Conn3ct: twee bibliotheken en een tentoonstelling

META Nummer 2016/9

Conn3ct: twee bibliotheken en een tentoonstelling

Geschreven door Bruno Vermeeren
Gepubliceerd op 01.12.2016
IMPORTANT

De Herzog August Bibliothek is nog steeds de bibliotheek met de meest uitgebreide collectie zeventiende eeuwse boeken ter wereld

Vlaanderen en Nederland waren in oktober gastland op de Frankfurter Buchmesse. “Het gastlandschap reikt verder dan literatuur en Frankfurt”, schreef Koen Van Bockstal in META 5 van deze jaargang. Op vele plekken in Duitsland werden inderdaad culturele evenementen georganiseerd. Een daarvan is de tentoonstelling ‘Conn3ct: 2 media, 1 verhaal’. Deze coproductie van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek Den Haag opende op 6 oktober in de Paulinerkirche in Göttingen. Voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek was de opening een goede aanleiding voor een kort studiebezoek aan enkele Duitse erfgoedbibliotheken. De trip startte in het charmante Wolfenbüttel waar scheefgezakte vakwerkhuizen elkaar in evenwicht houden. In de zeventiende eeuw verzamelde hertog August van Brunswijk-Lüneburg een uitgebreide bibliotheek. Bij zijn dood in 1666 telde ze 135.000 titels in 35.000 boekbanden. De hertog hield een catalogus bij en ontwikkelde zijn eigen classificatiesysteem. Filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz was een van de latere bibliothecarissen. De Herzog August Bibliothek is nog steeds de bibliotheek met de meest uitgebreide collectie zeventiende eeuwse boeken ter wereld.

Inmiddels wordt de bibliotheek voornamelijk gefinancierd door de deelstaat Nedersaksen. Omdat er geen universiteit is in Wolfenbüttel, zet de bibliotheek sterk in op onthaal van wetenschappers en de organisatie van wetenschappelijke evenementen. Ze beheert eigen gastenkamers en financiert doctoraatsstudenten en postdoctoraal onderzoek. Samen met bibliotheken in München, Göttingen, Frankfurt en Berlijn vormt ze een gedistribueerde nationale bibliotheek, waarbij Wolfenbüttel verantwoordelijk is voor de zeventiende eeuw. De bibliotheek beschikt over verschillende vestigingen in historische gebouwen en kreeg er recent een goed uitgerust modern magazijn bij. In de indrukwekkende centrale hal van de Bibliotheca Augusta is het handschrift van de hertog nog te bewonderen op de witte perkamenten ruggen van boekbanden. Eronder, weggestopt in de kelders bevindt zich de digitaliseringstudio van de bib.

Ook de Staats- en Universiteitsbibliotheek van Göttingen, de SUB, maakt deel uit van de gedistribueerde nationale bibliotheek. Göttingen is verantwoordelijk voor de achttiende eeuw. De universiteit werd immers in 1734 opgericht. De historische vestiging van de bibliotheek bevindt zich in de binnenstad, in een voormalig klooster naast de Paulinerkirche. Op de zolderverdieping worden de historische collecties bewaard in de negentiendeeeuwse rekken. Ook hier wordt sterk ingezet op digitalisering.

In de mooi gerestaureerde kerk worden nu tentoonstellingen georganiseerd. ‘Conn3ct: 2 media, 1 verhaal’ legt de link tussen het zestiendeeeuwse boek en onze sociale media. Onder thema’s zoals ‘enter’, ‘community’, ‘status’ en ‘delete’ worden de gelijkenissen en verschillen aangegeven. Hoe ontstonden deze nieuwe media? Wat waren de economische gevolgen? 

Welke invloed hebben ze op de gemeenschap? De historische boekbanden gaan de confrontatie aan met hedendaagse aanraakschermen. Via een RFID-kaart kan ook de bezoeker van zich laten horen. Conn3ct reist nog naar Leiden, Antwerpen en Hasselt. 

> http://conn3ct.media/nl www.hab.de https://www.sub.uni-goettingen.de

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be