Hoe gebeurt de kennisuitwisseling bij VVBAD?

META Nummer 2018/1

Hoe gebeurt de kennisuitwisseling bij VVBAD?

Geschreven door Jessica Jacobs
Gepubliceerd op 15.01.2018
IMPORTANT
Kennisuitwisseling

VVBAD vzw is de beroepsvereniging van bibliothecarissen, archivarissen en documentalisten in Vlaanderen. Ze stimuleert overleg en samenwerking in het werkveld en streeft naar uitwisseling van kennis en expertise. Maar hoe gebeurt die kennisuitwisseling nu eigenlijk?

 

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw heeft een uitgebreid ledennetwerk met een duidelijke structuur. Een belangrijk orgaan is de Raad van Bestuur, waar bestuursleden niet alleen de koers van de vereniging bepalen, maar ook discussiëren over intersectorale activiteiten en belangen die het hele werkveld aangaan.

In de Raad van Bestuur is de hele sector vertegenwoordigd, met afgevaardigden van de sectie Openbare Bibliotheken (OB), sectie Archief & Hedendaags Documentbeheer (AHD), sectie Hoge­schoolbibliotheken (HSB), sectie Wetenschappelijke en Documentaire Informatie (WDI), het Overleg Kunst­bibliotheken Vlaanderen (OKBV), de erfgoedbibliotheken en het Overleg Wetenschappelijke Bibliotheken (OWB). Deze vertegenwoordigers koppelen terug naar het eigen werkveld tijdens sectievergaderingen.

Sectievergaderingen en studiedagen

Elke hiervoor genoemde sectie heeft een aantal bestuursleden, professionals vanuit heel Vlaanderen en Brussel, die op regelmatige basis samenkomen, hun kennis delen en leren van elkaar. Tijdens deze vergaderingen volgen zij de evoluties op, leggen vragen voor en bespreken de nieuwtjes uit hun werkveld. De sectie Hogeschoolbibliotheken maakt er een punt van om de vergadering kort en bondig te houden, zodat er ruimte blijft voor de bespreking van een welgekozen thema. Ze stellen een moderator aan die de discussie leidt en aan de hand van vragen het gesprek opstart.

De opgedane kennis blijft niet bij de bestuursleden hangen. Elke sectie organiseert zijn eigen studiedagen, waar specialisten aan het woord komen over onderwerpen die leven in de sector. Over de Algemene Verordening Gegevensbescherming, makerspaces, fake news, of apps, om er maar enkele te noemen.

Uiteraard is een studiedag het uitgelezen moment om te netwerken en met collega’s in gesprek te gaan, daarvoor wordt dan ook voldoende pauze voorzien. Een vergadering of studiedag geeft daarnaast vaak de gelegenheid om een nieuwe locatie te bezoeken en zo meer te weten te komen over de werking van collega’s in de sector.

Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen organiseert bijvoorbeeld op regelmatige basis studiebezoeken aan bibliotheken en brengt collega’s samen bij ronde­tafelgesprekken. Dat zijn themagesprekken, opgebouwd rond vijf discussie­vragen over een actueel onderwerp, wat vaak leidt tot interessante inzichten.

Werkgroepen

Verschillende secties hebben werkgroepen en subwerkgroepen, waar bepaalde thema’s uitgelicht en nader besproken worden.

Uit de sectie AHD vloeien de werkgroep Lokaal Overheidsarchief, Wetgeving en Beleid, Privaatrechtelijk Archief en Automatisering voort. Daarnaast zijn er ook subwerkgroepen rond specifieke deelgebieden zoals selectielijsten.

Ook de sectie HSB werkt met thematische groepen: Themagroep Handelswetenschappen en Bedrijfs­kunde, Industriële Weten­schappen en Technologie, Onderwijs, Sociaal-Agogisch werk, Verpleegkunde.


Bij de Openbare Bibliotheken vinden we de vakgroep jeugdbibliothecarissen en de vakgroep muziek- en filmbibliothecarissen. Recent startten zij ook met een werkgroep collectiebeleid.

Congressen en internationale contacten

VVBAD vaardigt een bestuurslid af naar elk IFLA-, ICA en EBLIDA-congres, maar organiseert ook tweejaarlijks een eigen congres waarop de hele sector samenkomt. Het programma krijgt vorm na een call for papers. De aangeboden lezingen moet inzichten geven in onderwerpen die leven in de sector. Wat 2019 brengt is best spannend, want de formule wordt momenteel kritisch herbekeken. De organisatie van het congres wordt afgewisseld met een tweejaarlijkse internationale studiereis.

Het zou zonde zijn om al die opgedane kennis en ervaring binnenshuis te houden. Daarom heeft VVBAD verschillende communicatiekanalen, waaronder een tijdschrift, website en nieuwsbrief. Vooral het tijdschrift META speelt een belangrijke rol wat betreft brede kennisuitwisseling. Zowel diepgaande artikels als korte mededelingen en standpunten vinden hun plaats in dit tijdschrift voor bibliotheek en archief, waar professionals uit de sector zelf aan het woord zijn. Je vindt er ook verslagen en indrukken van studiedagen, rondetafelgesprekken en congressen.

Zoals je merkt heeft de kennisuitwisseling binnen VVBAD vele vormen, maar één duidelijk doel: een professionalisering van de sector, van binnenuit aangestuurd.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be