Volgens welke criteria een leverancier voor boeken kiezen?

META Nummer 2018/2

Volgens welke criteria een leverancier voor boeken kiezen?

Geschreven door Jessica Jacobs
Gepubliceerd op 06.03.2018

Sinds 1 juli 2017 is de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen een feit. Dat wil zeggen dat de boekverkopers geen buitensporige kortingen meer kunnen geven in de eerste zes maanden na het verschijnen van een boek. De maximale korting in die periode is vastgelegd op twintig procent. Nochtans was de prijs, en dus ook de korting, een doorslaggevend criterium in de keuze voor een leverancier. Op welke criteria kunnen bibliotheken zich nu dan baseren in hun keuze voor een leverancier?

Gezien de vernieuwde regelgeving valt er een onderscheid te maken tussen de materialen die vallen onder de gereglementeerde boekenprijs (GBP) en de andere materialen. Vanaf zes maanden na publicatie is de GBP niet meer van toepassing. Ook wetenschappelijke studieboeken, die qua vorm en inhoud gericht zijn op informatieoverdracht in het hoger onderwijs en aanbevolen
worden door de onderwijsinstelling, vallen niet onder de GBP. Net als wetenschappelijke vakboeken, bestemd voor wetenschappelijk of professioneel gebruik, en boeken die uitgegeven zijn in een andere taal dan het Nederlands. Een volledig overzicht van de uitzonderingen vind je op www.boekenprijs.be, onder de veelgestelde vragen.

Andere criteria

De prijs blijft dus in veel gevallen nog een aandachtspunt, al is dit minder het geval dan in het verleden. Een ander belangrijk keuzecriterium is de volledigheid van de levering. Je zou kunnen verwachten dat minstens 95 procent van de boeken geleverd wordt, en er voor het overige percentage een duidelijke verantwoording is. De leverancier voorziet best een plan van aanpak voor de levering. Een aandachtspunt is uiteraard ook de leveringstermijn. Hiervoor kan een onderscheid bestaan tussen bepaalde genres en talen. De bibliothecaris kan aandacht hebben voor het bestelsysteem, dat mogelijk online, via zichtzending of door aankoop in het magazijn van de leverancier gebeurt. Soms wordt het als een voordeel beschouwd als de leverancier beschikt over een fysieke winkel of magazijn. Meldingen bij dubbele bestellingen vormen uiteraard een pluspunt.

Leveranciers vallen ook op andere manieren te onderscheiden. Zo zal de ene werken met fysieke zichtzendingen, andere met virtuele. Materialen kastklaar aanleveren kan niet gratis. De prijs hiervoor moet dan ook zeer duidelijk aangegeven zijn en voorzien van een beschrijving wat deze dienst inhoudt. Uiteraard is een goede persoonlijke band veel waard. Een vaste contactpersoon bij de boekhandel wordt als een groot voordeel gezien, dit vergroot immers de kans op een snelle reactie. Ook de mogelijkheid tot het plaatsen van spoedbestellingen, biedt een enorme meerwaarde. Daarnaast kan de bibliothecaris letten op het recht op retour bij zichtzendingen. Soms wordt hiervan een maximumpercentage vastgesteld, maar het biedt een voordeel als het retourrecht onbeperkt is.

Gratis diensten

Verkopers mogen volgens het uitvoeringsbesluit nog steeds gratis diensten voorzien bij verkoop, indien die diensten eigen zijn aan de boekhandels­sector. Zo kunnen zij gratis boeken in hun winkel laten afhalen, inlichtingen verstrekken en professioneel advies geven. Voor bibliotheken geldt bovendien dat zichtzendingen, leveringen van grotere volumes en bibliografische inlichtingen gratis kunnen. Ook het beheer van afvalverpakkingen van de geleverde boeken, een infolijn en een samenstelling van een literatuur- of leeslijst vallen hieronder. Tevens zijn er geen verplichte kosten voor de terugname van boeken die tijdens het transport werden beschadigd.

Bepaalde diensten mag de leverancier enkel tegen betaling aanbieden, zoals het kastklaar maken van boeken, assisteren bij inventarisatie en het terug­nemen van boeken bij een dubbele bestelling.

>    Meer info over de gereglementeerd boekenprijs vind je op de website boekenprijs.be en op de website van de VVBAD.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be