Bib Web Awards

META Nummer 2018/1

Bib Web Awards

Geschreven door Eline Janssens, An Vangroenweghe
Gepubliceerd op 15.01.2018

Op 4 december was het zover, de vierde editie van de Bib Web Awards, georganiseerd door het CVO VSPW Gent. Acht cursisten gingen onder leiding van Eva Simon de uitdaging aan om de meest verdienstelijke projecten te nomineren én samen met het publiek en een deskundige vakjury tot winnaars uit te roepen. Het werd een avond die heerlijk werd opgewarmd door voormalig Belgisch kampioene slam poetry, Carmien Michels. Met haar verfijnde teksten wist ze het publiek mee te nemen in de wondere wereld van de taal. Tijdens deze prestigieuze avond werden prijzen uitgereikt in zeven categorieën.

Voorstelling van de categorieën en de winnaars

In de categorie Vroeg Wijs beloonden we alle organisaties die zich inzetten met projecten die betrekking hebben op informatiegeletterdheid bij de jongsten onder ons. Of anders gezegd: alle projecten voor jongeren tot en met 16 jaar. De genomineerden in de categorie Wijzer zetten zich in voor de informatiegeletterdheid voor jongeren vanaf 16 jaar. In de categorie Altijd wijs gingen we op zoek naar projecten die zich specifiek inzetten voor informatiegeletterdheid of mediawijsheid bij volwassenen en senioren.
In de categorie E-talage werden de bibliotheken en archieven gekozen die hun collectie het beste in de kijker stellen via sociale media. De genomineerden in de categorie Tous ensemble slagen erin om (ook op het web) de interactie met het publiek aan te gaan. Zij gaan dan ook voluit voor de participatie van de gebruiker/klant. Trending, welke bibliotheek is trendy? Wie waagt zich in een wereld van VR, robots, apps, fablabs en andere digitale toepassingen? Welke organisaties springen in de kijker met een technologisch vernieuwend project? Bovenlokale digitale projecten werden genomineerd in de categorie Groot gezien.

Evoluties

De bibliotheeksector staat niet stil en de digitale evoluties zeker niet. Onze Bib Web Awards groeien mee met de praktijk. We zien dit ook naar voor komen in de categorieën. Over de jaren heen 2010 – 2012 – 2014 – 2017 zien we veranderingen. En maar goed ook, iedereen moet mee vooruit. Zo kwam er in 2017 een nieuwe categorie bij, namelijk de categorie Trending. Deze speelt in op hippe trends en vernieuwende projecten. Makerspaces, fablabs, virtual reality, robots enz. waren in 2010 nog een ver-van-mijn-bedshow voor de bibliotheken. Nu wordt er volop op ingezet. De bibliotheek kan hierbij verschillende rollen opnemen, bv. het voorzien van ruimte, het faciliteren van samenwerking, het stimuleren van het gebruik, een laagdrempelige toegang verzorgen, het zelf organiseren, enz. De bibliotheek kan een plaats zijn waar mensen in contact komen met deze digitale nieuwigheden, mensen die daar anders de kans niet toe krijgen. Bv. robot Zora die Muntpunt gebruikt, toont de bezoekers hoe wijdverspreid bepaalde technologieën reeds zijn. Een evolutie die we in de vorige edities ook al zagen, is de nadruk op interactie en participatie. De genomineerden in de categorie Tous Ensemble maken daarvan hun sterkte. Waar het in 2014 nog erg vernieuwend was om in te zetten op tablets, smartphones en e-books, is dit nu reeds breder verspreid. Een positieve evolutie, waarbij het belangrijk is dat de bibliotheken inzetten op de toegankelijkheid voor bepaalde doelgroepen en op de vaardigheden noodzakelijk om met die media om te gaan.
Een ander opvallend gegeven zijn de genomineerden. De bibliotheken van de centrumsteden van Vlaanderen zijn daarin goed vertegenwoordigd. Critici zouden zelfs kunnen zeggen oververtegenwoordigd. Het is voor kleinere spelers minder evident om in te zetten op digitale toepassingen. Bij de selectie van genomineerden was hier wel oog voor. Zo werd een middelbare schoolbibliotheek genomineerd omwille van hun facebookpagina. Het is zeer vernieuwend en mooi dat een schoolbibliotheek zich zo inzet. Ze gingen dan ook lopen met een gouden award. Verschillende bibliotheken van de centrum­steden behaalden meer dan één award voor de innovatieve projecten die zij opzetten. In een vorige editie werden categorieën opgesplitst op basis van soort organisatie, waardoor er aparte genomineerden waren voor de kleine en grote spelers. De Heilige Familie bewees echter als een ware David dat je als kleine speler ook kunt winnen van de grote. Publieksstemmen bepalen voor 50 procent de ranking, waardoor bibliotheken die promotie voeren en bibliotheken met een uitgebreide achterban wat voordeel hebben. We zagen dit jaar zeer mooie en creatieve voorbeelden van promotie. Lasercutters en Playmobil werden bijvoorbeeld ingezet.

De Bib Web Awards is een mooi initiatief van Eva Simon, binnen de Gentse bibliotheekschool, zowel om ons cursisten kennis te laten maken met de brede bibliotheeksector en vernieuwende digitale projecten, als voor de genomineerden die in de bloemetjes gezet worden voor hun inzet op vlak van digitale innovaties en digitale vaardigheden. Een terugblik op vorige edities zegt ons iets over evoluties in de sector

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be