Katia Ballegeer

META Nummer 2018/4

Katia Ballegeer

Geschreven door Katia Ballegeer
Gepubliceerd op 02.05.2018

Onderlinge samenwerkingen uitbouwen

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Na mijn studies Kunstgeschiedenis aan de UGent, een job in de culturele sector en het kunstonderwijs en na de bibliotheekopleiding startte ik in 1981 als bibliothecaris in het KASK.

Waar werk je nu?

Momenteel ben ik werkzaam als bibliothecaris-archivaris in de Kunstenbibliotheek te Gent. De Kunstenbibliotheek opende in oktober 2017. Het is een fusie van zes Gentse kunstbibliotheken: het SMAK, STAM, HISK, KASK, Design museum en de Gentse Gidsen. De Kunstenbibliotheek wordt beheerd en uitgebaat door KASK/HoGent en is gevestigd op de Bijlokesite. Het totaal gerenoveerde gebouw geeft een nieuw elan aan de werking en de uitstraling van de bibliotheek. De gebruikersgroep is sterk geëvolueerd; naast tal van studenten, docenten, en onderzoekers van het KASK verwelkomen we nu ook museum­medewerkers, curatoren, gidsen en geïnteresseerde kunstliefhebbers. De verschillende collecties hebben als gemeenschappelijke noemer kunst, in de meest ruime zin, maar vertonen toch een grote verscheidenheid.

En wat houdt jouw baan in?

Mijn opdracht is tweeledig. Het eerste deel is vooral gericht op collectievorming en het uitbouwen van de precieuze collectie zoals kunstenaarsboeken, speciale edities en beperkte oplages. Deze hoofdzakelijk hedendaagse collectie kunstenaarsboeken wordt op regel­matige basis tentoongesteld binnen het platform 1m3, dit in samenwerking met de opleiding Curatorial Studies. Ook extra muros worden de kunstenaars­boeken getoond. Vorig jaar hadden we de tentoonstelling Copy Construct dat in maart vervolgd werd met de tentoonstelling FLIP about image construction in de Zwarte Zaal te Gent, eveneens onder curatorschap van Kasper Andreasen. Het tweede luik van mijn opdracht omvat het ontsluiten en het beheren van het kunstenarchief KASK en het verlenen van educatieve sessies. De collectie van het kunstenarchief van het KASK bestaat hoofdzakelijk uit academische tekeningen, beeldende kunst en architectuur, maar eveneens schilderijen, beeldhouwwerken en gipsen. Dat alles vooral daterend van de 18e tot en met de 20e eeuw.

Welke ambities koester je?

De ambities voor de toekomst liggen enerzijds in het verder digitaliseren van het kunstenarchief en de kunstenaarsboeken voor de beeldbank. Anderzijds wil ik ook onze gediversifieerde collectie die onze Kunstenbibliotheek rijk is aan een ruimer publiek kenbaar maken en onderlinge samenwerking tussen verschillende instellingen uitbouwen.

Wat was je motivatie om lid te worden van VVBAD?

De VVBAD als beroepsvereniging speelt een primordiale rol in het bibliotheek-, archief- en documentatieveld, zij vormt een onmisbare schakel tussen de beleidsmakers en het werkveld. De boeiende artikels in META, de talrijke studiedagen en studiereizen verlenen ons een innovatieve en professionele inkijk. Vooral het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen biedt een belangrijk platform voor de kunst­bibliotheken. Inhoudelijk sterk verwante thema’s komen aan bod in studiedagen en studiereizen. Het OKBV bevordert de professionele input tussen de kunst­bibliothecarissen, creëert samenhorig­heid en versterkt het onderlinge netwerk.

  •     Geboren in Kortrijk op1 juli 1958
  •     Werkt sinds 1981 als bibliothecaris-archivaris bij de Kunstenbibliotheek Gent
  •     Eerste baan: Educatieve dienst Centrum voor Kunst en Cultuur Gent, onderwijsopdracht kunstgeschiedenis Kunstinstituut Gent
  •     Vrije tijd: reizen, lezen
  •     Inspiratie: kunst in al haar facetten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be