Content

META Nummer 2018/3

Content

Geschreven door Jessica Jacobs
Gepubliceerd op 09.04.2018

Dit mag wat ons betreft gerust het woord van het jaar worden. Zijn veelzijdigheid heeft iets weg van onze organisatie zelf. Voor informatieprofessionals draait het natuurlijk allemaal rond content, ‘het geheel aan informatie’, maar of we dan ook allemaal content zijn, dat is nog maar de vraag. Dat werd wel duidelijk tijdens de besprekingen in voorbereiding op het beleidsplan van VVBAD, waarbij we elke afdeling van de vereniging bevraagden over hun verwachtingen. Op de Algemene Ledenvergadering van 15 maart bleek er veel enthousiasme om verder in discussie te gaan over onder andere een nieuwe aanpak voor Informatie aan Zee, de identiteit van VVBAD en haar mogelijke partners. Het is duidelijk: de verwachtingen zijn hooggespannen, en hoe we dat vertalen in een beleid voor de periode 2019-2023, zal na de zomer duidelijk zijn.

Tevreden zijn alvast de vele cultuurliefhebbers die aan de bevraging Cultuur­Contentement deelnamen. Samen met De Federatie, Forum voor Amateurkunsten (FvA), Overleg Cultureel Erfgoed (OCE), Overleg Kunstenorganisaties (oKo), Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) en onderzoekers van de VUB, Ignace Glorieux en Franne Mullens, presenteerden we op 13 maart de resultaten tijdens het CultuurContentement-event in het Vlaams Parlement. De globale conclusie: steden en gemeenten moeten zorgen voor meer begeleiding en minder regulitis, beter communiceren over cultuur, meer betaalbare infrastructuur voorzien en meer durven experimenteren op cultureel vlak. Daarnaast blijkt dat de basiswerking van de openbare bibliotheken opvallend gewaardeerd wordt, maar dat de burger er over het algemeen nog opportuniteiten ziet op vlak van ontmoeting, activiteiten en levenslang leren. Mensen liggen wakker van een bib dicht bij huis, 70 procent van de bevraagden verplaatst zich dan ook niet naar een naburige gemeente om naar de bib te gaan. Wie dat wel doet, vindt in die andere bib vaak een beter aanbod (15 procent), betere openingsuren (6 procent), of vindt ze makkelijker bereikbaar (8 procent).

Dat verklaart meteen waarom VVBAD zo sterk inzet op de campagne Een bibliotheek voor iedereen. De bib dicht bij huis, in de eigen gemeente, lijkt een verworven recht waar velen geen afstand van willen doen. Heel wat gemeentebesturen beseffen dit belang en ondertekenden alvast het bibliotheekcharter. In De Haan planden ze een herhaling van de grote omarming en Lier koppelt een groot feest aan de ondertekening. Maar wij laten ons nog niet afleiden door de feestvreugde en gaan door met de campagne en het verzamelen van handtekeningen: wegens succes verlengd tot eind september.

Zo is er voldoende tijd voor elke gemeente om — in aanloop naar de verkiezingen — even stil te staan bij het belang van de bib, toch?

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be