Toetsenbordweetjes

META Nummer 2018/3

Toetsenbordweetjes

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 09.04.2018

Onze smartphones en tablets hebben geen fysiek toetsenbord, telkens we klikken om te noteren, verschijnt er een virtuele variant. Handig, want zo kun je snel wisselen tussen klavierindelingen zoals AZERTY en QUERTY. Wist je trouwens dat België en Frankrijk de enige landen zijn die AZERTY gebruiken? En dat onze zuiderburen willen stoppen met AZERTY?

Het virtuele toetsenbord is veel compacter. Sommige knoppen zijn verstopt, andere hebben een dubbele functie. Zo zoekt men vaak naar Caps Lock. Met de Shift-toets (pijltje dat omhoog wijst) kun je één hoofdletter typen. Daarna springt het toetsenbord automatisch weer naar kleine letters. Als je echter tweemaal snel na elkaar tikt op diezelfde toets, dan zet je de hoofdletterfunctie vast.

Ook varianten van letters uit ons alfabet, zoals é of ñ, lijken te ontbreken. Ook tussen de symbolen (die je oproept via de knop ;?123, en bij Android ook wel eens via Sym), ontbreekt elk spoor. En toch zitten ze op de meest logische plaats: blijf duwen op de letter e, en alle varianten verschijnen.

Je kunt ook zelf de opties van je klavier aanpassen via de app Instellingen. Bij Apple klik je door naar Algemeen en vervolgens Toetsenbord. Op Android-toestellen zit het vaak bij Taal en invoer. Hier kun je zelf extra toetsenborden, zoals Russisch of Chinees, toevoegen. Staat je klavier op QUERTY, zet de standaard dan op Nederlands (België). Hier kun je ook spellingscontrole en autocorrectie wijzigen.

Wie veel typt op een tablet, kan een fysiek toetsenbord kopen. Dat verbind je dan via Bluetooth. Voor smartphones bestaan er zelfs opvouwbare varianten! Zorg er wel voor dat je klavier stroom heeft, via AAA-batterijtjes of door de ingebouwde accu te herladen.

>    Meer info en nuttige apps: http://bibidee.blogspot.com

 

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be