IFLA-congres

META NUMMER 2016/8

IFLA-congres

Geschreven door Fleur De Jaeger
Gepubliceerd op 01.10.2016

Columbus, VS – 13-19 augustus

Na de vorige editie in Kaapstad, was het in 2016 nog eens de beurt aan de Verenigde Staten om het IFLA-congres te organiseren. Dat de 82e editie dit jaar doorging in Columbus Ohio, is niet zo’n grote verassing. De Amerikaanse stad pakt graag uit met haar reputatie als “library town” en hoewel alles wat in het teken stond van deze conferentie met een flinke dosis ‘proud to be American’-saus werd overgoten, is deze stelling zeker en vast terecht. Vooreerst is Columbus als hoofdstad van de staat Ohio de thuisbasis van Ohio State University. Deze telt 55 Bibliotheken, waaronder het paradepaardje, de Thompson Library: een mooi voorbeeld van hoe belangrijk privédonaties aan universiteiten zijn. Na een grondige renovatie met een kostenplaatje van ongeveer 110 miljoen dollar, kan OSU haar 65.000 studenten dan ook een pracht van een werkplaats aanbieden. OCLC, het Online Computer Library Center en stichter van de wereldbefaamde Worldcat is eveneens gevestigd in Ohio, net als een paar andere grote namen in de researchwereld zoals Chemical Abstracts en Batelle Memorial Institute. Na een afwezigheid van 15 jaar, de laatste IFLA-conventie was in Boston, kon de VS de organisatie terug op zich nemen. En die was naar mijn mening dan ook meer dan geslaagd: wat een week!

Ik moet eerlijk toegeven, ik ben een nog maar een beginneling in de bibliotheekwereld. Mijn 7-jarige ervaring is, om in de Amerikaanse sfeer te blijven, peanuts, vergeleken met het overgrote deel van de bezoekers hier. Daarnaast bleek ik ook nog eens de enige Vlaming (er was nog één collega uit Wallonië) te zijn! Even wat cijfers om te illustreren hoe gigantisch het World Library and Information Congress is: 3100 deelnemers uit 137 landen, op een oppervlakte van meer dan 1000 m². Ik voelde mij dus best klein en nietig maar zou toch mijn best doen om zowel mijn eigen bibliotheek als de VVBAD te representeren.

Gelukkig was er voor onervaren IFLA-gangers een ‘newcomers session’ gepland, kregen we de hulp van een prachtige overzichtelijke app en waren er bijna 400 enthousiaste vrijwilligers die iedereen wegwijs maakten in het Greater Columbus Convention Center. Maar vooral de naamkaartjes zorgden voor interessante kennismakingen waarbij meer dan ooit “Wow, you’re from Belgium”, met bijhorende nodige clichés als openingszin voor een gezellig netwerkmoment werd gebruikt.

Een fantastische twee uur durende openingsshow waarin met veel pracht en praal de highlights van Columbus en Ohio werden voorgesteld, was het startschot voor 4 dagen lezingen, workshops, film, discussies en vergaderingen. Uiteraard is een grootschalige conventie zoals deze ook een ideale gelegenheid om nader kennis te maken met de lokale en minder lokale bibliotheken. Als muziekliefhebber had ik dan ook snel de keuze gemaakt om mee te gaan naar Cleveland, city of Rock and Roll waar we een bezoek brachten aan de Public Library en de Library and Archives of the Rock and Roll Hall of Fame.

De rode draad doorheen de conventie was het woord “change”. Hoe gaan bibliotheken om met veranderingen in het hun bibliotheekcollectie, publiek, budget en management? Hoe gaat men om met digital born materials en research data, hoe kan ze haar kennis verspreiden? Hoe gaan bibliotheken om met de stijgende druk van social media? Welke initiatieven worden er in minder ontwikkelde landen genomen? Allemaal vragen die uitgebreid aan bod kwamen tijdens de (parallel)sessies, workshops en postersessies. Daarnaast had IFLA zelf ook nog een belangrijke boodschap: hoe kan de organisatie haar leden assisteren in deze tijden van verandering? Wat vooral terugkwam tijdens de Library Association’s meeting en in de meer formele bijeenkomsten, was de participatie van de leden in de organisatie. IFLA wil meer bottom-up dan top-down werken en werkt in de zeer nabije toekomst aan maatregelen en plannen waardoor de leden meer inspraak zullen krijgen en ook makkelijker met elkaar zullen kunnen samenwerken.

Het is duidelijk dat IFLA met behulp van haar leden een sterk bibliotheekveld wil creëren. Mijn ervaring is dat Vlaanderen het bijlange niet zo slecht doet, maar we moeten blijven innoveren en leren van elkaar, willen we onze positie blijven behouden of verder hogerop klimmen!

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be