Het centrum biedt ondersteuning aan archiefvormers en beheerders van nalatenschappen bij de duurzame zorg voor hun archief of nalatenschap. Ter voorbereiding hiervan worden dit jaar onder meer een waarderingskader kunstarchieven uitgewerkt, best practices gebundeld rond ontsluiting, contextualiseren en maatschappelijke activering en een aanzet tot veldkaart opgezet. Verder zal het CKV zijn internationale expertise en kennis inzake de zorg voor kunstarchieven ter beschikking stellen voor alle belanghebbenden in de kunsten- en archiefsector.

Drie nieuwe medewerkers bij Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Sinds januari werkt Melissa Hodza als projectmedewerker Waarderen voor de VEB. Tijdens dit project worden de erfgoedwaarden van concrete deelcollecties onderzocht. De projectgroep weegt ook de bruikbaarheid van bestaande methodieken af aan de eigenheid van erfgoedbibliotheken. Melissa studeerde kunstwetenschappen, met een minor in letterkunde, aan de Universiteit Gent en heeft ook het diploma van leraar. Ze deed ervaring op als projectmedewerker bij de KBR en het VIAA. Meer info over het project vind je op www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be/activiteit/wijzer-waarderen.

Eind maart startte Sohnia Hashmi als nieuwe assistent in BIO-statuut. Zij zal de komende zes maanden verschillende projecten van de VEB ondersteunen. Sohnia is gebeten door geschiedenis, erfgoed en bibliotheekwetenschappen.

Op 3 april startte Sarah Fierens als projectmedewerker voor de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Sarah studeerde Taal- en Letterkunde (Nederlands-Engels) aan Universiteit Antwerpen. Daar behaalde ze ook haar masterdiploma literatuur van de moderniteit en haar masterdiploma Engels. Ze werkte nadien als navorser/digital editor bij het Centre for Manuscript Genetics (CMG) aan de UA. Als projectmedewerker is ze het aanspreekpunt voor diverse Vlaamse actoren, neemt ze initiatieven die de samenwerking, overleg en het gebruik van de DBNL in Vlaanderen verhogen en coördineert en ondersteunt ze de aanlevering van titels vanuit de Vlaamse collecties.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be