Stef Strobbe

META NUMMER 2016/8

Stef Strobbe

Geschreven door
Gepubliceerd op 01.10.2016

“Onze toekomst is verzekerd mits we snel een nieuwe naam voor onszelf weten te bedenken!”

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Een gigantische stapel ongestructureerde, eigenhandig verzamelde, reisdocumentatie is daar eigenlijk voor verantwoordelijk. Ik kreeg die documentatie maar niet fatsoenlijk georganiseerd en tijdens mijn zoektocht naar oplossingen ontdekte ik de graduaatsopleiding aan de Gentse Bibliotheekschool. Het diploma behaalde ik ondertussen maar de stapel groeit nog steeds…

Waar werk je nu? En wat houdt jouw baan in?

Mijn interesse in het informatiegebeuren was uiteraard aangewakkerd tijdens die opleiding maar ik had eigenlijk niet echt de ambitie om in deze sector tewerkgesteld te worden. Toen er in 2001 (ik was toen instructeur bij de VDAB) intern een plaats vrij kwam als bibliothecaris heb ik mijn kans gewaagd. Gezien het niet echt overliep van kandidaten met toch iets of wat bibliotheekkennis had ik het geluk die functie toegewezen te krijgen.

Persoonlijk spreek ik echter liever over een kenniscentrum rond arbeidsmarktinformatie dan wel over een bibliotheek. Mijn taak bestaat er dan ook uit dit kenniscentrum draaiend te houden. Het is echter vrijwel onmogelijk te vertellen hoe mijn dagen zijn opgebouwd. Elke dag is anders en vaak lukt het zelfs niet datgene te doen dat ik voor die dag in gedachte had. Neem ik mij bijvoorbeeld voor om een voormiddag wat collectievormingsactiviteiten te doen dan begeeft ons bibliotheeksysteem het plots of komt er een dringende vraag naar informatie binnen die mijn hele planning overhoop haalt. Maar natuurlijk zijn het die dingen die mijn job boeiend en gevarieerd maken.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

De thema’s waar ik hoofdzakelijk mee bezig ben zijn uiteraard meestal arbeidsmarktgerelateerd maar juist die ‘gerelateerdheid’ schept variatie in de thematieken. Van leeftijdsbewust personeelbeleid, over arbeidsbemiddeling bij jongeren tot arbeidsmarktdiscriminatie of werkplekleren, de thema’s zijn heel erg gevarieerd.

Welke ambities koester je?

Ambitie vind ik een lelijk woord en het is in die zin ook niet echt aan mij besteed maar ik koester toch de stille hoop van ‘mijn’ bibliotheek een heus kenniscentrum te maken dat een prominente plaats krijgt en erkend wordt in de ganse organisatie.

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

Bibliothecaris is eigenlijk een zeer mooi woord maar, vreemd genoeg, blijven mensen dit associëren met een duf, saai, wereldvreemd wezen dat leeft tussen eindeloze boekenrijen. Toegegeven informationmanager, contentcurator of kennisadviseur klinken een stuk hipper maar ze dekken misschien ook wel beter de lading? Toen men pakweg vijftien jaar terug verkondigde dat bibliothecarissen met uitsterven bedreigd waren vreesde ik dat door de vergaande digitalisering dat wel eens bewaarheid zou kunnen worden en wij inderdaad overbodig zouden worden. Nu daarentegen ben ik overtuigd dat de toekomst voor ons beroep er nog nimmer zo rooskleurig heeft uitgezien want de digitalisering heeft ondertussen duidelijk gemaakt dat ze verre van zaligmakend is en er eigenlijk meer dan ooit tevoren nood is aan mensen die weten hoe ze informatie moeten vergaren, ontsluiten, organiseren en terugvindbaar maken. Moge dit nu net de competenties van ons als bibliothecarissen zijn! Onze toekomst is verzekerd mits we snel een nieuwe naam voor onszelf weten te bedenken!

Volg je het internationale vakgebied op?

Ik volg het internationale vakgebied op maar niet fanatiek. Daarmee bedoel ik dat ik lees wat onze eigen vaktijdschriften hierover berichten. Waar ik tijdens mijn bibliotheekopleiding ook de internationale vakpers monitorde kom ik nu helaas niet meer op de plaatsen waar deze bronnen gelezen kunnen worden en om dat er digitaal nog even bij te pakken heb ik helaas geen tijd …. noch goesting.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be