Wim Dehennin - Bernard Moerman - Tine Englebert

META Nummer 2018/3

Wim Dehennin - Bernard Moerman - Tine Englebert

Geschreven door
Gepubliceerd op 09.04.2018

Wim (Willy) Dehennin
27/5/1927 – 2/2/2018

Wim studeerde musicologie aan de K.U.Leuven. In 1951 beëindigde hij die studie met een verhandeling over Het muziekleven te Antwerpen in de 17de en 18de eeuw. Kort daarna vinden we hem terug als wetenschappelijk medewerker in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven te Antwerpen (nu Letterenhuis), toen geleid door Ger Schmook.

In 1963 werd hij directeur van de Provinciale Bibliotheek te Hasselt. Hij wou van de bibliotheek een open huis maken voor alle klassen van de bevolking en begon met de inrichting van een moderne kinder- en jeugdbibliotheek. De volwassenen kregen directe toegang tot de boeken, er kwam een muziekafdeling, enz. Toen de bibliotheek in Hasselt vorm had gekregen, trok Wim de provincie in. Er zou een netwerk komen van goed uitgebouwde gemeentelijke bibliotheken en daarvoor moesten heilige huisjes afgebroken worden.

In 1970 zag Wim alweer een nieuwe uitdaging: hij trad in dienst als eerste hoofdbibliothecaris van de KU Leuven. De Universiteit was pas gesplitst en hij kreeg al meteen de penibele taak om, in verstandhouding met zijn Franstalige collega, het unitaire bibliotheekwezen op te delen. Hij werkte echter vooral aan een operationele eenmaking van het Leuvense bibliotheekwezen. Hij was ook de motor van de transformatie naar een geautomatiseerd systeem.

Eind 1980 kreeg Wim van de Vlaamse regering de opdracht om de automatisering van de openbare bibliotheken in Vlaanderen voor te bereiden. Begin 1984 vertrok hij naar Italië om er directeur te worden van de bibliotheek van het prestigieuze Europees Universitair Instituut in Fiesole bij Firenze.

In 1988 ging hij met pensioen, maar hij bleef wel in Italië wonen tot in 1991. Hij heeft gelukkig nog heel wat jaren kunnen genieten van zijn post-bibliotheekleven. Zijn passie voor de muziek bloeide weer op en hij kon zich ook uitleven in het verwennen van zijn familie en vrienden.

Voor vele bibliothecarissen heeft Wim een belangrijke rol gespeeld: als voorzitter van de VVBAD (1965-1973), als lesgever in verschillende opleidingen, als auteur van diverse publicaties, als spreker op congressen en andere vergaderingen, als coach van tientallen medewerkers, enz. Mogen zij hem gedenken!

Werner Jonckheere

Bernard Moerman met pensioen

Op 1 oktober 2017 verdween een vertrouwd gezicht uit de bibliotheek van Oostende. Na een bibliotheekcarrière van 33 jaar vertrok collega Bernard Moerman met pensioen.

Bernard studeerde Germaanse Filologie en doceerde een aantal jaar Nederlands en Engels in diverse secundaire scholen. Daarna werkte hij als corrector bij de provincie West-Vlaanderen. In 1984 startte hij zijn bibcarrière in de toenmalige gebouwen van het Feest- en Kultuurpaleis. Tien jaar later vroeg men hem om de Muziekafdeling uit te bouwen. Dat zag hij meteen zitten, want lezen was voor hem steeds een hobby maar muziek is een passie. Bij Bernard staan de drie B’s centraal: Bach, Beethoven en Blues. Bach en Beethoven bewondert hij voor hun klassiek oeuvre en Blues betekent een mengeling van sensualiteit en melancholie. Zijn motto was en is nog steeds “De bib is een mentaal avonturenpark en bij elk bezoek ontdek je wel een pareltje.”

Bernard zag het als zijn taak om zoveel mogelijk muziek bij de mensen te brengen en dat deed hij zowel door de aankoop van materialen als door de organisatie van muziekavonden waarbij Start to listen en Wegwijs in klassiek wel zijn favorieten waren.
Bernard was ook zo’n vijftien jaar lid van de Vakgroep Muziek (later Muziek en Film) van de VVBAD, waarvan twee jaar als voorzitter.

Christine Willaert

Tine Englebert gedoctoreerd

Op 20 april 2017 verdedigde Tine Englebert aan de Universiteit Gent haar doctoraatsthesis Music for Wilde. De relatie tussen literaire tekst en libretto. In haar studie onderzoekt Tine deze relatie aan de hand van de aanwezigheid van literaire motieven in het sprookje The Birthday of the Infanta van Oscar Wilde en de reflectie ervan in de afgeleide libretto’s. De thematische typologie van de vrouwelijke personages in het sprookje wordt er geconfronteerd met deze in opera’s van Franz Schreker, Alexander Zemlinsky, Ron Nelson, Richard Stoker, Dennis Farrell en anderen. Een en dezelfde tekst spreekt uiteenlopende componisten en librettisten aan, leidt tot tal van nieuwe scheppingen en interessante interpretaties en resulteert in de meest diverse producties. De opera-adaptaties onthullen dat de literaire motieven door hun inhoud en dramatische kwaliteiten vatbaar zijn voor steeds nieuwe lezingen.

De bijgevoegde inventaris (meer dan 520 muzikale adaptaties gebaseerd op het oeuvre van Wilde en uitsluitend binnen de klassieke muziek en het muziektheater) bewijzen de blijvende populariteit en grensoverschrijdende resonantie van het werk van de negentiende-eeuwse auteur in de Westerse cultuur.

Tine Englebert werkt als bibliothecaris in De Krook te Gent en is actief lid van de Vakgroep Muziek- en Filmbibliothecarissen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be