Ik haat lezen! presenteert: Stream je luisterboek!

META Nummer 2018/3

Ik haat lezen! presenteert: Stream je luisterboek!

Geschreven door
Gepubliceerd op 09.04.2018

Onze eigen Luisterpuntlezers kunnen het al een hele tijd: kiezen tussen Daisy-cd en Daisy-online. De afgelopen tijd vroegen meer en meer bibliotheken ernaar. En kijk, we zijn zover! Biblio­theken kunnen online-Daisy-boekenplankjes aanmaken voor hun eigen lezers.

Wat verandert er? (Of niet.)

Er zijn drie opties:

  1. Ofwel opteren bibliotheken ervoor om nog steeds met de Daisy-schijfjes te werken, dat is geen enkel probleem.
  2. Ofwel opteren bibliotheken ervoor om alleen nog met Daisy-online te werken. We merken zelf echter dat veel ouderen toch de schijfjes verkiezen, dus dat is niet meteen de beste optie.
  3. Ofwel opteren bibliotheken ervoor om een combinatie te maken van Daisy-schijfjes en Daisy-online, bijvoorbeeld vooral schijfjes voor volwassenen en online voor jeugdboeken. De schijfjesversie van jeugdboeken uit de bib bannen is dan ook weer geen goed idee, want dan worden de Daisy-boeken onzichtbaar.

Hoe werkt het?

Voor de Daisy-schijfjes verandert er niets. Bibliotheken mogen Daisy-boeken aanvragen/bijvragen/wisselen wanneer ze willen, hoeveel ze willen. Dat kunnen ze doen met Mijn Luisterpunt (dat gaat het makkelijkst), of met een e-mail naar veronique.rutgeerts@luisterpuntbibliotheek.be.

Voor Daisy-online:

De bibliotheek logt in op Mijn Luister­punt met het lenersnummer en paswoord. In de menubalk vind je nu ook online-lezers. Klik je hierop, dan zie je de mogelijkheid om een Daisy-online-lezer aan te maken en je ziet ook de Daisy-online-lezers die al actief zijn in je bib, met hun boekenplank.

Elke lezer die je zo aanmaakt, krijgt een lenersnummer van Luisterpunt maar blijft in de omgeving van jouw bib. Je kunt via onze online catalogus boeken op je online boekenplank zetten. Een online boekenplank bevat maximaal vijf boeken, er is geen uitleentermijn.

Met het lenersnummer (dat de bib geeft) en de geboortedatum, kan de lezer inloggen in de anderslezen-app, gratis verkrijgbaar in de Play Store (Android) en de App Store (iOS).

Eens ingelogd, ziet de lezer de boeken op zijn boekenplank en kan het lezen beginnen. Trager voorlezen, bladeren in het boek, een hoofdstuk terug springen: het lukt allemaal.

Met de anderslezen app kun je boeken streamen én downloaden.

WIN-WIN-WINsituatie

WIN voor de lezer: in zijn vertrouwde bib leent hij nu ook Daisy-online-boeken en kan hij met de gebruiksvriendelijke anderslezen-app meteen aan de slag. Boek kiezen en lenen in de bib, de Daisy-versie op de app, en lezen maar!

WIN voor de bibliotheek: de bib kan haar aanbod uitbreiden met Daisy-online-boeken (alle 25.000 Daisy-boeken uit de online catalogus worden op deze manier meteen toegankelijk) en kan de lezer als toegankelijke, nabije bib helpen met raad en daad. Zeker kinderen en jongeren met dyslexie zullen meteen vallen voor deze nieuwe mogelijkheid: boek lenen + Daisy-versie op de app.

WIN voor Luisterpunt: Luisterpunt kan haar boeken nóg meer inzetten voor iedereen met een leesbeperking. Daisy-schijfje of Daisy-online: voor elk wat wils.

Infosessies

Samen met Kamelego, die alle Vlaamse kranten (m.u.v. Metro) dagvers omzet naar een Daisy-online-versie, organiseren we infosessies voor bibliotheekmedewerkers, verspreid over Vlaanderen. Hou je mailbox, onze facebookpagina en onze nieuwsbrief in het oog.

In deze infosessies tonen we hoe je met Mijn Luisterpunt online boekenplanken maakt voor je lezers en hoe je boeken en kranten leest met de anderslezen-app.

Bovendien heeft Kamelego een mooi aanbod klaar voor de bibliotheken.

Meer informatie
>    saskia.boets@luisterpuntbibliotheek.be
veronique.rutgeerts@luisterpuntbibliotheek.be
>    www.luisterpuntbibliotheek.be
www.ikhaatlezen.be
>    Voor de audiokrant: www.kamelego.be

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be