De Grootste kamishibai ter wereld staat in Boom

META Nummer 2018/4

De Grootste kamishibai ter wereld staat in Boom

Geschreven door Nele Van Dyck
Gepubliceerd op 02.05.2018
IMPORTANT

De bibliotheek van Boom zet al een aantal jaar sterk in op leesbevorderende activiteiten voor jong en oud. De bib komt ook steeds meer naar buiten om een brug te bouwen naar mensen die anders niet makkelijk bereikt worden. Naast de maandelijkse voorleesuurtjes, schuimen bibliotheekmedewerkers verschillende (wijk)evenementen in Boom af met de leescaravan. Daarbij gebruiken ze soms ook de kamishibai, een vorm van straattheater dat overgewaaid komt uit Japan: de verteller vertelt een verhaal aan de hand van prenten die hij in een houten theaterkastje toont. Het was vrijwilligster Nadine Leyssens die twee jaar geleden het idee opperde om meer publiek te bereiken met een grotere kamishibai.

Van wild idee tot concrete uitvoering

Vrijwilligster Nadine Leyssens kwam met het idee om meer publiek te bereiken met een grotere kamishibai. Misschien wel de Grootste ter wereld? Stafmedewerksters Nele Van Dyck en Kim Koreman werkten het wilde idee uit tot een concreet plan. De Provinciale Technische School (PTS) van Boom, meer bepaald het derde jaar houtbewerking (3TH) onder leiding van praktijkleraar Karl Fret, bleek de ideale partner om het project te realiseren. Zij namen de uitdaging aan om de Grootste kamishibai ter wereld te ontwerpen en te bouwen. Ze gingen aan de slag met richtlijnen voor de mobiliteit, de grootte en het budget en kregen daarbij hulp van Manu Siebens, decorbouwer voor MartHa!tentatief en Berlin.

In de lessen technisch tekenen kwamen eerst de technische aspecten van het ontwerp aan bod. Welke houtsoort kunnen we gebruiken? Hoe voldoen we aan de eisen van de bibliotheek? Hoe zwaar mogen de stukken wegen? Hoe groot mogen de stukken maximaal zijn? In de praktijklessen realiseerden de leerlingen van 3TH het ontwerp. Daarbij werkten ze met technieken en machines die ze nog onder de knie moesten krijgen. Leraar Karl Fret is terecht trots op het resultaat.

Ook bibliothecaris Dara De Bruyn was tevreden: “We hadden er alle vertrouwen in dat de leerlingen van 3TH zouden slagen in de realisatie van de Grootste kamishibai ter wereld. Maar bij het zien van het resultaat viel onze mond open van verbazing. Ze leverden knap werk! Om de kamishibai nog unieker te maken beschilderde Nadine Leyssens hem met een eigen ontwerp. Het was fijn om te zien dat ze haar eigen voorstel uiteindelijk kon afwerken.”

En dan de prenten

Een kamishibai is natuurlijk niets zonder prenten. In samenspraak met Karl Fret en 3TH vond de bib een systeem om prenten op spandoeken te drukken. Voor een potentieel verhaal stapte de bib naar verschillende uitgeverijen. Uitgeverij Lannoo ging als eerste in op de vraag. En stelde het prentenboek Cowboyter voor. Auteur Dimitri Leue en illustrator Tom Schoonooghe waren zeer enthousiast: ze stelden niet alleen het verhaal met de illustraties ter beschikking, maar boden ook aan om zelf de première van de Grootste kamishibai ter wereld te brengen. “Het is fijn als zo’n boek plots een heel ander leven gaat leiden,” aldus Dimitri Leue. Tom Schoonooghe vond het fantastisch om zijn illustraties op zo’n groot formaat te zien. In samenwerking met de vzw Kaaimannen ging in de zomer van 2016 de Grootste kamishibai ter wereld in première op het straatkunstenfestival Theater aan Twater.

Op tournee

Het zou zonde zijn om het resultaat van al die inspanningen na enkele speeldata weer te moeten opbergen. Dus stippelde stafmedewerkster Nele Van Dyck een mooie toekomst uit voor de kamishibai. Andere bibliotheken, (vertel-)festivals en socio-culturele verenigingen kunnen de kamishibai huren, al dan niet met performance van Dimitri Leue en Tom Schoonooghe. Zo kwam de kamishibai al in o.a. Hoboken, Evergem, Gent en Deurne. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het huren: de voorstelling moet gratis aangeboden worden, en de huurder moet zelf zorgen voor vervoer en montage. Voor de
(de)montage schreef 3TH een praktische handleiding.

Een nieuw verhaal

Eind 2017 werd, met de feedback van de huurders, het huurproces geoptimaliseerd. Bovendien ging de bib op zoek naar een nieuw verhaal. Daarvoor contacteerden ze Stefan Boonen. Hij was heel enthousiast om zijn (nog niet afgewerkte) prentenboek Dank je wel als kamishibaiverhaal te presenteren. Ook uitgeverij Van Halewyck was zeer enthousiast. Zij stelden voor om de boekvoorstelling van het boek in de grootse kamishibai te doen. Ook illustrator Jan Van Lierde sprong aan boord. Hij ging na de afwerking van het boek meteen aan de slag met de kamishibaiversie.

Op zondag 4 maart, aan het begin van de Jeugdboekenmaand, ging de voorstelling in première. Deze keer in samenwerking met Cultuurcentrum de Steiger. Daarbij gaf de bibliotheek het startschot om samen met de Grootste kamishibai het verhaal Dank je wel te huren met een schitterende voorstelling door Stefan Boonen en Jan Van Lierde. Ook het verhaal Cowboyter blijft te huur.

>     bibliotheek@boom.be / website

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be