Bibliotheek De Boekenmolen ontvangt label Duurzame Werkgever

META Nummer 2017/8

Bibliotheek De Boekenmolen ontvangt label Duurzame Werkgever

Geschreven door Linda Bruyninckx
Gepubliceerd op 30.10.2017
IMPORTANT
Linda Bruyninck, Zenaïda Hornea en Charlotte Deruyver.

Bibliotheek De Boekenmolen uit Sint-Jans-Molenbeek ontving het label Duurzame werkgever op All inclusive van Groep INTRO, een netwerkevent voor inclusieve ondernemers en partnerorganisaties. De bibliotheek ontving dat label voor haar brugproject met Romajongeren.

Groep INTRO bevordert de toegang en integratie van kwetsbare allochtone jongeren (in Molenbeek vooral Roma) tussen vijftien en achttien jaar op de Belgische arbeidsmarkt. Ze bieden hen een deeltijdse opleiding aan, gekoppeld aan een stage, waarmee ze op termijn een job kunnen vinden. Een van die stageplaatsen is bibliotheek De Boekenmolen. Groep INTRO, Vormingscentrum Molenbeek, volgt dit project op.

Ontstaan van het project

De bib speelde al langer met het idee om iets te doen voor laaggeschoolde jongeren. De bibliothecaris nam contact op met het integratiecentrum Foyer in Molenbeek, en kwam via hen in contact met het Vormingscentrum Foyer en T-impact, een tewerkstellingsproject voor deeltijds leerplichtigen uit Brusselse Centra voor Leren en Werken. In 2015 nam Groep INTRO het Vormingscentrum over van Foyer. T-impact volgde een jaar later. Sinds september 2016 worden de brugprojecten opgevolgd door Groep INTRO, Vormingscentrum Molenbeek.

De bibliotheek creëerde, samen met Groep INTRO, een inclusieve en duurzame stageplaats voor (Roma)jongeren.

Werken met jongeren uit de Romacultuur is niet zo evident. Het is een gesloten cultuur die sterk aan haar eigen tradities vasthoudt, met een belangrijke plaats voor het gezin en de onderlinge solidariteit. Bovendien hechten Roma traditioneel weinig waarde aan onderwijs, waardoor het schoolverzuim bijzonder hoog is. Meisjes worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, en trouwen buiten de eigen gemeenschap wordt ontmoedigd. Daardoor is de werkloosheidsgraad ook heel hoog. Integreren in België verloopt dus vaak moeizaam. Onder andere dankzij de goede samenwerking met het Vormingscentrum en met de Dienst Roma van de Foyer is er de laatste jaren wel een positieve evolutie merkbaar.

Brugproject met Lavinia

In 2015 kwam de vijftienjarige Lavinia, op eigen vraag, terecht bij de bibliotheek. Zij startte vol enthousiasme haar brugproject. Het project loopt in principe van 1 september tot en met 30 juni, maar op haar vraag werd dat verlengd tot september van het volgende jaar. Lavinia was achttien uur per week, verdeeld over drie dagen, aanwezig in de bib. De bibliothecaris was haar stagementor. In overleg met Groep INTRO werd een alterneringsplan uitgestippeld, dat volledig afgestemd was op de vakken die Lavinia in het CLW kreeg.

Na Lavinia volgden Cassandra en Zenaïda, die elk zes maanden stage liepen. Stageverloop In de eerste fase wordt er gewerkt aan attitudes: op tijd komen, iedereen begroeten, samen eten, verwittigen als je ziek bent, zelf je prestatieblad invullen, enz. Gaandeweg wordt er een vertrouwensband gecreëerd met het bibliotheekteam. Pas als die band er is, kunnen stagiairs zich volledig ontwikkelen.

In de tweede fase wordt er gewerkt aan competenties. De bibliotheekmedewerkers leren de stagiairs bibliotheektaken aan: materialen wegzetten, helpen bij RFID-uitleen, rubrieken veranderen, info opzoeken in de catalogus, pakbonnen van leveringen nakijken, helpen bij de klasuitleen, enz. Die taken voeren ze heel goed uit, maar alles wordt wel opgevolgd. Het gaat tenslotte om jongeren van vijftien à zestien jaar.

Tijdens de stage blijkt vaak dat de stagiairs niet voldoende Nederlands kennen. Groep INTRO bood extra hulp aan onder de vorm van Toolbox: een individuele, functionele taalcoaching op de werkplek. Stagiairs worden er steeds op gewezen dat ze Nederlands moeten praten, maar omdat de bib in een Brusselse context werkt worden taken ook in het Frans uitgelegd. Om zeker te zijn dat ze alles begrepen hebben, moeten stagiairs aan een medewerker hun opdracht opnieuw uitleggen. De bibliothecaris zorgt ook voor extra leerkansen Nederlands.

Een goede stageplek leert niet alleen attitudes en vaardigheden, maar zorgt er ook voor dat stagairs met alle aspecten van het werk in contact komen. Stagiairs nemen dus regelmatig deel aan activiteiten, gaan mee naar gemeentelijke diensten of gaan mee uit eten met het team. Daardoor krijgen ze een brede opleiding.

Dankzij de wekelijkse contacten, informele gesprekken en maandelijkse evaluaties met de werkplekbegeleider, de jongere en Groep INTRO, verloopt de opvolging optimaal. Werkattitudes veranderen effectief. Er wordt ook vaak gepeild naar de toekomstverwachtingen van de stagiairs. Uit informele gesprekken blijkt dat toekomstplannen voor hen niet evident zijn, alles hangt af van hun toekomstige echtgenoot. Soms merk je dat ze verdriet hebben: ze zien een andere wereld opengaan maar zullen er misschien niet in slagen om die zelf te bereiken.

Conclusie

Het Romaproject is een hartverwarmend project met intelligente, gemotiveerde en gedreven jongeren. Alle spelers in dit verhaal gaven veel van zichzelf, maar kregen ook veel terug. We kregen vaak te maken met jonge mensen die omwille van culturele redenen moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. De jongeren willen vooruit, maar worden soms belemmerd in hun vrijheid. Dit project biedt hen kansen om hun horizon te verruimen en hun talenten te ontplooien. Daarom blijven we ons inzetten voor dit waardevolle project.

Met dank aan Groep INTRO – Vormingscentrum Molenbeek en het bibliotheekteam (Brigitte Boussaert, Elsa Deglinne, Merijn Callens en Marleen Verdegem) en aan Rina Rabau, medewerkster van de Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden van Sint-Jans-Molenbeek.

Brugprojecten krijgen financiële steun van ESF en de Vlaamse Overheid.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be