In mijn tijd …

META Nummer 2018/2

In mijn tijd …

Geschreven door Tim Verstrynge
Gepubliceerd op 06.03.2018

Toen ik als kind bij mijn grootouders op bezoek ging, kreeg ik altijd een snoepje. Ik kon kiezen tussen een soort drop of een cuberdon. Beide vond ik niet lekker. Ik mopperde dan wat omdat mijn opa weer geen andere snoepjes had gekocht. Er liggen zoveel soorten snoep in de winkel! Dat vond mijn grootvader dan weer ondankbaar. “In mijn tijd waren we blij met eender welk snoep!”. Iedereen van mijn generatie of ouder heeft wellicht vaak genoeg verdoken verwijten gekregen die begonnen met de woorden “In mijn tijd …”. Ik kreeg die woorden zo vaak te horen dat ik me stellig voornam om ze zelf nooit te gebruiken.

Ondertussen slaag ik er al vijf jaar in om mijn zoon niet te confronteren met zinnen die beginnen met “In mijn tijd …”. Tot hij enkele weken geleden plots een filmpje van een geit wou zien. Het moest bovendien een geit op een trampoline zijn. Een specifieke vraag dus, maar daar hebben we dan YouTube voor. Omdat het laden meer dan tien seconden duurde, een eeuwigheid anno 2018, begon zoonlief te mopperen. En plots was het daar: “In mijn tijd hadden we geen filmpjes van geiten op trampolines. Hooguit een foto van een geit in de wei, als we lang genoeg zochten. En daarvoor moesten we godbetert naar de bibliotheek!” Met de woorden kwam ook het besef: data zijn voor mijn zoon, wat snoep was voor mij. Tussen mij en mijn zoon openbaart zich een generatiekloof die vergelijkbaar is met die tussen mezelf en mijn grootvader. In 1942 was snoep schaars, in 1992 overvloedig. In 1992 waren data schaars, in 2018 overvloedig.

Nog een vaststelling: ik moest voor mijn informatie naar de bib en mijn zoon niet meer. Dat gegeven verkoop ik blijkbaar als een voordeel, terwijl ik toch in een bibliotheek werk. Ik zou het niet als een voordeel mogen zien dat hij niet meer naar de bib moet.

Maar een geit op een trampoline, dat is natuurlijk iets banaals. Daar is de tablet goed voor. De dag dat hij me vraagt waar de kindjes vandaan komen, laat ik hem wellicht niet zomaar filmpjes zoeken op het internet. Daar hebben we in onze jeugdafdeling enkele prima boeken over.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be