Literaire podcasts

META Nummer 2017/1

Literaire podcasts

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 01.01.2017
Het woord podcast is ontstaan uit de samentrekking van iPod (mp3-speler van Apple) en broadcast (Engels: ‘uitzenden’). Je kan een podcast het best samenvatten als een opeenvolgende reeks digitale audio-uitzendingen, waarop je je kunt abonneren. Een speciale variant is de vodcast, waarbij je video- in plaats van audiofragmenten downloadt.

Heb je je favoriete radioprogramma gemist, of wil je een bepaalde reportage herbeluisteren? Heel wat zenders maken digitale opnames van hun programma’s en bieden die kosteloos aan als podcast. Na het downloaden beluister je de mp3-bestanden op je pc, laptop, smartphone, tablet of mp3-speler. Podcasts sluiten vaak aan op een populaire radioreeks, zoals het In Europa Salon van VPRO (over het boek van Geert Mak) of Beeldenstormen van Klara (over oorlog en vernieling van kunst).

Aan de slag met podcasts

De diverse episodes van een podcast kun je soms individueel downloaden vanop websites, maar ook automatisch naar je mobiel toestel sturen via een abonnement binnen een zogenaamde podcatcher. Eén van de vele programma’s om podcasts op je pc of laptop te beheren is iTunes. Apple heeft ook een podcast-app ingebouwd op de iPhone en iPad, en ook Google Play Music op Android bevat ondersteuning voor podcasts. Daarnaast bestaan er ook heel wat alternatieve apps, zoals Pocket Casts (iOS, Android, betalend) en Stitcher (iOS, Android, gratis). Al deze tools laten je toe om nieuwe podcasts te ontdekken, en de laatste afleveringen automatisch te downloaden.

Podcasts zijn ontstaan vanuit de radiowereld, maar het actuele aanbod is zeer divers. Zo biedt de National Gallery in Londen niet enkel haar audiotour aan in mp3-formaat, maar liep er ook een podcastreeks met besprekingen van kunstwerken. Daarnaast vind je ook podcasts van bekende comedians zoals Ricky Gervais, kun je je talenkennis bijschaven via talrijke educatieve reeksen of op de hoogte blijven van de nieuwe trends via technologie-podcasts of TEDTalks.

De ‘podcast novel’ — een luisterboek in podcast-formaat

In heel wat Vlaamse bibliotheken kan je luisterboeken op cd uitlenen. Er zijn ook heel wat oude en nieuwere werken beschikbaar in mp3-formaat, vaak opgedeeld in episodes, en op regelmatige tijdstippen online gepubliceerd. Zo biedt de website Loyal Books heel wat Engelstalige boeken uit het publieke domein als podcast aan, waaronder werken van Oscar Wilde, Thomas Hardy, Charles Dickens, Jane Austen en James Joyce.

Ook Klara digitaliseerde een aantal literaire reeksen, waaronder de hoorspelen van Hugo Claus. In Nederland liep van 2007 tot 2010 het populaire hoorspel Bommel, gebaseerd op de avonturen van de gelijknamige beer. Sinds het aflopen van de reeks zijn de afleveringen beschikbaar gemaakt als podcast. Een andere aanrader is de podcast Radioboeken, met een honderdtal Nederlandstalige verhalen, speciaal geschreven voor dit project op vraag van deBuren.

Over boeken en literatuur

Wie meer wil weten over romans en schrijvers, heeft ook heel wat audiomateriaal ter beschikking. Op de website van Klara vind je o.a. een podcast-reeks over Shakespeare, Sherlock Holmes en Simenon. In het Engels is het aanbod erg uitgebreid. BBC Radio 4 heeft verschillende podcasts waaronder Books and Authors en Bookclub. De New York Times biedt een digitale versie van de bekende Book Review-reeks aan. Wil je meer weten over (Amerikaanse) stripverhalen en hun verfilmingen, dan is Big Planet Comics een goed vertrekpunt.

Uiteraard kunnen bibliotheken niet achter blijven. De podcast van de British Library is heel divers, met afleveringen over de sonnetten van Shakespeare, maar ook over landkaarten uit de tijd van Hendrik VIII of interviews met eigentijdse auteurs zoals Neil Gaiman. Ook bij de New York Public Library omvat de podcast zeer diverse onderwerpen, waarbij romans, non-fictie, journalistiek maar ook kunst en muziek hand in hand gaan. En de Library of Congress biedt naast een literaire podcast ook een interessante audioreeks over het digitaliseren van bib- en archiefmaterialen.

In Vlaanderen hebben vooral de bibliotheken van Gent en Brugge al geëxperimenteerd met eigen podcasts. Ook de Luisterpuntbibliotheek biedt een uitgebreid aanbod interviews met auteurs op Podomatic aan. De podcast van Bibliotheek Den Haag bevat heel wat digitale audiofragmenten uit literaire programma’s zoals B-Unlimited en Literatuur Late Night. Bibliotheek Rotterdam verzamelt dan weer rare feiten en weetjes in de reeks Vraag het aan de bieb.

Wie zelf ook een podcast wil aanbieden, moet daarvoor de mp3-bestanden in een RSS-feed aanbieden. Heb je al een Wordpress-blog, dan kun je hiervoor de PowerPress-plugin gebruiken. Podomatic biedt een eenvoudig en snel alternatief. De gratis versie laat wel maar max. 500 MB opslagruimte toe en een maandelijkse bandbreedte van 15 GB.

> De links naar al deze podcasts vind je terug op de website van Bibidee.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be