FMDO

META Nummer 2018/2

FMDO

Geschreven door Johanna Biesmans
Gepubliceerd op 06.03.2018

FMDO overkoepelt en ondersteunt sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. Zo versterkt FMDO de emancipatie, de participatie en het volwaardig burgerschap van de achterban. Hierbij streeft FMDO niet enkel naar gelijke kansen, maar ook naar gelijke uitkomsten. Een sterk verenigingsleven van mensen met een migratie­achtergrond is een belangrijke schakel in een superdiverse samenleving.

IMPORTANT
De vrijwilligers van enkele Brusselse lidverenigingen tijdens het regionaal overleg. Foto: Charlotte Vandendwije.

Wanneer werd FMDO opgericht?
In de vroege jaren ’70 toonden enkele vrijwilligers met Marokkaanse migratieachtergrond de ambitie om een eigen vzw op te richten. In 1979 richtten ze Almanar vzw op, een organisatie in Brussel die zich bezighield met vorming en het geven van computerlessen aan Marokkaanse nieuwkomers in Brussel. Na de zwarte zondag in 1991 dienden de leden van Almanar vzw een aanvraag in om erkend te worden als federatie. Eerst heette die federatie FMO, later er de D van democratisch toegevoegd. FMDO werd erkend als federatie van culturele verenigingen in 1995 en Almanar bleef bestaan als kleine vzw. De eerste verenigingen die zich aansloten bestonden allemaal uit Marokkaanse vrijwilligers van de eerste generatie.

De grote veranderingen en hernieuwingen bij FMDO kwamen er vanaf 2007. Vanaf dat moment werden de deuren opengesteld voor verenigingen met zeer diverse migratieachtergronden en kreeg de M in FMDO een dubbele betekenis. Zo stond de M niet langer alleen voor Marokkaanse organisaties maar ook voor Mondiale organisaties.

Na Brussel, Antwerpen en Vlaams-Brabant werd er ook in West-Vlaanderen een FMDO-werking opgezet die nu uitgegroeid is tot de regio met het grootst aantal leden. Vandaag overkoepelt FMDO 196 verenigingen en bereiken we verenigingen en mensen uit alle uithoeken van de wereld (Congo, Nepal, Marokko, Afghanistan, Filipijnen, Egypte, Turkije, Somalië, enz.). Het mondialiseringsproces bleek een verrijking voor de hele FMDO-werking en achterban.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?
FMDO vzw staat voor Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties. We zijn erkend als vereniging in het werkveld sociaal-cultureel volwassenenwerk door de Vlaamse overheid. We zijn een koepelorganisatie en onze kerntaak bestaat uit het ondersteunen van sociaal-
culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. FMDO vzw overkoepelt dergelijke verenigingen in Antwerpen, Brussel, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Daarnaast ontwikkelen we ook projecten die gebaseerd zijn op de noden van de mensen uit onze achterban.

We streven bij FMDO naar:

  • participatie en volwaardig burger­schap van mensen met een migratieachtergrond,
  • emancipatie van mensen met een migratieachtergrond,
  • individuen die met elkaar samen­leven in plaats van naast elkaar,
  • vanuit een respectvolle houding voor elkaars eigenheid en identiteit in een superdiverse samenleving,
  • een warme samenleving door solidariteitsinitiatieven van verenigingen van mensen met een migratie­achtergrond te faciliteren.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?
Teveel om op te noemen! FMDO en de vele lidverenigingen brengen elke dag mensen in ontmoeting en samen werken we aan positieve beeldvorming. De vele vrijwilligers zetten in de verschillende regio’s vormingen, bijeenkomsten en gesprekstafels op om mensen bij de maatschappij te betrekken en mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in gesprek te laten gaan. Om oplossingen te zoeken voor uitdagingen in de samenleving, ondernemen we ook veel projecten. We zijn heel fier op ons project Twee (t)huizen, één gids. Met dit project leiden we mensen met migratieachtergrond op tot interculturele gidsen in hun stad. Onze interculturele gidsen nemen kleine groepen op sleeptouw door hun stad. Niet zozeer om het verhaal van de stad te vertellen, maar wel hun eigen verhaal. De gidsen laten de buurten in Antwerpen, Brussel en Oostende zien die voor hen belangrijk zijn en tegelijkertijd vertellen ze over hun herkomstland. De bedoeling van dit project is om Belgen met een migratieachtergrond een gezicht te geven en die interculturele dialoog op gang te brengen. Wil jij je graag eens laten rondleiden in één van deze steden, surf dan snel naar www.fmdo.be en boek een wandeling van één van onze interculturele vertellers! Op onze website kun je ook de andere projecten van FMDO ontdekken.

Welke ambities willen jullie nog graag verwezenlijken?
2018 heeft heel wat in petto voor FMDO. We zetten meer dan ooit in op het creëren van ontmoetingen en dialoog tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. Eén project kan de META-lezers in het bijzonder interesseren. In Oostende startten we het jaar met het project Boekenambassadeurs waarbij we inzetten op leesbevordering van volwassenen met een migratieachtergrond. In een eerste fase leiden we mannen en vrouwen met een migratieachtergrond op tot boekenambassadeurs. Het leesplezier van deze kerngroep en hun liefde voor verhalen is het vertrekpunt. Tijdens een vormingstraject worden de boekenambassadeurs opgeleid en voorbereid om een zelfgekozen verhaal uit een boek op een persoonlijke manier te presenteren aan een groep die minder of niet vertrouwd is met lezen. Zij zullen dus fungeren als een soort levende bibliotheek. Daarna sturen we de boeken­ambassadeurs uit naar groepen waar veel mensen met migratieachtergrond aanwezig zijn, zoals de lidverenigingen van FMDO en NT2 klassen in Oostende. Door optimaal aansluiting te zoeken bij de leefwereld van deze groep mensen in de presentaties van de boeken­ambassadeurs, streven we ernaar dat de deelnemers geënthousiasmeerd worden om zelf het verhaal uit het boek dat voorgesteld wordt te lezen. Dankzij de boekenambassadeur krijgen ze hierbij meer inzicht in het verhaal en wordt het leesplezier vergroot. Ook in de bibliotheek zullen we zeker halt houden tijdens dit project.

Welke issues houden jullie bezig?
Het racisme, de uitsluiting en de vooroordelen in onze samenleving baren ons zorgen, maar we geven niet op. Als we zien hoeveel vrijwilligers uit onze lidverenigingen zich dag in dag uit inzetten om van die superdiverse samenleving een succes te maken, kunnen we niet anders dan hoopvol naar de toekomst kijken.

FMDO is partner van #bibvooriedereen, waarom vinden jullie deze campagne zo belangrijk?
Een bib is een ontmoetingsplek, een plek waar mensen altijd terecht kunnen, waar je kunt leren, ontspannen, slenteren, ontdekken, enz. Het is een plek waar mensen kranten uit hun land van herkomst kunnen raadplegen, nieuwe taal kunnen leren via boeken, films of muziek, enz. Een bibliotheek zorgt ervoor dat we elkaar beter kunnen begrijpen en dat is heel belangrijk in een superdiverse samenleving.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be